Biti roditelj

Da li vam beba „minira“ druženje?

Novopečene mame, često naviknute na druženja i izlaske, razočaraju se kada shvate koliko vremena provode kod kuće i očajno se pitaju - a  gde da idem sa bebom? Čini se da je kod nas, u Beogradu, a naročito u manjim gradovima, veoma malo „bebi frendli“ mesta. Još ako prvi u društvu „probijate led“ i proširujete porodicu, učiniće vam se kako ste osuđeni da sa bebom sedite kod kuće. Kad se malo oporavite od porođaja i uigrate, nema razloga da sa bebom ne vodite društveni  život, prilagođen ritmu i potrebama vašeg mališana.

A šta možete da učinite? Ako je lepo vreme,  stavite bebu u kolica ili maramu i krenite u šetnju. Sve dok ste na čistom vazduhu, bebi će šetnja prijati i verovatno će slatko spavati. Još bolje je ako imate prijateljicu čije je dete sličnog uzrasta kao vaše. Ako  nemate nikog takvog, u današnje vreme Facebooka, Twittera i raznih foruma o roditeljstvu mogućnosti da upoznate osobe zainteresovane za „bebeće teme“ više je nego ikada.

Jedna studija, urađena na 4.000 ispitanica, pokazala je da dolazak bebe ne smanjuje broja prijateljstava, već ga, naprotiv, uvećava! Doduše, više od polovine anketiranih izjavilo je da je izgubilo neka stara prijateljstva, ali su zato sa lakoćom ostvarili nova, uglavnom preko aktivnosti vezanih za roditeljstvo i decu.

A šta kada vodite bebu na neko javno mesto?  Najbitnije je da imate gde da je presvučete, pošto restorani i javna mesta ne mogu da se pohvale pristojnim prostorijama za presvlačenje bebe  - izuzetak su „Mekdonalds“ i savremeni tržni centri.

Mada se u poslednje vreme organizuje sve više zanimljivih dešavanja za decu - izložbe, pozorište, filmovi, pa čak i koncerti, ona su najčešće prilagođena malo starijoj deci, a ne bebama.

Praktično, jedina mesta gde možete na miru da popričate sa prijateljima su - igraonice. Većina „proverenih“ igraonica  ima dobro uređen prostor za igranje, nepušačku zonu, animatore za decu i funkcionalan deo za roditelje. Opet, ako vam je beba mala, moguće da nećete baš imati poverenja da je prepustite u ruke animatorima, naročito ako igraonica nema specijalno uređen deo za bebe. Takođe, onima koji još nemaju decu, igraonice mogu da budu pomalo čudno mesto da se nađete.

Osim časova za trudnice i priprema za porođaj, u svetu odavno postoje  i grupe za podršku u kojima se okupljaju mame posle rođenja bebe. Bilo da imaju problema sa dojenjem, ili nedoumica oko uvođenja dohrane i principa vaspitanja, u takvim grupama mogu da dobiju korisne savete vezane za njihovo dete, razmene iskustva, ali i da se - druže i sklapaju prijateljstva.

Slične stvari kod nas uglavnom organizuju nevladine organizacije kroz razne projekte i radionice namenjene mamama sa bebama. Takođe, sve je više mogućnosti da se bavite sportskim aktivnostima zajedno sa detetom, bilo da je u pitanju joga, ili, ako je dete malo veće, gimnastika i aikido.

A da li voditi bebu u goste? Ta odluka zavisi od mnogo faktora - da li je vaša beba društvena, ima li ustaljen ritam koji ćete joj posetom narušiti, i imate li kome da je ostavite na čuvanje. Kućne posete često su najbolji način da se družite, u deci poznatoj atmosferi, opušteno i prijatno. Samo, najbolje je da se posete organizuju ili primaju onda kada je dete odmorno i voljno za igru, kao i da uslovi, bilo kod vas ili u gostima, budu prilagođeni deci.

Pazite samo jedno - s kim god da se družite u prvim mesecima i godinama po rođenju deteta, ma koliko vam bilo teško, trudite se da nađete još neke teme osim  priče o mališanima. Jer, onima koji još nemaju decu, takve teme će biti dosadne i ubrzo će početi da izbegavaju druženje. A i „iskusne“ mame i tate često imaju potrebu da pobegnu od svakodnevne rutine i dilema - „da li je jeo, da li je pelena suva“? Opustite se i družite se, tako će se i vaša deca učiti društvenosti od vas.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara