Dojenje je prirodan način ishrane, a majčino mleko najbolja hrana za bebu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje majkama isključivo dojenje dece tokom prvih 6 meseci života, jer majčino mleko sadrži idealnu količinu proteina, jako važnih za pravilan razvoj novorođenčeta. Kvalitet ishrane neophodan je i za dalji razvoj i dobro zdravlje vaše bebe, pa evo prilike da saznate zašto je laktoferin najbitniji protein majčinog mleka.
Šta je laktoferin?
Laktoferin je drugi najveći protein majčinog mleka. Delujući na različitim nivoima, laktoferin doprinosi optimalnom imunitetu i razvoju novorođenčeta. Ovaj protein deluje protiv patogenih bakterija, ograničava njihovo razmnožavanje i ima blagotvorno dejstvo u prevenciji različitih vrsta neonatalnih infekcija i dijareje kod odojčadi.
Kako laktoferin jača imunitet vaše bebe?
Laktoferin ima aktivnu ulogu u razvoju i sazrevanju creva mališana i doprinosi pravilnoj ravnoteži mikrobiote. Mikrobiota creva vaše bebe se sastoji iz mnoštva „dobrih” bakterija koje potpomažu varenje hrane i jačaju njene metaboličke i imunološke funkcije. Laktoferin omogućava i normalnu apsorpciju gvožđa neophodnog za pravilan razvoj mozga i borbu protiv infekcija.
Zahvaljujući laktoferinu smanjuje se rizik od ozbiljne crevne infekcije kod novorođenčadi male telesne težine.
Ukratko, laktoferin aktivno učestvuje u održavanju dobrog zdravlja dece!