Poznati roditelji

Bogatstvo se meri iskustvima

Kada je pre ravno deset godina objavljen prvi broj časopisa Baby planeta, naša gošća u rubrici „Poznati roditelj“ bila je glumica Bojana Stefanović.

Dramska umetnica debitovala je 1998. godine, tada student i stipendista pozorišta „Duško Radović“. Ubrzo je zapažena njena gluma u „Mješovitom braku“, gledaoce je kupila ulogom Milke u TV filmu „Položajnik“, a definitivno ih osvojila 2009. igrajući Nađu u popularnoj seriji „Ono kao ljubav“. Svim potonjim rolama opravdala je poverenje gledalaca, a najmlađi njen glas pamte iz animiranih serija: bila je Po u „Teletabisima“, Džesi u „Pokemonima“, Mjuza u „Vinksu“, Paz u „Turbu“... I njene pozorišne uloge se pamte bilo da je igrala u Narodnom ili Beogradskom dramskom pozorištu, u Pozorištu na Terazijama ili Slaviji.

U vreme kada je bila naš poznati roditelj u prvom broju Baby planete sa suprugom Istokom Tornjanskim, filmskim rediteljem, bila je Matijina mama. U međuvremenu porodica Stefanović-Tornjanski se uvećala jer je na svet stigla i Višnja koja je u život ovog umetničkog para i malog Matije unela novu radost ali i promene.

- Ona je upotpunila našu porodicu na najlepši način. Matija je dobio sestru s kojom može da se igra, a neretko i da zbija šale, što ga jako vesel. Nama je u život ušla jedna maza, vesela i bleskasta, uz koju nikada nije dosadno - ispričala nam je Bojana.

Na našu konstataciju da je majka dečaka i devojčice i da mnogi tvrde da je to zlatna kombinacija roditeljstva, uz neskriveni ponos odgovorila je: -Velika je razlika između njih dvoje i velika razlika u tome kako je biti mama dečaku, a kako devojčici. Mada, opet mislim da je sve do karaktera. Matija je tipičan dečak, pa mi je bilo sasvim drugačije i neobično kada sam počela da se susrećem sa ženskim suzama, posebnim nežnostima, ljubavlju prema roze boji i šljokicama, štiklama i Elzi. Ali sve je to sasvim prirodno, samo pratim njihove potrebe i ličnosti i trudim se da ih oboje usmerim u dobrom pravcu. Matija, iako bučni dečak, ima veliko srce i saosećajan je. A Višnja, osim lutaka i princeza, ozbiljno vozi trotinet, skija i bez problema uskoči u gužvu s dečacima.

U vreme kada smo radili prvi intervju, maleni Matija je imao samo dve godine, tek je bio počeo da stasava. Sada njegova mama kaže da joj to vreme izgleda mnogo daleko.

-Skoro da se jedva sećam detalja iz tog perioda. Između njih je šest godina razlike, a moja sestra je dobila bebu pre godinu i nešto i na toliko njenih pitanja oko ishrane i nege beba morala sam, nažalost, da odgovorim „ne sećam se“. Matija je sada ozbiljan momak, ali i dalje nosi iskru zaigranog, neverovatno maštovitog i luckastog dečaka kakav je bio i kao sasvim mali. I volela bih da je nikada ne izgubi - otkriva nam Bojana.

Ako bi se ocenjivala kao roditelj, pitali smo je koju bi ocenu sebi dala. -Ne bih se ocenjivala - odgovorila je. - Ali sigurno sam najviše radila na tome da se malo opustim. Sa Matijom sam bila previše opsednuta redom, higijenom, pravilima, i mislim da sam propustila neka uživanja samo iz straha oko gluposti. Prirodno, s drugim detetom bila sam mnogo opuštenija, ali i dalje ima prostora za napredak. Deca se moraju osećati sigurno uz roditelje, ali takođe im treba dati krila da slobodno rastu, istražuju svet i život.

U vremenu u kojem živimo mnogo je izazova pred roditeljima. Mnogo šta ih onespokojava i plaši. I naša sagovornica ima svoje strepnje, razmišljanja, zapažanja: -Poremećen sistem vrednosti mnogo me brine. Zgrožena sam koliko mala deca znaju o materijalnim stvarima, koliko se upoređuju, šta im je bitno i presudno. Za moj ukus, takođe, premalo je aktivnosti van kuće, a previše ekrana. Borba je svakodnevna. Ipak, mislim da je važno ono što mališani nose iz kuće. Ako uspem da ih naučim da se bogatstvo meri iskustvima, a ne stvarima, i da su pametna glava i veliko srce najveća snaga koju mogu da imaju, biću prezadovoljna. 

Kada su na okupu, kako kaže naša sagovornica, slobodno vreme provode u putovanjima, druže se s prijateljima, vole da budu u prirodi, kuvaju, igraju društvene igre. Dečaci su, kaže, često u sportskim aktivnostima, odu u bioskop, neki muzej, restoran... Ma, sve im je lepo kada su zajedno.

 

Karijeru gradi dosledno

Bojanu Stefanović smo pitali i šta se za poslednjih 10 godina promenilo u njenoj karijeri. Kaže da nije mnogo toga: -Trudim se da radim ono što me ispunjava, da učestvujem u projektima iza kojih mogu da stanem bez zadrške. Najdraže mi je što gradim karijeru dosledno, lagano, i što uvek mogu mirne duše da stanem i pred sebe, i pred druge.

-Želim vam da i dalje budete posvećeni, posebni, profesionalni, puni radosti i lepote. Kao i u ovih proteklih 10 godina - poželela je Bojana Stefanović časopisu Baby planeta povodom decenije izlaženja.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara