Biti roditelj

Jedinče, ili više dece?

Jedinče, ili više dece?

 

Većina nas odrasta maštajući o tome koliko dece želi da ima i kako vidi svoj porodični život u budućnosti. Međutim, često porodična realnost bude potpuno drugačija od planirane. Dilema - da li imati jedno ili više dece, jedna je od većih s kojima se srećete tokom bračnog života.

Razlozi zbog kojih se donosi konačna odluka veoma su raznovrsni: od želje, racionalnih pravdanja poput finansija, preko želje da se detetu podari brat ili sestra, pa do slučajnosti. I na nju, osim racionalnih, mnogo utiču  emotivni faktori, ali i drugi, poput ekonomskih.

Ni roditelji ni naučnici nisu načisto koji je „idealan“ broj dece. Dok ruski stručnjaci smatraju da je u idealnoj porodici potrebno da bude bar troje dece, britanski i norveški sociolozi smatraju da je i dvoje dece sasvim dovoljno...

 

Jedno dete

 

Roditelji koji imaju jedinče smatraju to lakšim i praktičnijim. Ali, retki su oni koji su sasvim sigurni u tu odluku i koji ne prolaze period preispitivanja. Neka od najčešćih pitanja koja postavljaju glase: da li ću moći sve ovo da ponovim sa drugim detetom, šta je sa poslom, karijerom, odricanjima, finansijama potrebnim za odgajanje deteta? Da li ću i drugo dete moći da volim kao prvo?

Ne samo kod nas, svuda u svetu trend porodica s jednim detetom je u porastu. U američkom časopisu o psihologiji „Psychology Today“ zaključuje se da se „idealan“ broj dece u porodici smanjuje. I mada prema anketama u  SAD samo tri odsto roditelja smatra da je imati jedno dete idealno, broj porodica sa jednim detetom poslednjih godina zabeležio je najveći rast.

 

Dvoje dece

 

Istraživanja pokazuju da se najteže donosi odluka o drugom detetu. Roditelji već imaju iskustvo, znaju koliko je odgajanje deteta važno i iscrpljujuće u svakom smislu. A i mnogi drugi faktori, poput osećanja roditeljstva, odnosa sa roditeljima, braćom i sestrama, odnos prema poslu i karijeri, stabilnost i odnosi u braku, kao i naše intimne želje utiču na ovu odluku. 

Roditelje, između ostalog, muči i potencijalno favorizovanje jednog deteta. Ali, istraživanja pokazuju da roditelji ne bi trebalo toliko da brinu o tome što imaju miljenike, već o tome kako se prema njima ponašaju.

U našem društvu je prethodnih decenija dvoje dece bilo „nepisani standard“ i ogroman broj porodica se zadržavao na ovoj društveno poželjnoj brojki.

 

Troje i više dece

 

Činjenica je da u porodicama sa više dece postoje brojne specifičnosti i kompleksnosti koje je nemoguće naći u porodicama sa jednim detetom, dok je za  decu brat ili sestra iskustvo koje se ne može ničim nadoknaditi (iako njihov odnos sačinjavaju kako pozitivne, tako i negativne emocije i iskustva).

Velike porodice, sa troje i više dece, u našem društvu nisu uobičajene, jer su se izgubile kao deo tradicije, a savremeni način života ostavlja malo manevarskog prostora za kvalitetno posvećivanje ulozi roditelja više dece. Ipak, danas je sve više onih koji su spremni da život  prilagođavaju dobrobiti svoje dece i snose sve posledice takvih odluka (ekonomske, emotivne, društvene).

 

Majke s jednim detetom srećnije?

 

Istraživanja sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazala su da se roditeljska sreća u većini slučajeva povećava dolaskom prvog deteta u porodicu, ali da rađanje drugog i trećeg deteta ne utiče značajno na uvećanje roditeljske sreće. Naučnici tvrde da je razlog tome što veći broj dece, naročito ukoliko je manja razlika u godinama, predstavlja veći napor za roditelje, ali i bitno utiče na odnos roditelja.

U nekim zapadnim zemljama idu čak dotle da osnivaju pokrete za zaštitu žena koje žele da ostvare pravo na sreću rađanjem (samo) jednog deteta! Tako se lične želje stavljaju nasuprot hedonizmu i rađanje više dece smatra društveno nepoželjnim, upozoravaju psiholozi.

 

 

Broj dece i zdravlje roditelja

 

Deca vam mogu pomoći da doživite stotu. Tako tvrde rezultati dve velike studije sprovedene na više od milion i po ljudi. One su pokazale, s jedne strane, da majčinstvo i očinstvo blagotvorno utiču na zdravlje. Oni su manje podložni bolestima poput infarkta, srčanih oboljenja i alkoholizma od onih koji nemaju decu. Razlog je, pretpostavljaju, što roditelji zbog dece više vode računa o svom zdravlju i manje dolaze u situaciju koje mogu da ugroze zdravlje dece (kao što je, na primer, pušenje u njihovoj blizini).

Ali drugo istraživanje pokazuje suprotno - da nema mnogo stogodišnjaka koji imaju dvoje ili više dece. Razlog se nalazi u previše stresa i dodatnoj gužvi koji loše utiču na zdravlje roditelja.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći