Saveti pri izboru proizvoda

Druženje s knjigom od prvih reči

Čitanje oplemenjuje, podstiče maštu i ima moć da nas odvede u predele i situacije koje inače nemamo prilike da posetimo i doživimo. Nema roditelja koji ne priželjkuje da se njegova deca rado druže s knjigom. Mnogi se pitaju kada je pravo vreme da ih upoznaju s knjigama i da li je moguće razviti ljubav prema čitanju.

Stručnjaci kažu da nikada nije previše rano da dete uđe u čarobni svet knjiga. Sa čitanjem treba da se krene što ranije kako bi se kod deteta što pre razvila kultura čitanja i ljubav prema knjizi - kaže za Baby planetu Maja Enis, diplomirani pedagog i direktorka „Enco Booka“.

- Prvi kontakt bebe sa knjigama može da bude već sa sedam ili osam meseci, kada počne da uči prve reči. U tom uzrastu najpogodnije su slikovnice od platna. Dete u tom uzrastu počinje da upoznaje svet koji ga okružuje, a to najčešće radi stavljajući predmete u usta pa je važno da slikovnice budu od platna, da mogu da se peru. Na tim platnenim slikovnicama ilustracije moraju da budu potpuno jednostavne kako bi dete moglo da ih uoči, fokusira se na nacrtani predmet i nauči šta je na slici. Tako će da izgovori i prvu reč.

Sagovornica Baby planete dodaje da slikovnice za najmlađi uzrast mogu da budu i od plastike ili gumirane, kako bi ih mališani poneli u kadu dok se kupaju.  Naravno, važno je da materijali od kojih se prave uvek zadovolje zdravstvene standarde.

- Već u uzrastu od godinu dana dete počinje polako da bogati rečnik. Čak i ako još ne govori, treba ga stimulisati i upoznavati sa novim pojmovima, čitati mu male knjige u tvrdom povezu na kojima su nacrtani predmeti koji ga okružuju - kaže Maja Enis i dodaje da se mora voditi računa da knjige za najmlađe budu štampane na netoksičnom ekološkom papiru, jer deca takve slikovnice stavljaju u usta.

Prvi uslov da deca zavole čitanje jeste da im roditelji budu dobar uzor. Ako im oni redovno čitaju i sami imaju naviku da čitaju, dete će lakše usvojiti tu naviku. A ljubav prema knjigama ne samo da im otvara svet mašte i  imaginacije, već je poznato da su deca koja čitaju uspešniji đaci i da postaju radoznali istraživači.

- Zato je veoma važno da deci čitamo lepe priče, dok sami ne nauče da čitaju. Najbolje vreme za to je pola sata pred spavanje. Toplo preporučujem roditeljima da se ušuškaju zajedno sa detetom u krevet, izaberu neku bajku ili knjigu koja interesuje dete i čitaju zajedno. Tako provedeno vreme sa detetom pravo je bogatstvo, divna uspomena za ceo život.

Čitanje na taj način postaje ritual u kojem će  deca istinski uživati a i razvija im naviku da jednog dana sami svakodnevno čitaju. Dok im se čita, mlađa deca prate sadržaj gledajući ilustracije, dok starija učestvuju čitajući zajedno sa roditeljima. Pri čitanju roditelj treba da imitira likove iz priča, da tonom i atmosferom zainteresuje dete za sadržaj, da se smeje. Važno je da detetu bude lepo i prijatno tokom ovog rituala. Ovo je sjajna prilika da roditelji usputnim pitanjima podstiču dečju radoznalost i na taj način proveravaju da li je ono razumelo sadržaj, poručuje Maja Enis.

Danas i roditelji i nastavnici sve više strahuju da će igrice, aplikacije i elektronski uređaji potisnuti knjige i ljubav prema njima.

- Napredovanjem tehnologije koja sve više istiskuje knjigu iz fokusa trud roditelja treba da je veći. Kultura čitanja je veoma važna, ali je važno i da deca prate savremene tehnologije i društvo u kojem žive. Treba im dozvoliti umereno igranje igricama na mobilnom telefonu ili računaru, onoliko vremena na dan koliko je primereno uzrastu. Takođe, treba insistirati na čitanju i razvijati kulturu čitanja kod dece.

Danas knjge u papirnom obliku sve više zamenjuju elektronske, ali to ne mora da bude loš trend, naprotiv, kaže sagovornica Baby planete:

- Edukativne knjige i edukativni sadržaji postoje i u elektronskom obliku i verovatno će s vremenom biti zastupljeniji od obične knjige. Ne verujem da će potpuno istisnuti knjigu, ali baš zato kod dece od malih nogu treba razvijati ljubav prema knjizi i čitanju.

Jer čitanje nema manu - podstiče razvoj inteligencije, kreativnosti, logičkog zaključivanja, a takođe bogati i dečji rečnik. Deca koja čitaju od najranijeg uzrasta postižu bolji uspeh u školi, i to su sve razlozi da što ranije kod deteta razvijemo ljubav prema knjizi i naviku čitanja, zaključuje Maja Enis.

Birajte prema uzrastu

  • Uzrast od 1 do 3 godine

Idealne su slikovnice u tvrdom povezu koje razvijaju dečji rečnik.

  • Oko treće godine

Decu treba upoznati sa slikovnicama sa pesmicama koje se rimuju, jer tako lakše pamte sadržaj.

  • Od 4 do 6 godina

Najbolje je čitati im kratke basne i bajke sa izmišljenim likovima i natprirodnim bićima, jer im se tako razvija mašta.  Deca u tom uzrastu traže da se iste bajke čitaju više puta, jer vole predvidljive situacije i sigurnost.

  • Od 6 do 8 godine

Slikovnice mogu da budu i obimnije, dete je dovoljno razvijeno da prati veći broj strana. Tada treba pratiti njegova interesovanja i birati sadržaje koji mu se dopadaju.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara