%
×
dana sati minuta sekundi

Trudnoća

14.
Jun
2020
Trudnoća

Alergija predstavlja poremećaj imunskog sistema koji se javlja kod nekih osoba,  a  ispoljava se neadekvatnom i u značajnom broju slučajeva veoma burnom reakcijom na antigene (alergene) koji stupaju u kontakt sa organizmom preko organa za varenje, disajnih puteva, kože ili na neki drugi način.

14.
Jun
2020
Trudnoća

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 30 odsto populacije pati od bolesti proširenih (varikoznih) vena, a žene gotovo četiri puta češće. Uzroci ovog oboljenja su različiti, a kao glavni faktori rizika navode se genetska predispozicija (ako je jedan roditelj imao proširene vene, 

14.
Jun
2020
Trudnoća

Promene u fizičkom i psihičkom funkcionisanju, povremeni strah i anksioznost, strepnja zbog ishoda trudnoće, pravilnog razvoja i zdravlja bebe, kao i briga o postporođajnom snalaženju u ulozi majke deo su svakodnevice gotovo svake trudnice. U vreme praznika i letovanja ovom nizu pitanja buduće mame sebi postavljaju još nekoliko: da li  uopšte smem da putujem, koje je najbolje prevozno sredstvo, koliko put najviše može da traje...? 

14.
Jun
2020
Trudnoća

Od trenutka začeća fetus se kreće. Namešta se u mekanoj i prijatnoj ušuškanosti majčine materice. Zato je za svaku zdravu trudnoću poželjno da se žena kreće, jer se kretanjem bebi omogućuje normlan i zdrav razvoj. Naravno, samo ukoliko nema nikakvih problema pa je lekar-akušer preporučio mirovanje. U svim drugim slučajevima dovoljno je povesti računa da izabrana fizička aktivnosti ne bude kontraindikovana ili preterano intenzivna jer bi plod ostao bez kiseonika ili potrebnih hranljivih materija. Zato je vrlo važno da profesionalac koji radi sa trudnicom bude stručan i iskusan. 

14.
Jun
2020
Trudnoća

Da vrate liniju i formu od pre trudnoće, želja je većine porodilja. Neke taj cilj brzo i lako ostvare, dok drugima baš i ne polazi za rukom, pa posežu za dijetama i promenom načina ishrane koji, ponekad, mogu da štete i njima i bebama. O vežbanju malo njih razmišlja što obično pravdaju nedostatkom vremena. 

14.
Jun
2020
Trudnoća

Trudnice i njihove porodice strahuju kada je reč o uzmanju lekova u trudnoći, ali taj strah je prilično neosnovan jer je za vrlo malo njih dokazano da u terapijskim dozama mogu dovesti do oštećenja ploda. Upotreba lekova u trudnoći je nekada neophodna, pa su  veoma važni blagovremeni saveti farmaceuta o tome koji su lekovi bezbedni.

14.
Jun
2020
Trudnoća

Karlično dno žena mora da obezbedi dobro funkcionisanje bešike, vagine i materice. Anatomska struktura karlice podrazumeva da prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom položaju. 

14.
Jun
2020
Trudnoća

Nimalo nije slučajno što se trudnoća naziva drugo stanje. Najvidljivija promena tog stanja jeste stomak i njega svi vide, ali s promenama u organizmu suočava se samo trudnica. Štaviše, samo drugo stanje  može da bude okidač i za brojne ozbiljne promene u telu budućih mama. Trudnoća, tako, može da dovede do pojave hipertenzije ili da pogorša već postojeći povišeni krvni pritisak.