Poznati roditelji

Bojana Barović: Roditeljstvo potpuno promeni životne prioritete

Roditeljstvo potpuno promeni životne prioritete

Ona je svetski poznata manekenka, on poznati pevač. Život ih je spojio na pomalo neobičan način, u Survajver šou-emisiji. Ljubav koju su Bojana Barović i Nikola Rokvić započeli na „kraju sveta“, pre devet meseci je, dolaskom kćerke Leone, dobila neke nove dimenzije. Bojana nam je ispričala kako je doživela prve roditeljske korake.

- Imala sam veliku sreću da mi je trudnoća protekla zaista predivno, bez ikakvih poteskoća, čak su me zaobišle i čuvene jutarnje mučnine. Verujem da je tu malo i psihološki momenat odigrao ulogu, jer ja ne volim mnogo da se žalim, nekako se uvek dobro osećam i situacije koje drugi teško podnose ja savladam lakše. To je možda neka moja borba sa samom sobom, provera koliko zaista mogu da pomerim sopstvene granice, naravno, kada to zdravstveni uslovi dozvoljavaju. U svakom slučaju, veoma sam zahvalna što sam imala divnu trudnoću, što sam do poslednjeg dana bila aktivna i samo uživala u svojoj bebici, šetala, trenirala, puštala joj muziku i slala dobre vibracije.

Pitali smo Bojanu kako je izgledao porođaj u inostranstvu, gde je sjajan odnos prema porodiljama uobičajena stvar, a ne puka sreća kao kod nas?

 - Najveći problem ovde, koliko mi se čini iz iskustva drugih, jeste sam odnos prema porodiljama. Naše institucije i doktori poseduju veliko znanje i iskustvo, i tu se ne razlikuju mnogo od doktora u Americi. Međutim, njihov odnos s pacijentom je diskutabilan. Stekla sam utisak da se ovde porodilje ne pitaju ništa, bez obzira na njihove želje, znanje i potrebe, već se sve rutinski obavlja i smatra se da je jedno te isto pogodno za svaku trudnicu. Da li zato što je pravno sređena država, tek u Americi se trudnica i te kako pita za svaku stavku pre i tokom porođaja. Sve je opciono i isključivo po njenoj želji, samim tim i kasnija odgovornost je na nama. Doktori se trude da informišu pacijente, ali konačna odluka u vezi sa načinom porođaja, osim naravno u kritičnim situacijama, stvar je ličnog izbora, kao i to da li će beba posle biti sa vama i slično. Meni je to bilo veoma važno, te je Leona od samoga starta bila tik uz mene i nije se nijednog trenutka odvajala. Čak su i pregledi bili u našoj sobi. Smatram da bi to trebalo da bude uobičajeno ako je u pitanju prirodan porođaj i zdravo dete.

Nikola je prisustvovao porođaju i Bojana dodaje da joj je to mnogo značilo. To je zapravo bila njegova želja,  jer nije hteo da propusti divan trenutak Leoninog dolaska na svet. Bio je prisutan svakog sekunda iako je Bojanin porođaj trajao dosta dugo.

- Kada žena prvi put prolazi kroz tako nešto i ne zna šta je čeka, prisustvo partnera je od velikog značaja. Tu je i specijalni momenti nas kao porodice na okupu u prvim minutima Leoninog života. I moja mama je takođe prisustvovala porođaju, pa je to iskustvo neprocenjivo - dodaje Bojana.  - Kada je Leona napunila pet nedelja, vratili smo se iz Amerike u Srbiju i priznajem da sam i pored velikog iskustva s putovanjima ovaj put bila uplašena kako će beba podneti toliki put.  Međutim, ona je bila prosto neverovatna: ceo put je prespavala, samo se budila za podoj. I dan-danas je zadržala tu osobinu, pa kada god smo na nekom važnom događaju, ona kao da zna da treba da bude tiha te se umiri ili čak zaspi.

Prvih nedelja posle Leoninog rođenja imali su pomoć Bojanine majke, koja je bila s njima u Los Anđelesu. To im je, priznaje, bilo veoma značajno na više nivoa - a najviše na psihološkom. Bojana ističe da je njena majka smirena po prirodi, pa je to doprinelo da u domu od početka vlada takva atmosfera. I pored neispavanosti koja je neminovna uspevali su da se lepo zabave, šetaju i uživaju u svakodnevici.

- Ipak, početak je sam po sebi težak, jer je to sasvim nova uloga i verovatno niko nije spreman na to potpuno novo iskustvo. No, smatram da svako zdravorazuman to može prihvatiti kao novi i lep posao i glavni prioritet u životu, ne razmišljajući o tome koliko menja život, šta propušta ili ne može više da radi. Moj život se zaista promenio iz korena, s obzirom na to da sam mnogo putovala i kretala se, a onda odjednom mesecima nisam mogla da izađem na duže od sat ili dva. Ja sam tu ulogu od srca prihvatila jer je to ono  što je mom detetu potrebno za zdravo odrastanje, i najmanje što ja mogu da učinim - odgovara Bojana na pitanje koliko je teško prilagoditi se na roditeljsku ulogu.

Bojana je i veliki pristalica dojenja, pa je bila potpuno šokirana kada je nedavno njena fotografija na kojoj u frizerskom salonu doji Leonu naišla na burne komentare na društvenim mrežama, kako pozitivne, tako i negativne. Bojana dodaje da je bila neprijatno iznenađena što se pravi tolika fama oko nečeg prirodnog i lepog, ali da je zatim shvatila kako sve i te kako ima smisla ako je nakon toga barem jedna trudnica ili majka promenila mišljenje u vezi s dojenjem u javnosti i odvažila se na to.  

            Na pitanje da li je Srbija ili Amerika bolja sredina za gajenje dece, s obzirom na to da živi na obe lokacije, Bojana kaže:

 - Аko pametno i ispravno vaspitamo decu, okolina nije presudna. Naravno, postoji drugi niz faktora bitnih u odgoju a povezani su sa lokacijom, ali u tom sluчaju ne bih mogla dati tačan sud gde je konkretno bolje. I jedan i drugi grad ima svoje mane i prednosti. Meni je drago što smo trenutno u Srbiji jer su nam ovde porodice, a izuzetno nam je važno da nam dete odrasta uz svoju familiju, babe i dede, braće i sestre.  Svakako bih volela još dece definitivno, jer tek sada uviđam pravo značenje onoga da su deca najveće bogatstvo - kaže naša sagovornica. - Emancipacija je na mnogim nivoima dobra, ali opet ima i lošu stranu. Smatram da je za svaku ženu najbitnije da pravilno odredi prioritete. U tom slučaju porodica, tj. deca ne bi smeli da trpe zarad karijere, a još manje zbog životnog stila na koji smo možda navikli. Ja sam odrasla u porodici gde su oba roditelja radili i nisam zbog toga nikad osetila nedostatak pažnje. Ali u tom slučaju potrebno je sve slobodno vreme posvetiti porodici. Tako trenutno izgleda i moj život, nemam puno vremena za neke aktivnosti, izlaske, druženja. Ono malo vremena što provodim van kuće najviše koristim za poslovne obaveze.   

Roditeljstvo menja i pogled na posa

Roditeljstvo je bilo povod i da Bojana napravi neke promene u karijeri:

- Na neki način sam dosadašnji posao prevazišla i spremna sam za mnogo odgovornije poslove, da iskustvo iz inostranstva i života tamo prenesem ovde. Takođe, ono što počinjem da radim veoma je povezano s novom ulogom roditelja, a o čemu je tačno reč javnost će saznati uskoro.

Unutrašnji glas roditelja

Iako je o roditeljstvu čitala dosta knjiga i na internetu, uz uvek korisne majčine savete, Bojana misli da majke ipak treba najviše da veruju svom instiktu.

- Na samom kraju ipak najčešće prevlada moj unutrašnji glas i mislim da to i treba da pratimo. Jer ako i napravimo grešku, bolje je da to budu naša nego tuđa.  

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći