%
×
dana sati minuta sekundi
Trudnoća

Uzimanje lekova u trudnoći

Trudnice i njihove porodice strahuju kada je reč o uzmanju lekova u trudnoći, ali taj strah je prilično neosnovan jer je za vrlo malo njih dokazano da u terapijskim dozama mogu dovesti do oštećenja ploda. Upotreba lekova u trudnoći je nekada neophodna, pa su  veoma važni blagovremeni saveti farmaceuta o tome koji su lekovi bezbedni.

Po rečima diplomiranog farmaceuta Dese Ćuk-Milanović, menadžera „Vegafarme“ za saradnju sa zdravstvenim ustanovama, ima više grupa lekova koje trudnice bezbedno mogu uzimati i bez konsultacije s ginekologom, dok se drugi ne mogu uzimati bez lekarskog recepta i laboratorijskih analiza krvi i mokraće. U prvoj grupi su analgetci, lekovi protiv gorušice, mučnine i povraćanja, ali farmaceut mora biti upoznat koje još lekove pacijent eventualno uzima.
- Protiv bolova prva preporuka je paracetamol, ali treba voditi računa da razmak između dve doze bude šest sati - kaže Ćuk-Milanović. - U prvom trimestru pod strogom kontrolom lekara mogu se prepisivati i nesteroidni antireumatici, salicilati i ibuprofen, ali ne i u trećem trimestru, od sedmog do devetog meseca trudnoće. Mogu se uzimati i lekovi protiv gorušice, koju ima čak 50-80 odsto trudnica, a farmaceuti znaju koji od njih imaju prednost. 
Lekovi za lečenje anemije, kako kaže, preporučuju se samo ako je ona dokazana, i to 65 mg elementarnog gvožđa, a hemoglobin se proverava posle osam nedelja. - Tokom trudnoće česte su urinarne infekcije, a njih je neophodno lečiti da se infekcija ne bi širila na gornje delove urinarnog trakta - objašnjava Ćuk-Milanović. - Bezbedni lekovi tada su oni iz grupe penicilinskih i cefalosporinskih antibiotika, a kada ne postoji alternativa, od drugog trimestra mogu se koristiti baktericidni i antimikrobni agensi. 
Ako je izazivač ešerihija koli, dobro rešenje su praškovi D-manoze s brusnicom, jer su na bazi šećera i bezbedni za trudnice i dojilje. Protiv mučnine, naročito izražene u prvom trimestru, najvažnije je najpre regulisati ishranu, a po potrebi mogu se uzimati preparati  koji sadrže đumbir. Trudnice mogu uzimati i određene lekove protiv povišenog pritiska, ali su ACE zabranjeni. Diuretici ne oštećuju plod ali se izbegavaju. Ako je neophodno, trudnica može piti i lekove protiv depresije, ali samo ako ih propiše lekar specijalista. 
Za korišćenje suplemenata koji su sve dostupniji, trudnice i dojilje treba da poslušaju svog ginekologa. 
- I njihovi stavovi se razlikuju, pa postoje oni koji smatraju da je pravilna ishrana izvor svih potrebnih vitamina i minerala, dok drugi preporučuju suplemente još i u pripremi za trudnoću, tokom trudnoće i dojenja - naglašava Ćuk-Milanović. - Folna kiselina je najvažniji suplement i za žene koje planiraju trudnoću i za trudnice, jer prevenira defekt neuralne cevi, a preporučena dnevna doza je 600 mg. O uzimanju drugih suplemenata, poput vitamina B6, C i D, kao i magnezijuma, odlučuje lekar sagledavajući stanje i trudnice, i ploda.
Po rečima naše sagovornice, preduzimanjem mera predostrožnosti većina hroničnih bolesti kod žene nimalo ne ometa začeće i zdravu trudnoću.
- Trudnice koje boluju od astme treba da nastave da koriste terapiju, jer će tako prevenirati napade i beba neće ostati bez kiseonika - naglašava Ćuk-Milanović. - Ako je reč o epilepsiji, farmaceuti su posebno oprezni jer neki lekovi koji se koriste u terapiji utiču na metabolizam vitamina K, pa takve izdaju samo uz izveštaj lekara. Povišen pritisak u trudnoći može da se kontroliše  bezbednim lekovima i trudnice zbog toga ne treba da brinu. No, budući da su sklonije prehladama od žena koje nisu u drugom stanju, ukoliko se prehlade, farmaceuti najčešće preporučuju da se ojača imunitet, a trudnici se  savetuje da se više odmara, pije više tečnosti i toplih čajeva sa medom i limunom. Tada, da bi ublažile upalu grla, dobro je da piju čajeve od kamilice ili belog sleza, a od medikamenata mogu se bezbedno koristiti nazalni sprejovi na bazi morske soli i pastile na bazi pantenola, ali ne više od tri dnevno.
S obzirom na to da je sezona gripa i prehlada, naša sagovornica preporučuje prirodne praškove na bazi kore vrbe, belog sleza, sladića i vitamina C, ali posle prvog meseca trudnoće po dve kesice dnevno, dok ih u trećem trimestru ne treba uzimati. Ako su, međutim, simptomi jako izraženi ili traju duže od nedelju dana, trudnice obavezno treba da se jave lekaru.


Čajevi

- Kada je reč o čajevima, trudnice bi trebalo da izbegavaju crni i zeleni, kantarion, žalfiju i hajdučku travu - objašnjava farmaceut Desa Ćuk-Milanović. Bezbedni su pak nana, kamilica, kopriva, đumbir, šipak. Čaje od brusnice može da se pije u manjim količinama protiv urinarnih infekcija, a beli slez u slučaju prehlade. 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara