Nedelja dojenja - Saveti za mame

slika

Svetska nedelja dojenja obeležava se u prvoj nedelji avgusta širom sveta. Cilj kampanje je da razvije i podigne svest društva o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju. Da bi dojenje bilo prijatno i za mamu i za bebu, pripremili smo specijalnu ponudu za nama drage mame.

Dojenje, najzdraviji početak

Bez ikakve sumnje, majčino mleko je najbolji i najzdraviji izvor hrane za odojče, jer je po sastavu potpuno prilagođeno njemu. U prvim mesecima života za pravilan rast i razvoj odojčeta dovoljno je samo majčino mleko, pa nema potrebe za dodavanjem bilo kakve druge hrane ili tečnosti.

Majčino mleko je veoma bogato proteinima, izuzetno važnim aminokiselinama neophodnim za sintezu proteina bitnih za rast i razvoj. Zatim su tu masti u obliku triglicerida, holesterola, kratkolančanih masnih kiselina, esencijalnih masnih kiselina, kao i ugljeni hidrati u formi laktoze. Oni su izvor energije za bebu, ali i stimulišu povoljnu bakterijsku floru i eliminišu patogene mikroorganizme sa sluznice creva.

slika
slika

Grudima treba potpora

Već na početku trudnoće grudi se uvećavaju i više od jednog broja. Hormonske promene tokom trudnoće doprinose da grudi budu teške i osetljive pa im je potrebna dobra potpora. To postaje još važnije kada se mama porodi i nadođe mleko. Dobar grudnjak je najvažniji deo garderobe mame koja doji. On treba da bude dovoljno čvrst da pruža potporu, ali ne sme da ima nikakve žice, grube porube ni delove koji stežu, kako ne bi ugrozio stvaranje i lučenje mleka. Grudnjak mora da bude od pamuka, sa širim bretelama.

Ako vam se mleko luči između podoja, uvek koristite uloške za grudi kako biste zaštitili garderobu, a s druge strane grudi ostale suve. Jer, vlažna sredina pogoduje infekcijama.

Čemu služe veštačke (silikonske) bradavice?

Ulošci za grudi ili tupferi će čuvati vašu garderobu od fleka i vaše grudi od infekcija, ali šta možete da uradite ako vam se bradavice iritiraju i počnu da bole? Tu na scenu stupaju silikonske bradavice.

Pre svega, sigurno ste čuli da dojenje ne sme da boli. Ako vas grudi bole dok dojite, uzrok tome je verovatno to što beba ne sisa pravilno – vodite računa da su obe bebine usne izvrnute ka spolja i da je beba uhvatila ne samo bradavicu, već i deo areole.

Ukoliko je „šteta“ već načinjena i bradavice su vam već iritirane, potreban im je odmor kako bi ranica zarasla – a za to ćete koristiti veštačku bradavicu.

slika