Zdrava beba zdravo dete

Pravilna nega pupka novorođenčeta

U prvim minutima posle porođaja novorođenčetov pupčanik se podvezuje štipaljkom ili tračicom, a zatim preseca. Nekoliko centimetara iznad kože ostaje takozvani pupčani patrljak, čija nega počinje u porodilištu i nastavlja se sve dok se ne sasuši i otpadne. 


Da je za zdravlje bebe vrlo važno sprovoditi svakodnevnu obradu pupčane rane i tako je održavati čistom i suvom, znaju sve mame. S druge strane, strahovi i zabinutost oko toga da li pravilno održavaju higijenu pupka u samom je vrhu liste briga o prinovi. Kako se pravilno neguje pupčani patrljak razgovarali smo sa Dušicom Kovačević, VMS babicom, vlasnicom „Bebi patrola“ patronažnog servisa: 
- Svakodnevno je, uz dezinfekciju, potrebno zameniti gazu na pupku. Tom prilikom koriste se sterilne gaze  koje se različito postavljaju u zavisnosti da li beba ima štipaljku ili tračicu, a od dezinfekcionih sredstava koristi se povidon jod rastvor ili octenisept sprej. Važno je, takođe, da tokom prve posete patronažna sestra roditeljima pokaže svaki korak u obradi pupka kako bi shvatili značaj nege i oslobodili se straha od toga. Prilikom dezinfekcije treba voditi računa da se natopljenom gazom jednim potezom pažljivo prebrišu koren i vrh pupčanog patrljka. Ukoliko se pak iz nekog razloga postupak ponavlja, to  se izvodi novim komadićem natopljene gaze, a potom se previje novom suvom, sterilnom gazom. Osim toga, gaza se nikada ne lepi flasterom na bebinu kožu, mora se voditi računa da se pupak ne kvasi, a dok patrljak ne otpadne, novorođenče ne treba kupati u kadici. 
Naša sagovornica roditeljima posebno savetuje da na bebin pupak nikada ne stavljaju antibiotske masti i praškove na svoju ruku. 
- Pupčani patrljak otpada između sedmog i četrnaestog dana, ali nekada se to može produžiti i do osamnaest dana - objašnjava Kovačevićeva. - Kad patrljak otpadne, ostaje pupčana rana koja takođe mora da se neguje. Potrebno je blago otvoriti centralni deo rane i očistiti povidon jod rastvorom ili octenisept sprejom, ali je važno da se nikada ne koriste oba rastvora već se opredeliti za jedan. Posle toga pupak se prekrije sterilnom gazom. Sve ovo se sprovodi preventivno kako bi se sprečio nastanak infekcije. 
U većini zemalja Evrope i sveta, kaže naša sagovornica, praksa je da se pupak ostavlja da bude suv dok ne otpadne. Ne previja se gazom već se roditeljima objasni da ga odrzavaju čistim, ne kvase i dezinfikuju najčešće octeniseptom, a da ga, kada patrljak otpadne, dizinfikuju,  prekriju sterilnom gazom i prčvrste mrežicom.
- Znak da sa pupčanim patrljkom nešto nije u redu jeste spontano neodvajanje ili neotpadanje 15 dana po  rođenju deteta, sluzavo-krvavi sadržaj koji curi posle odvajanja pupčanog patrljka, crvene ovalne ili pečurkaste formacije prečnika tri do deset milimetara - objašnjava Kovačevićeva. - Ako se pojavi granulom, potrebno je roditeljima ukazati na dalje lečenje i objasniti postupak. Kod manjih granuloma tretman se sprovodi ambulantno ili u kućnim uslovima, a ukoliko su veći, beba se upućuje dečjem hirurgu. U slučaju da je granulom veliki, treba ga podvezati i dezinfikovati, potom tretirati štapićem srebronitrata-lapisa, dok se kod manjih ne radi podvezivanje. Nakon ove procedure beba se otpušta kući uz savet da se gaza ne kvasi i ne skida do kontrole.Vrlo je važno na vreme primetiti promenu i ukazati na dalje lečenje, jer ako se ne reaguje na vreme, lečenje može biti dugotrajno a infekcija raširiti što može ugroziti novorođenče.
Poslednjih godina u apotekama može da se kupi set sa sterilnim kompresama i elastičnim višesmernim, rastegljivim mrežicama za njeno fiksiranje preko pupka novorođenčeta. O njihovoj upotrebi naša sagovornica kaže: 
- Svakodnevna nega je najvažnija i preporučujem da se gaza uvek fiksira bez flastera, jer je bebina koža vrlo tanka, deset puta tanja od kože odraslih, pa pri  dužoj upotrebi flaster može da izazove vidno crvenilo, iritaciju  i oštećenje kože. Zato kada pupak otpadne i nastavimo s tretiranjem pupčane rane do potpunog zarastanja, najbolje je koristiti ove mrežice i sterilne komprese.

Uvek zamenite mokru gazu

- Roditeljima uvek ukazujemo na značaj svakodnevne obrade pupka i pravilne nege, jer se tako izbegavaju infekcije. Dešava se da se pupak pokvasi, jer pri presvlačenju novorođenčad, posebno dečaci, skvase gazu i pupak mokraćom. Tada roditelji, sve iz straha da  nešto ne pogreše, ostave tako mokru gazu i čekaju dolazak patronaže sutradan. Kada u tim situacijama pozovu „Bebi patrolu“ za savet, najpre ih smirimo i objasnimo da zamene mokru gazu suvom, naravno uz obaveznu dezinfekciju - objašnjava Dušica Kovačević, VMS babica.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara