Trudnoća

Da trudnica bezbedno letuje

Promene u fizičkom i psihičkom funkcionisanju, povremeni strah i anksioznost, strepnja zbog ishoda trudnoće, pravilnog razvoja i zdravlja bebe, kao i briga o postporođajnom snalaženju u ulozi majke deo su svakodnevice gotovo svake trudnice. U vreme praznika i letovanja ovom nizu pitanja buduće mame sebi postavljaju još nekoliko: da li  uopšte smem da putujem, koje je najbolje prevozno sredstvo, koliko put najviše može da traje...? 
Odgovore na ova pitanja, po rečima prof. dr Aleksandra Stefanovića, direktora Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra Srbije, trudnica treba da potraži od svog ginekologa, jer on prati trudnoću, ima uvid u zdravlje i pacijentkinje i bebe, pa može i da predvidti moguće probleme na tom putovanju. U većini slučajeva, kako kaže profesor,  putovanje u trudnoći nije zdravstveni rizik za trudnicu ili bebu, a za putovanje je najsigurnije drugo  tromesečje trudnoće (period između 14. i 28. nedelje). Tada žena obično ima više energije, nema mučnina i pokretnija je u odnosu na mesece uznapredovale trudnoće.  
- Duža ili putovanja do dalekih destinacija ne savetuju se u prvim mesecima trudnoće jer je rizik od neželjenog ishoda, poput vanmaterične trudnoće ili pobačaja, i najveći - objašnjava prof. dr Stefanović. - Ukoliko se trudnica, ipak, odluči za letovanje u prvim mesecima trudnoće, trebalo bi da izbegava dugotrajno sunčanje jer je povećana telesna temperatura potencijalno štetan faktor, posebno za razvoj nervnog sistema embriona. S druge strane, ne savetuje se ni putovanje posle 36. a najkasnije 37. nedelje trudnoće, jer posle tog perioda u svakom trenutku može doći do porođaja, a najveći rizik je prevremeni porođaj. A zbog mogućnosti porođaja u neadekvatnim uslovima i ne preporučuje odlazak na duža ili dalja putovanja.   
Ukoliko trudnica izabere letovanje na moru, naš sagovornik savetuje da to bude na početku ili kraju letnje sezone, a nikako u najtoplijim mesecima. 
- Sunčanje treba da bude umereno, uz izbegavanje najtoplijeg dela dana - navodi prof. dr Stefanović. - Važno je i da trudnica tada pije dovoljno tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije njenog organizma, time i potencijalno štetnih efekata po bebu. Preporučuje se i korišćenje preparata za sunčanje sa višim zaštitnim faktorom, 30 ili više, jer je koža trudnice osetljivija na štetno dejstvo UV zraka. Zaštitni preparati za sunčanje koriste se već decenijama i nisu uočeni štetni efekti njihove upotrebe. Osim toga, trudnica treba i adekvatno da se odeva, da oblači laganu, prozračnu odeću svetlijih boja, te da nosi kačket ili šešir.  
Profesor naglašava da se trudnicama ne preporučuje boravak na visokim nadmorskim visinama ako se odluče za odmor na planini. 
- Ređi vazduh i manje kiseonika na visokim planinama mogu da izazovu slabiju oksigenaciju majke, što tokom dužeg boravka može uzrokovati i slabiju oksigenaciju ploda. Iako se zna da plod i majka imaju kompenzatorne mehanizme kojima poboljšavaju oksigenaciju, trudnicama se na planinama savetuje nizak stepen aktivnosti u prvih nekoliko dana kako se postojeća slabija oksigenacija ne bi dodatno produbila, na primer, vežbanjem ili fizičkom aktivnošću jačeg intenziteta. 
Kada je reč o izboru prevoza, naš sagovornik podseća da u većini slučajeva važi pravilo: najbrže prevozno sredstvo je i najbolje, pa je za udaljena odredišta, najkomforniji avion. 
- Studije nisu pokazale da kratkotrajne promene pritiska do kojih dolazi tokom leta imaju efekat na trudnoću - kaže prof. dr Stefanović. - No, važniji faktor od prevoznog sredstva je dužina putovanja. Ako se planira duži put, odeća za putovanje treba da bude komotna i ne mnogo uska, a poželjno je praviti češće pauze kako bi se trudnica prošetala. Čak im se i u avionu preporučuje da prošetaju. Ukoliko planira duži put, najbolje je da se posavetuje sa lekarom kako bi on procenio potrebu za preventivnom terapijom od tromboembolijskih komplikacija. Većina avionskih kompanija ne dozvoljava prevoz trudnica posle 36. nedelje trudnoće, pa je poželjno da se trudnica pre putovanja raspita o pravilima u izabranoj avionskoj kompaniji. 


Putna apoteka

- Većina ginekologa preporučuje upotrebu repelenata, sredstava za zsštitu od insekata. Iskustava pokazuju da su repelenti bezbedni za primenu u trudnoći, jer se mala količina nanetog sredstva resorbuje preko kože i dospeva u cirkulaciju majke. Naravno, preduslov je pravilno i umereno korišćenje preparata. Osim toga, uz propisanu terapiju, poželjno je da trudnica na putovanje ponese analgetike, prenatalne vitamine, preparate za hemoroide, kao i pribor za hitnu pomoć - savetuje prof. dr Aleksandar Stefanović.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara