Zdrava beba zdravo dete

Bambus je nežan prema dečjoj koži

Šta je najbolje za novorođenče - pitaju se je roditelji tek rođenih beba suočeni s mnogo dilema i izazova kada je reč o sredstvima za higijenu, pelenama, flašicama, cuclama ili nekim drugim potrepštinama neophodnim njihovoj bebi. Jer toliko toga je ponudi, pa i ne čudi što im je vrlo često teško da odaberu i odluče se koji od ponuđenih proizvoda iz iste kategorije da odaberu.


Stručnjaci savetuju roditeljima da se čvrsto drže stava da deci odgovara sve što je prirodno i da to pravilo treba da poštuju pri svakoj kupovini, pa i kada je reč o pelenama. S obzirom na to da su tokom celog dana i noći neposredno uz dečju kožu, genitalije i guzu, pelene od prirodnih materijala oduvek su pravi i zdrav izbor za novorođenče. Najvažnije je da ne sadrže hemikalije i teške metale, a ukoliko poseduju i dodatne sertifikate o poreklu materijala od kog su sačinjene i o biorazgradivosti, onda za roditelje nema dileme: one su pravi izbor za bebu. 
Pamuk, a nekada i konoplja, materijali su od kojih su se vekovima pravile pelene. Odnedavno su na tržištu i one od bambusa, relativno novog materijala koji se vrlo brzo izdvojio i potvrdio zbog brojnih prednosti i dobrih osobina. Zašto su bambus i njegova kaša preporučljiv materijal za pelene i druge proizvode namenjene bebama, poput peškira, i koje ga to poželjne osobine krase pitali smo dr Danijelu Milosavljević, stručnu saradnicu Baby planete.
- Bambus je pre svega prirodni ekološki materijal veoma velike mekoće, mekši i od vrlo cenjenih pamuka i svile. Te izuzetne osobine čine ga veoma pogodnim za izradu stvari koje dolaze u kontakt sa kožom, kao što su pelene, peškiri ili marame - objašnjava dr Milosavljević.
Kada je reč o pelenama, pri izboru roditelji posebno obraćaju pažnju na njihovu moć upijanja. Bambus je i na tom polju pokazao vrlo pozitivne osobine.
- Osim mekoće, druga značajna prednost bambusa je velika moć upijanja, što je vrlo poželjno za pelene - naglašava dr Milosavljević. - Bambus, takođe, ima i antibakterijski efekat. Tako, na primer, sprečava pelenski dermatitis koji se često javlja ako se za bebe koriste sintetičke pelene, jer one u vlažnoj sredini podstiču razmnožavanje bakterija.
Pelene od bambusa, po rečima naše sagovornice, štite dečju kožu od različitih neželjenih pojava. 
- Pre svega, sprečavaju upalne procese na koži koja je direktno u kontaktu s pelenom, kao i ojede, dermatitise i alergijske reakcije - kaže doktorka. - Beba je sa pelenama od bambusa suva i bez iritacija čak i ako se usled nekih okolnosti pelena dugo ne menja.
Savremene pelene proizvedene od bambusa često zadovoljavaju i niz drugih zahtevnih kriterijuma. „patch test“ je jedan od njih.
- Reč je o dijagnostičkom testu koji pokazuje da li proizvod izaziva kontaktni dermatitis i njime se dokazuje da li je neka supstanca izazvala alergijsku reakciju na koži - objašnjava dr Milosavljević - Test se radi tako što se na koži postavi pelena koja stoji 48 časova i potom se skida, a koža pregleda. Ukoliko na koži nema promena, to sigurno pokazuje da je materijal hipoalergen i ne dovodi do kontaktnog dermatitisa. Bambus je prošao „patch test“ i nije izazvao nikakve promena na koži, što je dokaz da je pelena vrlo poželjna za upotrebu kod beba čija je koža, inače, manje otporna i sklona iritacijama.
Pelene od bambusa imaju i ECOCERT sertifikat. Šta taj sertifikat garantuje, naša sagovornica odgovara: - ECOCERT dobijaju svi prirodni i organski finalni proizvodi, kao što su kozmetika, pelene i hrana. Svaki proizvođač može da podnese zahtev za dobijanje ovog sertifikata. Tada se proverava čitav proces njegovog dobijanja, od proizvodnje, preko prerade, pakovanja, obeležavanja, skladištenja i distribucije, do uvoza i izvoza istog. Kompletna kontrola sprovodi se najmanje jednom godišnje, a ovaj sertifikat potvrđuje da se radi o proizvodu koji nema nikakvih negativnih uticaja na organizam.


Kontrola proizvodnje i transporta

- Neke pelene imaju i FSC sertifikat. On se dobija u zemlji proizvodnje, kada proizvođač zvaničnoj instituciji, najčešće ministarstvu zdravlja, prilaže dokumentaciju o procesu proizvodnje i transporta, i prijavi se da želi da neki proizvod prodaje na određenim tržištima. Ministarstvo nakon pregleda dokumentacije izdaje dozvolu da se proizvod slobodno može prodavati u zemlji proizvodnje, kao i na drugim tržištima, poput EU ili u celom svetu. Ovaj sertifikat garantuje da su svi proizvodni procesi kao i transport proizvoda kontrolisani, i da će gotov proizvod stizati na razna tržišta bezbedno i usklađeno - objašnjava dr Danijela Milosavljević.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara