Zdrava beba zdravo dete

Oči crvene, suze i peckaju

Crvenilo očiju, osetljivost na svetlo i pojačano lučenje suza praćeno sekretom različite gustine (vodenastim, mukoznim ili gnojavim) koji često lepi kapke, a uz to i subjektivni znaci poput osećaja peska ili stranog tela u oku, otok kapaka, ponekad zamagljen vid i nelagoda pri gledanju, sve su to simptomi nekog od oblika konjunktivitisa. Reč je o upali sluzokože sa unutrašnje strane kapaka i preko beonjače na prednjoj strani oka. Najčešće zahvata oba oka, ponekad asimetrično, a ređe samo jedno oko. 


Po rečima dr Živke Stjepanović-Radović, oftalmologa Doma zdravlja „Vizim“ u Beogradu, uzroci konjunktivitisa su različiti. Mogu biti virusi, bakterije, hlamidija, gljivice, alergije, ređe paraziti, ali i hemijski agensi kao što su hlor iz bazena, šminka, dim, suv vazduh, smog, lekovi... Osim ovih, kako kaže doktorka, postoje i sekundarni konjunktivitisi koji se javljaju u okviru nekih sistemskih bolesti.
- Alergijski konjunktivitis se izdvaja zbog svraba kao najkarakterističnijeg simptoma - kaže dr Stjepanović-Radović. - Sezonski alergijski konjunktivitis je najprepoznatljiviji po svrabu i suzenju oka, često udruženim s kijavicom i nosnim sekretom, uz oskudan sekret u oku. Osim toga, poseban oblik alergijskog konjunktivitisa je akutni kontaktni konjunktivitis koji nastaje burno zbog kontakta s medikamentima ili, često, s kozmetičkim preparatima. Izdvaja se i gigantopapilarni konjunktivitis kod nosilaca kontaktnih sočiva, očnih proteza, zaostalih hirurških konaca... Vernalni i atopijski keratokonjunktivitis su posebna grupa zbog ozbiljnih komplikacija na rožnjači i mogućih trajnih oštećenja vida.
Virusni i bakterijski konjunktivitisi se, po rečima naše sagovornice, prenose dodirom zaražene osobe, dodirom zaraženih predmeta (peškir, odeća, jastuk) ili plivanjem u bazenu, a virusni još i kapljičnim putem (kašljanjem ili kijanjem). 
- Iz tog razloga treba izbegavati bliske kontakte sa zaraženima i ne treba im prilaziti bliže od metra - savetuje dr Stjepanović-Radović. - Oboleli teba da koriste poseban peškir, jastuk i maramice. Potrebno je, takođe, čistiti radne stolove, kvake, slavine, telefone, izbegavati deljenje šminke, kapi za oči, naočara i igračaka. S druge strane, alergijski i hemijski konjunktivitisi ne mogu se prenositi. 
Kada je reč o lečenju konjunktivitisa, doktorka kaže da vrste poput adenovirusnog faringokonjunktivalnog epidemijskog mogu da prođu spontano i bez lečenja. Obično je dovoljno samo ispiranje fiziološkim rastvorom ili ako se četiri do sedam dana stavljaju obloge troprocentne borne kiseline.
- Bakterijski se leče antibiotskim kapima i mastima pet do sedam dana, uz ispiranje fiziološkim rastvorom - objašnjava dr Stjepanović-Radović. - Adenovirusni epidemijski keratokonjunktivitisi traju nedelju-dve, ponekad čak i tri, a terapija se određuje prema simptomima. Alergijski se leče antihistaminicima, preventivno kapima natrijum-hromoglikata, a ređe kortikosterodima i imunosupresivima, dok se hemijski konjunktivitisi leče izbegavanjem potencijalnih alergena, hemijskih agenasa, medikamenata... Ukapavanje veštačkih suza bez konzervansa pomaže kod mnogih formi konjunktivitisa, a posebno su značajne za one koji rade na kompjuteru i imaju sindrom suvog oka.
Tek rođene bebe preventivno odmah na rođenju dobijaju 0,5% mast ili kapi. Stenoza suznog kanala praćena konjunktivitisom u prvim mesecima života ponekad zahteva sondiranje suznih puteva posle navršenih šest meseci bebe.


Opasnosti zbog nelečenja
 
- Ako se ne leči, konjunktivitis može biti opasan ukoliko prelazi na rožnjaču i stvara zamućenja koja mogu biti trajnog ili privremenog karaktera. Pojedine vrste, poput atopijskog i vernalnog keratokonjunktivits, izazivaju ožiljavanje i vaskularizaciju rožnjače kod dece, dok  pemfigoidni i trahomski konjunktivitis izazivaju ožiljavanje vežnjače i stvaraju priraslice između kapaka i oka. Nelečeni konjunktivitisi prelaze u hronične forme, pa je problem dugotrajan - objašnjava naša sagovornica.  

Deca i odrasli

- Pojedine forme konjunktivitisa delimično se razlikuju kod dece i odraslih. Naime, neki konjunktivitisi javljaju se samo kod dece, a drugi su češći kod odraslih. Kod najmlađih se mogu javiti  gonokokni i hlamidijalni konjunktivitis novorođenčeta, faringokonjunktivalna groznica dece kao posledica epidemija u dečjim kolektivima sa inkubacijom od dva do sedam dana, i obično prolazi spontano. Za decu su karakteristični i alergijski vernalni keratokonjunktivitis, trahom kod mališana predškolskog i školskog uzrasta, ali su srećom, u našim krajevima njegova endemska žarišta iskorenjena - kaže dr Živka Stjepanović-Radović.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara