29.
May
2023
Novosti

U petak, 26. maja otvorili smo novu Aksa prodavnicu u Aviv parku na Zvezdari, na adresi Živka Davidovića 86 u Beogradu.

19.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

 

Tokom ove faze beba će početi da razume jednostavne igre i satima će uživati u njima. Takođe, bebe uživaj u igri otkrivanja delova tela, poput traženja nosa ili glavice.

19.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

Osim što pokazuje prstom, beba sada  koristi jednu do dve reči. Beba je sada sve više nezavisna. Može sama da se skine, pere zube, otvara vrata ukoliko može da dohvati kvaku čije i hrani igračke zamišljenom kašikom.

19.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

Beba sada napreduje u fizičkom razvoju. Postaje sigurniji na nogama, uživa u penjanju po nameštaju i čak može da šutne loptu ako se dovoljno koncentriše. Takođe, primetićete da e memorija bebe prilično dobra, jer može da prepoznaje predmete koje ste joj pokazali ranije. Iskoristite ove nove sposobnosti vašeg deteta i igrajte se žmurke sa omiljenom igračkom.

19.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

Vaša beba sada pokazuje visok nivo inteligencije i počinje da razume značenje onoga što odrasli govore. Smeškaće se kada primeti očigledne greške, ako za zeca kažete da je majmun ili za baku da je deka. Takođe, beba veoma pažljivo opaža promene u svom okruženju, kao što je nedostatak igračaka ili ako se neki predmet pomerili.

19.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

U 20. mesecu, bebac postaje sve veštiji u trčanju i usavršava tu sposobnost iz dana u dan. Može da se popne uz stepenice, ali mu je potrebna pomoć pri silasku. Verovatno će umeti da šutne loptu, održavajući ravnotežu. Takođe će umeti da prepozna loptu kad je vidi na slici. Beba je veoma aktivna na razne načine, uključujući i one koji mogu da iritiraju, tako se oseća važno i i istražuje.

16.
May
2023
Zdrava beba, zdravo dete

Hipertonus kod bebe javlja se i raznih razloga. Odmah na početku ističemo da hipertonus može biti veoma ozbiljno stanje, ali se uz odgovarajuće terapije može rešiti.

16.
May
2023
Zdrava beba, zdravo dete

Bez obzira na to što kolostrum nije zrelo majčino mleko, veoma je važan. Zbog njegovo sastava, kolostrum je izuzetno bitan u prvim danima novorođenčeta. Doprinosi rastu, razvoju, utiče na imuni sistem i štiti bebu od raznih bolesti.

16.
May
2023
Zdrava beba, zdravo dete

Zatvor kod beba se često javlja i stvara neprijatnost kod bebe u vidu grčeva i gasova. Za roditelje može biti zabrinjavajuće, zato je važno objasniti šta je zatvor, simptome, uzroke i načine kako se rešiti zatvora kod bebe.

16.
May
2023
Zdrava beba, zdravo dete

Uvođenje nemlečne ishrana je proces koji se odvija postepeno. Postoje različite namirnice i svaka je važna za razvoj bebe. Kod pojedinih morate obratiti pažnju na količinu i kada dajte bebi, jer nemlečna ishrana se uvodi u skladu sa uzrastom bebe. U nastavku ćemo objasniti šta je čvrsta hrana, kada se uvodi i koje namirnice su alergeni.

16.
May
2023
Razvoj bebe i deteta

Spanać spada među najzdravije namirnice i znatno utiče na zdravlje bebe. Bogat je vitamina i mineralima, kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin C. Spanać sadrži vlakna, te je idealna namirnici ako beba ima problem sa zatvorom. Spanać je povrće koje se preporučuje i odraslim osobama. Zašto je spanać dobar za bebe i kada ga treba uvesti u ishranu otkrijte u nastavku teksta.

25.
Apr
2023
Srećna trudnica

Mnoge buduće mame imaju neprijatnosti kada primete gorušicu. To se posebno odnosi na period trudnoće, jer su zabrinute za svoju bebu i zdravlje. Nema razloga za brigu, u ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što se tiče gorušice.

25.
Apr
2023
Srećna trudnica

Trudnoća ume da bude stresna. Buduće mame susreću se s brojnim pitanjima, a jedno od njih je CTG pregled. U tekstu ćemo objasniti šta je i zbog čega je važan.

25.
Apr
2023
Srećna trudnica

Izostanak menstruacije može da bude jedan od prvih naznaka trudnoće. Kašnjenje menstruacije često dovodi do konfuzije i brige. Poznato je da 1. nedelja trudnoće znači da još niste trudni, zbog čega su mnoge žene zbunjene. Kako biste bolje razumeli da li je menstrucija u trudnoći moguća, odgovori na sva pitanja koja vas zanimaju su u nastavku. 
 

25.
Apr
2023
Zdrava beba, zdravo dete

Urtikarija je alergija koja se javlja na koži. Javlja se na koži dece i beba, te često ume da zabrine roditelje. Međutim, nema razloga za paniku. U tekstu ćemo objasniti sve što treba da znate u vezi sa urtikarijom.

25.
Apr
2023
Razvoj bebe i deteta

Beba se intenzivno razvija i raste. Pojasnićemo neke od najvažnijih stvari ove faze, kao što su rast i razvoj, ishrana, motoričke sposobnosti, govor i vežbe za bebe.

25.
Apr
2023
Razvoj bebe i deteta

Bebe od godinu dana ulaze u novu fazu svog životu. Tokom prvih 12 meseci razvijale su se veoma brzo, te su spremne za nove avanture, a ovaj period donosi značajne promene za njihovo rast i razvoj.