Poznati roditelji

Sinovi su mi promenili život

Novinarka sportske redakcije i voditeljka Radio Televizije Srbije Tijana Jevtić više od dve decenije gradi uspešnu karijeru u toj medijskoj kući. Štaviše, jedna je od prvih žena u sportskom novinarstvu koje je do ne tako davno bilo rezervisano samo za muškarce. U svet medija ušla je, kako kaže, pre svega zbog velike ljubavi prema sportu. Korak po korak, iz godine u godinu, strpljivim radom i predanošću, prenoseći gledaocima zbivanja i rezultate s mnogobrojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, jasnom i preciznom prezentacijom sportskih događaja uspela je da, što je za novinara najvažnije, stekne poverenje gledalaca.

Karijera joj je sve vreme išla uzlaznom putanjom, a onda je, pre nešto više od osam godina, privremeno nestala s malih ekrana. Razlog je bio najlepši mogući: sa suprugom Srđanom Filipovićem, plivačkim trenerom, dobila je sina Pavla koji sada ima osam godina. Dve i po godine kasnije porodici Filipović-Jevtić pridružio se još jedan član. Rodio im se sin Aleksandar, danas veliki momak od pet i po godina.  Pitamo je kako je reagovala kada je saznala da će prvi put postati mama.

  • Svaka promena u životu čoveka tera na razmišljanje. Po saznanju za prvu trudnoću prosto nisam znala šta me je snašlo, jer su mi se sva osećanja pomešala. Nije bilo straha, a na sreću ni bilo kakvih problema. Stomak je rastao, ja sam rasla i prosto su se stvari same od sebe odvijale, sve je teklo dobrim, pravim putem. Tako je bilo i sa Aleksandrom. Divne trudnoće sam imala, putovala, radila i živela bez opterećenja.

I sami porođaji su, kako kaže, protekli u najboljem redu. Ipak, uz osmeh i kroz šalu nam kaže da je drugi, koji je malo poranio, mnogo bolje upamtila.

  • Na oba porođaja je sve bilo kako treba - priča Jevtićeva. - Prvi put sam dobila epiduralnu anesteziju, pa nekako nisam ni osetila stvarne bolove, ali je zato drugi nadoknadio sve. Brzo su se stvari odvijale, pa nisam dugo bila u bolovima, mada je i to koliko je trajalo za mene baš bilo nepodnošljivo. Uz sve to moj suprug, koji je iz sveta sporta, pri prvom porođaju bio je na pripremama, ali je iste večeri stigao. A pri drugom, koji je za nijansu poranio,  bio je u inostranstvu, no i tada je vrlo brzo bio sa nama.

Po rečima naše sagovornice i s prvim i s drugim sinom mnogo toga novog stiglo je u njen život. Sve se, kaže, u životu promenilo.

- Čitav život se promenio - objašnjava nam Tijana Jevtić. - Postala sam odgovornija prema životu, obaveze koje su dolazile nametale su i drugačiji ritam, prioriteti su se menjali, ali da budem iskrena, nisam se nikada odricala sebe u potpunosti. Posle prve trudnoće vrlo brzo sam se vratila poslu čime sam sebi dokazala da moj život nije stao već da je samo potpuniji, a posle drugog stavri su dobile sasvim drugačiji izgled. Organizacija je najvažnija kako bi sve funkcionisalo.

A da bi sve išlo kako treba, naša sagovornica nam otkriva da ona i suprug u podizanju dece imaju veliku, nesebičnu podršku i pomoć baka i deka.  

- Život porodice poput naše, gde je zbog obaveza suprug često na putovanjima, i s mojim poslom koji nema radno vreme, bake i deke odrađuju veliku stvar. Tu su za sve naše potrebe, mada najveći deo, ipak, suprug i ja preuzimamo na sebe.  Trudimo se da ih vaspitavamo u duhu tradicionalnog, ali ne bežimo ni od novina u vaspitavanju. Ponosna sam što Pavle i Aleksandar već u ovim godinama prihvataju lepe stvari. Ono gde ih okruženje iskvari, mi ispravljamo, ali osnovna načela tradicionalnog vaspitanja najviše su zastupljena. I umnogome kopiramo svoje roditelje na koje smo se nekada, dok smo bili klinci, ljutili.

Zajedničko slobodno vreme kada je četverac Jevtić-Filipović na okupu, kaže Tijana, gledaju da što lepše provedu:

- Svaku priliku koristimo da putujemo. Tokom nedelje osim škole dečaci imaju još mnogo obaveza. Treninzi i grčka škola odnose im veliki deo slobodnog vremena, ali pričamo, igramo se i učimo nove stvari zajedno.

 

Razumeju šta je televizija

S obzirom na to da je često vide na malom ekranu, pitali smo Tijanu Jevtić kako njeni sinovi na to reaguju:

  • Saživeli su se nekako s tim da je moj posao javan i prihavtaju ga najnormalnije. Stariji sada već ulazi u godine kada mu pomalo smeta što mu drugari pričaju o tome, ali zato mlađi ljubi televizor svaki put. Dosta dobro razumeju šta je zapravo televizija i kako nekada sedim kod kuće, a u isto vreme sam i na malom ekranu.

 

I radost i strepnja

Kako sinovi stasavaju, naša sagovornica sve više shvata koliko je danas veliki izazov biti roditelj i da roditeljstvo nosi podjednako radosti i strepnje.

  • U poslednje vreme mnogo razmišljam o tome koliko je postalo zahtevno biti dobar roditelj - govori Tijana Jevtić. - To, pre svega, mislim zbog života i stvari koje danas postoje oko nas. Škola više nije na nivou na kome je bila, deca žive okružena novim tehnologijama. Ako im ih uskratite, izopštićete dete iz okruženja, ako dozvolite, morate ga konstantno kontolisati. Teško je naći pravu meru, teško je gledati sa čime se sve deca mogu suočiti. Pomalo me i plaši sve ono što se nalazi oko nas, ali pričajući s njima, pokušavam da od mojih dečaka napravim dobre ljude.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara