Biti roditelj

Kućni budžet

Kako biti dobar kućni računovođa?

Upravljanje porodičnim novčanikom u savremenom svetu zahteva pažljivo planiranje i dobru organizaciju, a na našim prostorima, čini se, i malo magije. S obzirom na to da prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečnoj porodici samo za hranu i račune treba 61.000 dinara, što je jedna i po prosečna plata, roditelji u Srbiji moraju da se dovijaju na razne načine kako bi zadovoljili barem osnovne potrebe cele porodice.

Ako i zanemarimo specifičnosti naših prostora i nizak životni standard, od pametnog upravljanja porodičnim finansijama možete da imate samo koristi - zahvaljujući uštedama sebi i svojoj deci možete priuštiti da ostvare neke snove. S druge strane, uz vas će mališani naučiti veoma važne životne lekcije o upravljanju novcem.

Svaka porodica ima sopstveni dogovor da li su i u kojoj meri finansije zajedničke. Onaj ko drži novčanik u kući najčešće je  odgovoran i za plaćanja, i za uštede. Ako ste dobar finansijski menadžer, svojoj porodici možete da uštedite mnogo novca.

Planiranje - važna stavka kućnog budžeta

 

Svima nam je teško da se odupremo čarima potrošačkog društva, koje je kod nas u zamahu uprkos realno maloj kupovnoj moći. Ako za dobro porodično budžetiranje postoji ključna reč, onda je to - planiranje. Ono je osnova svakog dobrog gazdovanja i doprineće da nikada ne trošite ono što - nemate.

Ako do sada niste bili vični upravljanju porodičnim finansijama, naš savet je da bar mesec ili dva zapisujete bukvalno svaki trošak koji svako od članova porodice napravi. Tako ćete steći sliku na šta vam odlazi novac i gde eventualno možete da uštedite.

Na početku meseca popišite ukupna primanja i odvojte novac za račune. Njih treba redovno plaćati ako je ikako moguće, jer neplaćanjem samo sebi tovarimo na vrat kamate, koje nekada uopšte nisu male. Posle nekoliko meseci praćenja znaćete i koliko vam otprilike novca odlazi na ishranu. Odvojte taj novac, ali se trudite da napravite plan za uštedu na tom polju. To ne znači kako treba da gladujete, jer brojni su načini kako možete da potrošite manje za isti kvalitet.

Akcije su dobar način za uštedu

Na primer, pratite akcije velikih lanaca prodavnica i kupujte na akcijama. Pažljivo planiranje obroka može vam uštedeti mnogo novca, jer ćete napraviti samo ono što ćete pojesti i nećete doći u situaciju da bacate namirnice ili spremljene obroke. Uporedite cene voća i povrća na pijaci i u marketima, pa kupujte tamo gde je jeftinije. Istraživnje APOS-a (Nacionalne asocijacije potrošača) pokazalo je da samo kupujući namirnice trgovačkih robnih marki u domaćim marketima možete da uštedite i do 27 odsto trškova za hranu!

Garderobu i obuću takođe možete kupovati na sniženjima, u autletima i slično. Kako mala deca, bebe naročito, brzo prerastu garderobu a stvari ostanu skoro nove, možete ih razmeniti sa prijateljima, ili kupiti u nekoj od radnji polovne garderobe, kakvih ima i na internetu.

Novac namenjen za kulturu, putovanja i zabavu često je skroman. Ali uz malo snalaženja svojoj porodici možete priuštiti da uživa u lepim aktivnostima, a da ne potrošite mnogo novca. Na primer, letovanje možete da uplatite kao first minute ili last minute, kada su ponude dosta jeftinije; kada putujete koristite smeštaj u hostelima jer su višestruko jeftiniji od hotela, a smeštaj je sasvim pristojan; putujte automobilom, a ne avionom i slično.

Sredstva za ličnu higijenu, kao i kozmetika, potroše priličan deo mesečnog porodičnog budžeta. Birajte proverene i efikasne proizvode koje ćete onda trošiti u manjoj količini. Kada god možete, koristite prirodne i ekološke zamene za sredstva za čišćenje. Kada kupujete kozmetiku, možete uzeti velika pakovanja, ali prvo proverite da li su zaista po jedinici mere jeftinija od malih.

Koje god metode ekonomisanja da primenjujete, najbitnije je da u svakom momentu znate koliko novca imate na raspolaganju i da ne trošite ono što nemate.  Naš narod ima lepu izreku - pruži se koliki ti je guber.

 

Saveti za uštedu

 

  • U prodavnice idite samo sa spiskom i držite se njega
  • Ne idite u kupovinu gladni ili umorni, tada ćete potrošiti više od planiranog
  • Kupujte u velikim radnjama, na akcijama, sezonskim sniženjim
  • Pri izboru namirnica birajte što prirodniju, što manje prerađenu i industrijsku hranu
  • Ako ste u mogućnosti, voće i povrće nabavljajte direktno od proizvođača
  • Možete čak napraviti i svoju baštu, neke biljke mogu da se gaje i u žardinjeri.

 

 

Kako krediti utiču na kućni budžet?

 

Ako planirate da uzmete neki kredit, gledajte da to nikako ne budu potrošački krediti, jer na taj način trošite novac na svakodnevne stvari. Ta računica znači da vas sve što kupite na kraju košta mnogo više. Ako je ipak u pitanju potrošački kredit, uzmite ga kada planirate veću kupovinu - nameštaja, automobila, nečeg što nikako ne biste mogli da priuštite prostom štednjom. Ovo se odnosi i na kreditne kartice, pre nego što uzmete takvu karticu dobro se raspitajte kolike su kamate i koliko će vas kupljeno na kraju koštati.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći