Biti roditelj

Spisak za putovanje sa decom – Sve što vam je potrebno

Odmor sa decom zahteva ozbiljnu pripremu. Dugačak je spisak za putovanje, jer se mora misliti na svaku sitnicu. Bez obzira za koju destinaciju se odlučite morate da se dobro pripremite, jer ako to zanemarite, sami sebi ćete napraviti bezbroj problema. Na putovanje sa decom možete krenuti već nakon tri meseca od rođenja. Deca na putovanju traže pažnju, jer je to za njih potpuno novo iskustvo. Zato je važno da razmislite o različitim stvarima, jer putovanje se ne završava kada krenete, već se mora misliti na aktivnosti tokom putovanja sa decom i kada stignete na željenu destinaciju.

Pre odlaska na putovanje sa detetom

Čudno i neverovatno je koliko nam stvari treba kada rešimo da odemo na odmor sa decom. Često ćete čuti da je za dobru organizaciju najvažnije da počnete na vreme. Ima istine u tome, ali još mnogo faktora utiče na trenutak kada bi trebalo da napravite spisak za putovanje sa decom. Neki od njih su:

 • Datum putovanja
 • Destinacija
 • Koliko traje odmor
 • Starost dece
 • Koliko imate dece

Svakako je poželjnije i bolje imati što više vremena, jer ukoliko sve ostavite za poslednji čas, sigurno ćete biti nervozni i delovaće da ništa ne možete da stignete na vreme.

Smeštaj morate rešiti odmah. Nema diskusije i rasprave oko toga. Putovanje sa decom je naporno, zato je važno da kada dođete na destinaciju, najpre se smestite i odmorite. To će vam omogućiti da vaše putovanje na odmor sa decom počne na pravi način. Odmor sa decom iziskuje velike troškove, koji nisu zanemarljivi. Njih možete da smanjite ukoliko iskoristite popust za decu. Veliki broj prevoznika, bilo da su avio kompanije ili autobusi nude popuste za decu. Postoje i avio kompanije koje decu određenog uzrasta prevoze besplatno. Isto tako i hoteli daju popuste na smeštaj. Nije teško proveriti šta ko nudi, ali može vam se višestruko isplatiti.

Na odmor sa decom neophodno je spakovati osnovne lekove. Kada birate destinaciju, sigurno ćete tražiti porodično turističko mesto. Njihove organizacije misle na sve i vrlo verovatno imaju apoteke koje su snabdevene dobro. Bez obzira na to, vi sa sobom ponesite vašu putnu apoteku. U nju spakujte sledeće:

 • Komplet za prvu pomoć
 • Kapi za nos i oči
 • Toplomer
 • Lek za spuštanje temperature
 • Antihistaminik za alergije
 • Probiotik
 • Sredstvo protiv ujeda insekata
 • Sredstvo za rehidrataciju

Za koju god destinaciju da se odlučite, biće trenutaka kada ćete svoje dete morati da nosite ili vozite u kolicima. Kengur nosiljke i sling marame su popularan izbor kada krenete na putovanje sa decom. One su pogodije za odmor na planini, jer letovanje donosi visoke temperature i nije najprijatnije nositi dete tada. Bolja je opcija da spakujete letnja kolica koja su idealna za letovanje sa decom. Sve prednosti ovih kolica saznajte ovde.

Tokom putovanja sa detetom - busem, kolima

Spakovali ste i krenuli na odmor sa decom. Sada sve deluje dosta lakše, ali vaša avantura tek počinje. Na putovanje sa decom možete krenuti autobousom, kolima ili avionom. To su najpopularnija prevozna sredstva kod roditelja. Najbolja što možete uraditi kada pođete na put, to je uskladite vreme spavanja dece i sate putovanja. To uopšte nije lako, ali potrudite se koliko god možete. Putovanje sa decom kolima je najpogodnije da to uradite, dok je kod autobusa i aviona znatno teže. Ukoliko krenete na odmor sa decom kolima, imajte na umu je bezbednost i sigurnost tokom vožnje na prvom mestu. U ponudi imate veliki broj kvalitetnih auto-sedišta za decu, odaberite ono koje najviše odgovara vašem automobilu.

Hrana tokom putovanja sa decom je bitna. Decu možete na taj način animirati i umiriti, svakako ne treba preterivati. Na spisku neka vam budu osveženja i sokići, takođe grickalice kaše. Za decu i bebe koja se hrane putem mlečne formule, važno je poneti količinu za sve dane.

Većina roditelja ne želi da im deca odrastaju uz tablete i mobilne telefone. Međutim, za putovanje sa decom na odmor, isti ti uređaji mogu vam doneti mir tokom putovanja. Pored pomenutih stvari, možete odabrati različite bojanke za decu koje takođe daju dobar efekat.

Na odmoru sa decom

Konačno ste stigli. Odmor za decom može da počne. Nakon što se raskomotite u svom smeštaju, proverite smeštaj kompletno. Naručito ako vaša soba ili apartman imaju terasu. Turističke destinacije nude pregršt aktivnosti i izleta, pre nego što se odlučite za neku od njih, informišite se o bezbednosti i da li su pogodne za decu i bebe. Možete praktikovati izlete, jer nije lako ubediti dete da stalno bude na jednom mestu. Važno je prilagoditi se sredini, sve ostalo će ići dosta lakše.

 

Putovanje sa detetom na more

Odmor sa decom na moru znači da ćete dosta vremena provoditi na suncu i plaži. Zato je važno da boravak na suncu bude ograničen. Zato se organizujte da na plaži budete do 11h, a sledeći dolazak neka bude nakon 17h. Za letovanje sa decom pakovaćete laganije stvari, jer nema potrebe da se opterećujete kabastom garederobom.

Putovanje sa detetom na planinu

Ako se odlučite na odmor sa decom na planini, tu su stvari nešto drugačije. Iako smo napisali da na putovanje sa decom možete krenuti tri meseca od rođenja, putovanje na planinu ipak odložite još malo. Najbolje je sačekati da prođe 6 meseci. Razlog je što niske temperature i nadmorske visine mogu uticati dosta na imuni sistem. Zimovanje sa decom nudi raznorazne aktvinosti, poput skijanja i sankanja. Nemojte zaboraviti da im obezbedite svu zaštitnu opremu.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara