%
×
dana sati minuta sekundi
Poznati roditelji

Maksim je ostvarenje mog najvećeg sna

Celoga života maštao sam kako će izgledati trenutak kada prvi put u ruke uzmem svoje dete. Pitao sam se kako ću se osećati kada na tom malenom novom životu vidim makar delić sebe. Oko, uvo, šaku, prst, stopalo, nos… Sada kada se to desilo, znam da ništa lepše nisam doživeo. Maksim je ostvarenje mog najvećeg sna. Zauvek mi je ukrao svu pažnju. A kada mi ga je doktorka donela, svega par minuta pošto se rodio, i stavila njega golog na moje gole grudi da se greje, tresao sam se od uzbuđenja.

Ovako o trećem septembarskom danu, kada je prvi put ugledao svog prvenca Maksima, govori Ivan Mileusnić. Ne skrivajući beskrajnu radost, naš poznati plesač i koreograf kaže i da se seća svake sekunde tog dirljivog susreta. Da će postati otac i da je njegova supruga Danijela Karić u drugom stanju, saznao je osam meseci ranije, u prestonici Mađarske: - Tog jutra trčao sam kao šašav po Budimpešti da kupim što više različitih testova na trudnoću. Kada je prvi bio pozitivan, vrištao sam po hotelu, odjurio do sobe kumova i plačući im rekao da ću postati tata. Nisam mogao da dišem od uzbuđenja. Samo sam imao potrebu da ljubim i grlim Danijelu, da brinem o njoj. A, onda mi je kroz glavu prošlo: „Jao, a kako ću da izdržim još osam meseci?“

Od tog dana početkom septembra kada je maleni Maksim došao u svoj dom, sve se promenilo, otkriva naš sagovornik. Sada je, kaže, jedino sigurno da je nemoguće mnogo planirati.

- Apsolutno smo mu se podredili - nastavlja Ivan. - Pobornici smo dojenja i sve činimo da Maksim što duže uživa u majčinom mleku. Zasad je sve super. Danijela je divna i vrlo posvećena majka. Ponosan sam na nju. Ništa joj nije teško.

Pomoć stiže, kako kaže, i od baka i deka, jer Maksima svi obožavaju. Stalno mu nešto kupuju i donose. - Zbog pomoći baka i deka, zaista smo srećni i zahvalni - govori Ivan. - Ne opterećuju nas, puštaju nas da sami brinemo i odlučujemo o svemu, ali su nam uvek na raspolaganju. Iskreno, ko može da nam da bolje savete i podršku od njih?  Ipak, sve je luđe vreme a i svet oko nas. Nadam se i želim da kao roditelji odolimo svim izazovima ovog modernog i brzog doba. Sve sam svesniji da je vrlo teško i odgovorno biti roditelj. Danas je mnogo izazova pred roditeljima i decom, nije lako nesmetano voditi dete kroz život i učiti ga pravim vrednostima.

Baš zato će, kako kaže, sa suprugom Danijelom sina vaspitavati sa puno ljubavi i odgovornosti, a pre svega da raste s realnim pogledima na svet: - Ne postoji recept za vaspitanje. Deca su živa bića, uvek nešto traže, pitaju, istražuju, imaju svoju svest i ćud. Zato je i njihovo vaspitavanje nešto najsvetije i najodgovornije.  Pripremamo ih da budu nezavisni, sposobni da prežive, da nauče da odlučuju, budu jaki, snalažljivi, moralni, odgovorni za sebe i druge. Vrlo slično patrijarhalno vaspitanje povezalo je Danijelu i mene i presudno uticalo da osnujemo porodicu. Znam da ćemo dati najbolje od sebe da budemo što bolji i što odgovorniji mama i tata.

Danijelina i Ivanova porodica, zapravo broji pet članova. Uz Maksima sa njima su i Danijelina deca iz prvog braka - Filip i Monika. Sa mnogo ljubavi naš sagovornik govori o njima i njihovom odnosu prema malom bratu: - Filip i Monika su divna deca. Puni su ljubavi, poštovanja, lepo vaspitani. Mnogo smo vodili računa o njima dok se mališa nije rodio. Pričali smo s njima, zajedno odlučivali o mnogo čemu. Primera radi, pošto se Danijela porađala carskim rezom, mogli smo da biramo datum Maksimovog rođenja. Monika je odlučila i poželela da joj se brat rodi baš 3. septembra. Vrlo su brižni prema njemu. Najlepše je kada se vrate iz škole i odmah s vrata trče da vide brata. Uvek ga pomaze i poljube. Filip ima posebno zaštitnički stav prema njemu. Već vidim da će mu biti velika podrška i oslonac u životu. 

 

Maksimalno, veliko, uspešno

- Kada smo saznali da stiže beba, odmah smo pričali o imenima. Za muška imena Danijela me pitala: „Šta misliš o imenu Maksim. Aludira na maksimalno, veliko i uspešno, a gde god da ode, svi će znati da ga izgovore. Plus, može uvek samo da stavi inicijale MM kao potpis i baš moćno zvuči Maksim Mileusnić!”. Oduševio sam se. Naravno, pitali smo i Filipa i Moniku i njima dali zadatak da smišljaju i predlažu imena za brata. Ipak, na kraju kada se Maksim rodio, svi smo se zajedno složili da treba da mu damo baš to ime - priča Ivan Mileusnić.

 

Prva šetnja

- Naša prva šetnja bila je neplanirana, spontana, jednog sunčanog dana u oktobru, kod Miloševog konaka. I kao što postoji ona čuvena „da mi je neko pričao“ da ću prvi put kao tata šetati i voziti svoju bebu u kolicima tik uz restoran gde sam proslavljao malu maturu, nikad mu ne bih verovao. Sada obožavam taj park i volimo da, kad god možemo, sve petoro odemo i šetamo po njemu - kaže naš sagovornik.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara