Zdrava beba, zdravo dete

Da li znate koje mleko da ponudite detetu nakon prestanka dojenja?

Kao roditelji često se pitamo šta da ponudimo svom detetu ako prestane dojenje u drugoj godini.

Roditelji često  smatraju da je kravlje mleko izuzetno hranljivo i zdravo za bebu i da treba što pre početi sa njegovom upotrebom.

Sa druge strane pedijatri svoje mišljenje temelje na naučnim studijama, svom dugogodišnjem iskustvu i iskustvu svojih kolega širom sveta.

Prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije (WHO) ne postoji ništa tako savršeno prilagođeno bebi kao majčino mleko i brojne su njegove prednosti. Majka ne treba da prestane da doji sa 6 meseci ukoliko i dalje ima mleka. Čak većina nutricionista i eksperata za ishranu beba ohrabruje dojenje do kraja prve, pa čak i druge godine života.

Ukoliko majka nije u mogućnosti da doji, treba preći na adaptirane mlečne formule, zbog brojnih benefita za bebu:

  1. Adaptirane formule imaju proteinski sastav koji je sličan majčinom mleku.
  2. Adaptirane formule imaju "iseckane" velike proteine koji su tako prilagođeni (adaptirani) za decu koja sa majčinog prelaze na kravlje mleko.
  3. U adaptiranim formulama je smanjena količna soli i dodato je gvožđe, pa nema rizika od nastanka malokrvnosti.
  4. Adaptirane formule sadrže dovoljno kalcijuma. Dodate su supstance koje pomažu pravilan rast i razvoj deteta: esencijalne (važne) masne kiseline, jod, vitamin D3, selen i jod. Oni su neophodni za pravilan rast i razvoj bebe..
  5. Birajte adaptirane formule sa dodatim probiotskim kulturama koje pomažu zdravo varenje hrane, ali imaju brojne povoljne efekte: smanjuju verovatnoću nastanka alergija na hranu, stimulišu imunitet bebe.

Birajte odgovarajuće mleko za svoju bebu  jer mlečne formule imaju mnogo više benefita za vaše dete nego kravlje mleko.

 

 

Važno obaveštenje: Majčino mleko je najbolja hrana za odojčad. Mlečne formule se upotrebljavaju samo po savetu stručnjaka iz oblasti medicine, farmacije, ishrane ili druge stručne osobe, koja je odgovorna za brigu o majci i detetu.

Trenutno nema komentara