21.
Jan
2022
Biti roditelj

Rođenje deteta je najradosniji trenutak svake porodice, a uzbuđenje je još veće ako mama i tata postaju roditelji po prvi put. Tada novopečeni roditelji dobijaju pregršt saveta sa svih strana. Bake i deke se drže staromodnih, proverenih recepata koje su uporno primenjivali sa svojom decom, tetke, ujne i strine pokušavaju bebu da animiraju igračkama na prvi njihov plač, a drugari roditelja koji imaju decu daju savete u koje ni sami još uvek nisu sigurni.

21.
Jan
2022
Biti roditelj

Dolazak beba u dom predstavlja jedan od najboljih osećaja u životu ljudi, ako ne i najlepši. Toplina i radost koju sa sobom donose, kod novopečenih roditelja budi sreću neopisivih razmera. Mlade mame i tate, pored uživanju u društvu novog člana porodice, susreću se po prvi put sa raznim izazovima. Jedan od ključnih za razvoj deteta je spavanje i uspavljivanje. Tu na scenu stupaju najlepše uspavanke za bebe, a u nastavku teksta pogledajte neke naše predloge za kvalitetan i miran san.

29.
Dec
2021
Zdrava beba, zdravo dete

U proteklih nekoliko godina promovišu se prirodni proizvodi, prirodnog porekla i sastojaka. Ova kategorija se posebno odnosi na naše najmlađe i proizvode koji oni svakodnevno koriste. U moru svih informacija potrošač često ne može da zaključi po čemu je jedan proizvod prirodniji od drugog i kako

27.
Dec
2021
Srećna trudnica

Svaki porođaj je priča za sebe. Svaki porođaj je jedinstven. Ovo se odnosi na većinu
aspekta porođaja, uključujući i simptome koji mu prethode, kao i njegovo trajanje. U ovom
tekstu saznajte koji su to znakovi koji ukazuju da je porođaj blizu, kako izgledaju porođajne
kontrakcije, kao i koliko dugo porođaj može da traje.

27.
Dec
2021
Srećna trudnica

Postoje dve vrste kontrakcija u trudnoći: porođajne kontrakcije i Brakston-Hiksove.

Glavna razlika između porođajnih kontrakcija i Brakston-Hiksovih sastoji se u tome da su porođajne kontrakcije zapravo trudovi koji će na kraju dovesti do istiskivanja bebe kroz porođajni kanal, dok su Brakston-Hiksove takozvane lažne kontrakcije koje se mogu javiti bilo kada u trudnoći. One ne izazivaju trudove i nisu znak da porođaj počinje.

27.
Dec
2021
Srećna trudnica

Bilo da li planirate da koristite anesteziju tokom porođaja ili ste već odlučili da želite potpuno prirodan porođaj bez anestetika, uvek je dobro da znate kako epiduralna i spinal anestezija funkcionišu.

Ovo je potrebno iz dva razloga: prvo, uvek postoji šansa da promenite mišljenje jednom kada porođaj krene i drugo - u slučaju hitnog carskog reza anestezija je neophodna.

21.
Dec
2021
Srećna trudnica

Ne samo da se telo žene u trećem trimestru uveliko priprema za porođaj, već se istovremeno odvija i mentalna priprema. Ona može biti svesna - vođena kontrolisanim akcijama poput pametnih priprema za ono što sledi, ali i nesvesna - u vidu maničnog sređivanja i želje da se dom izvrne naopačke (sindrom gnežđenja), kao i anksioznosti i straha od onoga što sledi.

21.
Dec
2021
Srećna trudnica

Nakon devet meseci iščekivanja, sigurno ste uzbuđeni što konačno idete kući sa svojom bebom. I dok će većina vašeg fokusa biti na bebi, briga o mami je takođe važna, bez obzira na činjenicu koliko vam je težak bio porođaj.

18.
Nov
2021
Srećna trudnica

I dalje ste u 9. mesecu trudnoće, iako vam se sada verovatno čini da se taj mesec odužio.

Da li ste znali da samo 4% trudnica rodi bebu u predvođenom terminu? Ukoliko vam je termin prošao, nema razloga za brigu. Kod preostalih 96 procenata do porođaja dolazi do 2 nedelje pre ili posle, a od tog procenata čak 30% porođaja desi se nakon termina.

18.
Nov
2021
Srećna trudnica

Verovatno niste zamišljali da ćete dočekati 41. nedelju, ali, tu ste i to je sasvim u redu.

Vaša beba sada je dovoljno zrela i verovatno dovoljno buckasta i sposobna da preživi u spoljnom svetu bez ikakve dodatne pomoći, a na vama je da budete relaksirani koliko god je to moguće i da osluškujete znake koji ukazuju da beba dolazi.

18.
Nov
2021
Srećna trudnica

Čestitamo, ovo je nedelja u kojoj će vaša beba doći na svet.

U 42. nedelji trudnoće većina roditelja brine da je njihova beba zakasnila. Međutim, pri računanju termina porođaja uvek postoji mogućnost greške od jednu do dve nedelje zbog čega se 42. nedelja i dalje smatra uobičajenom.

18.
Nov
2021
Srećna trudnica

Trudnoća može izgledati kao savršeno vreme da se opustite. Međutim, možete da postignete brojne benefite ukoliko ipak odlučite da se malo pokrenete.

25.
Oct
2021
Srećna trudnica

Veliki dan je sve bliže. Vaša beba, iako vam se čini suprotno se punom parom priprema za dolazak na svet. Njena pluća su u fazi finog razvoja (iako će taj razvoj nastaviti i nakon rođenja), a nervni sistem radi na tome da bude potpuno pripravan za sve ono što je potrebno da zadovolji za život bebe van materice.