Trudnoća

Hipertenzija u trudnoći, pretnja zdravlju i majke i bebe

Nimalo nije slučajno što se trudnoća naziva drugo stanje. Najvidljivija promena tog stanja jeste stomak i njega svi vide, ali s promenama u organizmu suočava se samo trudnica. Štaviše, samo drugo stanje  može da bude okidač i za brojne ozbiljne promene u telu budućih mama. Trudnoća, tako, može da dovede do pojave hipertenzije ili da pogorša već postojeći povišeni krvni pritisak. 

Uz krvarenja i infekcije, povišen krvni pritisak, odnosno preeklampsija, najčešći je faktor rizika za život i zdravlje trudnice i ploda. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine u svetu 50.000 žena umre zbog posledica povišenog krvnog pritiska u trudnoći!
Do pojave povišenog krvnog pritiska u trudnica mogu da dovedu različiti faktori. Osim genetske predispozicije i imunološki poremećaji, pušenje, gojaznost kao i nedostatak kalcijuma doprinose nastanku hipertenzivne bolesti.
-    Mnogo je važno da trudnica ima normalnu vrednost krvnog pritiska, jer povišen krvni pritisak može da bude ozbiljna zdravstvena pretnja i majci i plodu - kaže specijalista ginekologije i akušerstva dr Jelena Bosiljkić Pešić, iz ginekološke ordinacije „Dea Donna“ u Beogradu. - Krvni pritisak tokom cele trudnoće treba da ostane na optimalnom nivou, 120 sa 80 milimetara živinog stuba. Ukoliko se poveća na vrednost od 140/90, to je za trudnicu već alarmantno stanje. Uobičajeno je da se u trudnoći krvni pritisak prvi put kontroliše oko dvadesete nedelje kada je reč o ženama koje pre trudnoće nisu imale problema sa hipertenzijom. Važno je zato da se ne zanemaruju simptomi povišenog krvnog pritiska koje je lako uočiti. To su vrtoglavica, glavobolja, zujanje u ušima, malaksalost, ponekad povraćanje, crvenilo kože lica i grudi, tačkice pred očima.
Ima i trudnica koje su, kako kaže naša sagovornica, i pre trudnoće imale povišen krvni pritisak, pa one treba s pažnjom i pomno da se kontrolišu. Njima se savetuje da u trudnoću ulaze tek pošto ishranom i lekovima stabilizuju stanje.
-    Uzroci koji najčešće izazivaju povišen pritisak u trudnoći su, pre svega, loše navike u ishrani kao što su uzimanje previše slane, masne i začinjene hrane, potom preterana težina ili gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost - naglašava dr Bosiljkić Pešić. - Zato treba imati na umu da je zdrava ishrana u trudnoći investiranje u sopstveno, ali i u zdravlje bebe. Učestala priča odnosno „savet“ da trudnica treba da jede za dvoje nikako nije tačna. 
Po rečima naše sagovornice jedna od mogućih posledica hipertenzije u trudnoći je i prevremeno odlubljivanje posteljice koja je izvor života za bebu. 
-    Neregulisan krvni pritisak može da se završi najozbiljnijim pojavama, kao što su preeklampsija i eklampsija, pa čak da dovede do smrti ploda, a nekad i do smrti majke - objašnjava dr Bosiljkić Pešić. - Preeklampsija, osim povišenog krvnog pritiska, podrazumeva i pojavu belančevina u urinu i otoka, obično na nogama, koji mogu biti veoma izraženi i generalizovani. Eklampsija, pored hipertenzije podrazumeva i pojavu tonično-kloničnih grčeva koji zahvataju celo telo. Oni su praćeni gubitkom svesti i prekidom disanja, odnosno konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu.
Redovne kontrole krvnog pritiska, savetuje naša sagovornica, najbolji su način da se na vreme otkrije hipertenzija. 
-    Da do povišenog krvnog pritiska ne bi došlo, trudnice treba da vode računa o ishrani, da smanje unos soli i hrane bogate solju, da izbegavaju masna i začinjena jela - kaže dr Bosiljkić Pešić. - Osim toga, preporučuje se i umerena fizičika aktivnost, u skladu sa zdravstvenim stanjem. Zabranjeno je uzimanje alkohola kao i pušenje. 
Kada je reč o lečenju, povišen krvni pritisak leči se pre svega antihipertenzivnim lekovima koji su dozvoljeni u trudnoći. Istovremeno, kako kaže naša sagovornica, trudnica se upućuje nutricionisti koji će sastaviti individualni jelovnik kako bi se i na taj način regulisao pritisak.

MERENJE NEKOLIKO PUTA DNEVNO
-    Postoji prirodni mehanizam koji reguliše navikavanje tela na povećanu količinu krvi u majčinoj cirkulaciji. Nekada, međutim, taj mehanizam fiziološke adaptacije zadužen za privikavanje krvnog pritiska na nove uslove - izostane. To izaziva visok krvni pritisak, čak i kod žena koje nikada pre trudnoće nisu imale hipertenziju. U takvim situacijama krvni pritisak mora da se meri više puta dnevno, jer se radi o hipertenziji indukovanoj trudnoćom - objašnjava dr Jelena Bosiljkić Pešić.
-    
SMANJUJE RAZMENU KRVI
-    Povišen krvni pritisak tokom trudnoće posebno je opasan jer uzrokuje suženje krvnih sudova posteljice, što izaziva  smanjenje razmene krvi između majke i ploda. Zbog nedostatka kiseonika i hranljivih elemenata beba pati i može da dođe do zastoja u razvoju ploda - objašnjava naša sagovornica. 
 

Stručni saradnik:
Dr Jelena Bosiljkić Pešić
ginekološka ordinacija „Dea Donna“
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara