Zdrava beba zdravo dete

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Stručnjaci savetuju roditeljima da se čvrsto drže stava da deci odgovara sve što je prirodno i da to pravilo treba da poštuju pri svakoj kupovini, pa i kada je reč o pelenama. S obzirom na to da su tokom celog dana i noći neposredno uz dečju kožu, genitalije i guzu, pelene od prirodnih materijala oduvek su pravi i zdrav izbor za novorođenče. 

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Mnoga mesta čovek upamti po lepoti, divi se i memoriše nezaboravna dela prirode i graditelja, zapamti strašne i lepe trenutke... Isto tako brojne lokacije, prostorije, čak i ljude pamti po mirisu, bilo da su mirisali na svežinu ili, nažalost, neprijatno. 

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Potrebe u vitaminu D3 primarno se ostvaruju sintezom u koži pod dejstvom sunčevih zraka, dok je hrana, izuzimajući riblje ulje, morsku ribu, crnu džigericu, žumance i mlečne formule, vrlo oskudna u njemu. Imajući u vidu savremen način života, kao i činjenicu da izlaganje suncu predstavlja veliki rizik za pojavu kožnih maligniteta, pre svega melanoma, jasno je da je čovek značajnim delom ostao bez svog prirodnog i osnovnog izvora vitamna D3. 

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj gojaznih se od 1975. godine do danas utrostručio. Istraživanja pokazuju da je trećina svetske populacije gojazna ili prekomerno uhranjena, a među gojaznim je sve više dece i adolescenata. U dečjem uzrastu gojaznost je postala pandemija sa kojom se suočavaju i roditelji i zdravstvene ustanove širom sveta.  

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Crvenilo očiju, osetljivost na svetlo i pojačano lučenje suza praćeno sekretom različite gustine (vodenastim, mukoznim ili gnojavim) koji često lepi kapke, a uz to i subjektivni znaci poput osećaja peska ili stranog tela u oku, otok kapaka, ponekad zamagljen vid i nelagoda pri gledanju, sve su to simptomi nekog od oblika konjunktivitisa. Reč je o upali sluzokože sa unutrašnje strane kapaka i preko beonjače na prednjoj strani oka. Najčešće zahvata oba oka, ponekad asimetrično, a ređe samo jedno oko. 

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Da je za zdravlje bebe vrlo važno sprovoditi svakodnevnu obradu pupčane rane i tako je održavati čistom i suvom, znaju sve mame. S druge strane, strahovi i zabinutost oko toga da li pravilno održavaju higijenu pupka u samom je vrhu liste briga o prinovi. 

14.
Jun
2020
Zdrava beba zdravo dete

Kijanje, pojačan sekret iz nosa i peckanje u očima uobičajene su reakcije alergičnih na polen drveća, trava i korova, na kućnu prašinu, plesni (buđ), dlake i epitel (perut) životinja. Ukoliko pacijenti imaju ove simptome, reč je alergijskom rinitisu, tj. upali nosa, koji može biti sezonski (intermitentni) ili sporadični (perenialni).