%
×
dana sati minuta sekundi
Trudnoća

Prolaps materice, ozbiljan, ali rešiv problem

Karlično dno žena mora da obezbedi dobro funkcionisanje bešike, vagine i materice. Anatomska struktura karlice podrazumeva da prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom položaju. Kada popusti elastičnost prednjeg vaginalnog zida, dolazi do spada bešike i to je najčešći poremećaj statike karličnog dna. No, postoji još jedan mnogo ozbiljniji poremećaj statike karličnog dna - spad materice. 
Ovako o uzrocima prolapsa materice govori dr Mima Fazlagić, ginekolog. Naglašava da se o ovom problemu vrlo malo govori, čak i kod lekara. Kao osnovni razlog navodi što žene koje se suočavaju s time misle kako se to dešava samo njima. 
-    Spad materice podrazumeva da telo materice menja anatomski položaj i propada kroz vaginu - objašnjava dr Fazlagić. - Ova pojava se naziva prolaps materice a može biti delimičan ili totalni. U ovom premećaju statike karličnog dna grlić materice se spušta do samog otvora vagine, a nekada i izvan vagine. Taj problem je moguće rešiti samo operativnim putem, to jest  vaginalnim odstranjivanjem materice. Kada ovakvu operaciju nije moguće uraditi iz medicinskih razloga, za rešavanje poremećaja koriste se prstenovi, takozvani pesari kojima se telo materice podiže.
Ženama kojima se ovo dogodi najvažnije je da prihvate da su ove promene u nekom obliku neminovne, da pogađaju ceo ženski rod, ali da je moguća prevencija vežbama i da moramo raditi na tome. 
-    Starenje, s tom činjenicom se moramo pomiriti, ima mnogo aspekata i, nažalost, svi su neprijatni  - kaže dr Fazlagić. - Zato je potrebno da žene u mlađim danima krenu u proces vežbanja i odlaganja starenja. Naravno, vreme pojave i težina spada pod uticajem su genetike, kvaliteta tkiva i životnih okolnosti. Veći broj porođaja, porođaji završeni vakuumom ili forcepsom, kao i nošenje teškog tereta doprinose da se prolaps javi ranije i ima težu kliničku sliku.
Na pitanje kako se manifestuje prolaps materice, naša sagovornica kaže da minimalni prolapsi mogu da prođu gotovo bez simptoma i do dijagnoze se, u tom slučaju, dolazi potpuno slučajno prilikom ginekološkog pregleda.
-    U zavisnosti od toga koliko je spad uznapredovao, može da se javi neprijatan osećaj da će nešto da ispadne kroz vaginu i osećaj težine unutar vagine - nastavlja dr Fazlagić. - Osim toga, mogu da se jave bolovi u predelu male karlice, kao i u zadnjem delu leđa. Javlja se i osećaj pritiska i vučenja nadole. Što je prolaps izraženiji, bolovi su više u vidu pritiska i konstantni su. Često su polni odnosi otežani i bolni, to je takozvana dispareunija, a uporedo mogu da se jave problemi s pražnjenjem debelog creva i inkontinencija urina, ili čak njegov zastoj.  Vrlo često se javlja infekcija urinarnih puteva, a i promena vaginalnog sekreta. Kod najizraženijih prolapsa vagina je izvrnuta poput čarape, a kroz otvor grlića može da se pojavi i unutrašnjost materice. Takvo stanje izgleda vrlo dramatično i veoma je zabrinjavajuće za ženu. Tada je sluzokoža izložena delovanju spoljašnje sredine, pa se javljaju ulceracije i krvarenja. 
Naša sagovornica podseća da postoji prevntiva, a to su vežbe za mišiće karličnog dna koje im usporavaju gubitak elastičnosti i pomažu da se simptomi znatno ublaže. 
-    To su čuvene Kegelove vežbe i gotovo svaka žena je čula za njih, ali iz prakse pouzdano znam da im je malo nejasno kako funkcionišu i da ih zbog toga nerado i retko primenjuju - kaže dr Fazlagić. - Ove vežbe su zaista efikasne ako naučimo pravlno da ih radimo. Kako se stežu mišići karličnog dna, najlakše se nauči ako se primeni najosnovnija metoda njihovog učenja: prilikom prvog jutarnjeg mokrenja treba da nekoliko puta voljno prekinemo mlaz. Tako se mišići karličnog dna podižu i jačaju. Kada se dobro nauče ove vežbe, moguće ih je raditi više puta tokom dana prilikom odmora, sedenja ili gledanja televizije. Ako se Kegelove vežbe rade redovno, moguće je ojačati mišiće, usporiti proces spada i smanjiti neprijatne simptome.

Rekonstrukcija vaginalnih zidova
-    U savremenoj medicini pstoji operacija koja se zove plastika vagine a namenjena je rekonstrukciji vaginalnih zidova. Radi se vaginalnim putem i sama operacija nije teška. Jedino je neophodno nekoliko dana nositi kateter, da pritisak pune mokraćne bešike ne ugrozi operativno polje. Oporavak je brz i posle intervencije savetuju se Kegelove vežbe da bi se sprečio ponovni spad. Danas se sve više priča i o laserskim tretmanima podizanja zidova vagine ili tretmanima faktora rasta i matičnim ćelijama. Oni su relativno novi i reklamiraju se kao tretmani podmlađivanja vagine, a u stvari to je pokušaj da se tkivu vagine vrati elastičnost. Kratko su u upotrebi, tako da još nemamo validne medicinske i statističke podatke o njihovoj uspešnosti - naglašava dr Mima Fazlagić.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara