Biti roditelj

Spavanje kod beba

 

Dolazak beba u dom predstavlja jedan od najboljih osećaja u životu ljudi, ako ne i najlepši. Toplina i radost koju sa sobom donose, kod novopečenih roditelja budi sreću neopisivih razmera. Mlade mame i tate, pored uživanju u društvu novog člana porodice, susreću se po prvi put sa raznim izazovima. Jedan od ključnih za razvoj deteta je spavanje i uspavljivanje. Tu na scenu stupaju najlepše uspavanke za bebe, a u nastavku teksta pogledajte neke naše predloge za kvalitetan i miran san.

Spavanje kod beba

San kod beba predstavlja jedan od najvećih izazova za roditelje. Svaka beba se prilagođava i reaguje na okruženje, što dovodi do toga, da je ritam spavanja i interval drugačiji nego kod drugih. Mogu spavati čak i do dvadeset sati dnevno, što i te kako ide na ruku roditelja. Prosek spavanja u toku prvih nekoliko meseci kod beba je između četrnaest i dvadeset sati dnevno. Za kvalitetan i bezbedan san, najbolje je koristiti krevetac. Kada je beba na leđima, znajte da je to idealan položaj. Ostalo je samo da pronađete adekvatne uspavanke za bebe za laku noć. Sve je spremno da vaš bebac utone u san.

Postoji još nekoliko stavki na koje bi trebalo obratiti pažnju, a tiču se okruženja i prostorije gde beba spava.

  • Kolevke i kreveci bi trebalo da budu prazni.
  • Nemojte da koristite jastuke, niti teške prekrivače.
  • Bebe nemojte prekrivati nikada preko glave.
  • Ambijent prostorije gde beba spava neka bude bez duvanskog dima.
  • Potrudite se da beba što manje spava u polusedećem položaju (auto-sedišta i nosiljke).
  • Dušek neka bude tvrd i ravan, a posteljina zategnuta.

Kada ste sve to spremili i obezbedili, došao je red na uspavanke za bebe i malu decu.

Zašto su važne priče za decu i bebi uspavanka?

Bebe se razvijaju zadivljujuće brzo. Već smo pomenuli da na sam razvoj bebe utiče dosta stvari, a najvažniji su ljubav i bliskost. Dodir i glas majke je među prvim stvarima na koje se beba navikava i prepoznaje. Ova čula umnogome doprinose smirenju deteta i preduslov su za miran san, kao i razvoj. Kako se beba više razvija, dodir vidi kao utočište u kome ne postoji ništa drugo, osim sigurnosti i ljubavi.

Poput čula dodira, beba brzo počinje da prepoznaje glas svojih roditelja. Za nju to predstavlja oazu mira u kojoj se oseća lagodno i zaštićeno. Zbog toga, pesme za bebe su savršen način kako vaši mališani da budu srećni. Dečija uspavanka utiče pozitivno i smiruje dete. Efekat je bolji i jači, ako glas koji izvodi uspavanku prepoznatiljiv. Uspavanke za bebe se razlikuju u ritmu i prema melodiji. Konstantnim izvođenjem pesmica za decu, utičite i doprinosite na kvalitetniji razvoj govornih sposobnosti u budućnosti.

Uspavanke za bebe

Uspavanke imaju umirujuće i nežne tonove. Ništa ne može zameniti ton majčinog glasa koji pevuši neku od pesmica za bebe. Pristup u kome se koriste mobilni telefoni ili uspavanke za bebe putem Youtube kanala, potpuno je pogrešan. Nemamo svi talenat za pevanje, niti smo muzikalni, ali to u izvođenju uspavanki za svoje dete nema nikakve veze. Barem danas nije teško pronaći pesmice i uspavanke za bebe i malu decu. Internet je pun raznih numera koje možete iskoristiti za uspavljivanje.

Ako i ne nađete nešto, što vam odgovara, uvek možete sami da smislite neke pesme za bebe. Svakodnevnim pevušenjem kod deteta se razvijaju različite sposobnosti:

  • Centar za govor.
  • Centar za koordinaciju.
  • Pokrete jezika i usana.
  • Vokabular.

 

Pevajte uspavanke svakog dana

Sa decom se samo jednom prolazi proces odrastanja i razvoja. Ti trenuci i momenti su temelj u daljem razvoju bebe. Uspavanke za bebe će pružiti sigurnost i umiriti dete ako je tužno. Napravite sami rutinu u pevanju uspavanki, jer na taj način vaša beba će znati da je svakog dana i u svakom trenutku voljena. U jednom momentu, vaš bebac će zajedno s vama zapevati i neće biti kraja vašoj sreći.

 

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći