Saveti pri izboru proizvoda

Stiže beba, hajdemo u šoping!

Još od trenutka kada ugledate dve crtice na testu za trudnoću, verovatno osećate neodoljivu želju da pripremite sve potrebno za dolazak bebe. Polako, imate sasvim dovoljno vremena da se informišete šta vam je potrebno u prvim danima i mesecima posle porođaja, da uredite kutak za mališana i kupite sve neophodne stvari.

Svaki roditelj želi da za svoju bebu izabere najbolje, ali ako vam je ovo prvo dete, verovatno ćete biti sluđeni količinom ponude i šarenilom. Zato je najbolje da sednete i napravite spisak neophodnih stvari. Takvi spiskovi mogu da se nađu na internet forumima, raznim sajtovima, a spiskove neophodne opreme možete naći i u specijalizovanim prodavnicama bebi opreme.

Krevetac: Za početak, razmislite šta vam je sve potrebno od krupne opreme, jer ona najviše košta. Među najbitnijim stavkama je svakako krevetac, jer će beba dosta vremena provoditi u njemu, naročito prvih meseci. Bitno je da je krevetac čvrst, da ispunjava sve bezbednosne standarde i da je dušek veoma kvalitetan. Koji ćete materijal, dezen i boju uzeti, zavisi samo od vašeg ukusa. Mnogi roditelji, naročito ako vole da putuju, uzimaju takozvane putne krevece. Oni su izrađeni tako da su im stranice mekane i lako mogu da se spakuju u torbu.

Komoda za bebine stvari: Lepo je ako možete da kupite posebnu komodu za bebine stvari, da bi vam garderoba bila nadohvat ruke. Prvih meseci presvlačićete bebu veoma često, pa vam lepo organizovano mesto za stvari olakšava posao. Danas mogu da se kupe komode koje na sebi već imaju i podlogu za presvlačenje.

Kolica: Prevoz za bebu takođe je veoma bitna stavka, jer  ćete s bebom dosta šetati, a ona će neretko i zaspati u kolicima. Za prvi period kupuju se kolica sa četiri položaja - od ležećeg do skroz sedećeg. Bitno je da ona budu kvalitetna i da imaju dobre točkove, kako bi bebi bilo udobnije, a vama lakše. Kasnije, kad dete počne stabilno da sedi, možete da kupite kišobran kolica, koja su znatno laganija, a deca mogu da ih koriste do treće godine, pa i duže.

Kadica za kupanje: Za divan ritual u kojem će uživati cela porodica potrebno je da imate i kadicu za bebu. Na tržištu je veliki izbor, od običnih, preko onih sa anatomskim dodacima, pa do kadica koje kao sastavni deo imaju stalak ili komodu. Za koju ćete se odlučiti zavisi od prostora u stanu, kao i od mesta gde planirate da kupate bebu. Danas postoje i takozvani „bath tubeovi“ koji izgledaju kao male kofice i u kojima se beba kupa u fiziološkom položaju. One su zgodne jer zauzimaju jako malo prostora. Ne zaboravite i bokal za polivanje.

Posteljina: Koju ćete uzeti zavisi od godišnjeg doba u kojem se beba rodila, a potrebno je da imate makar dve, kako biste mogli redovno da ih menjate. Izbor je veoma veliki, a potrebno je da posteljina sadrži, ili da to posebno kupite, i zaštitnu ogradicu za krevetac, kako se mališan ne bi povredio dok u njemu boravi.

Podloga za krevetac, peškiri, peškir za kupanje: I ovo vam je takođe potrebno, a dovoljno je da uzmete po dva komada od svakog.

Pelene: Potrebne su vam obične tetra pelene koje stavljate peko jednokratnih a takođe i švedske, koje se stavljaju zbog širokog povoja, koji se prvih nekoliko meseci života praktikuje na našim prostorima.

Garderoba: Za početak nije vam potrebno previše garderobe. Od odevnih predmeta trebaju vam benkice, zekice, pantalonice, štrample, bodi, čarapice, kapice, portikle.

Pribor za održavanje higijene: Štapići za uši (široki), češalj, specijalne makazice za nokte, tupferi.

Kozmetika za bebu: Kupite obavezno šampone i kupke prilagođene nežnoj dečjoj koži. Takođe, za negu možete koristiti mleka, ulja i slično. Obavezna je masnija krema za predeo pod pelenama, a ne bi bilo loše ni da imate neku kremu za ojed, ako do njega dođe.

Toplomer i termometar: Oni su vam potrebni za merenje bebine temperature, kao i temperature vazduha u sobi i vode za kupanje.

Prašak za pranje: Bilo bi dobro da za bebu koristite neki od praškova za pranje koji su prilagođeni dečjoj koži.

Jednokratne pelene: Većina roditelja danas koristi jednokratne pelene, jer su komforne za upotrebu. Takođe, postoje i savremene platnene pelene, koje mogu da se pronađu i kod nas, a veoma su slične pamučnim gaćicama.

SAVETI:

  • Najbolje je da unapred pripremite spisak i šta vam je sve potrebno iz apoteke za te prve dane, kao i šta je potrebno za mamu i bebu tokom boravka u porodilištu i za izlazak iz bolnice.
  • Ako ne želite da kupujete stvari unapred, prodavnice često nude mogućnost da se roba odabere i rezerviše, a onda posle porođaja neko od porodice dođe po odabrane stvari.
  • Kako kod nas postoji običaj darivanja bebe, nije loša ideja da prijateljima i rođacima kažete šta vam je potrebno od stvari, pa onda oni po svom izboru mogu da kupe nešto od toga. Tako će kupiti dobar poklon bebi, a vi ćete dobiti tačno ono što vam je potrebno.
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći