Poznati roditelji

Tamara Dragićević: Ja sam smirena i opuštena mama

Ja sam smirena  i opuštena mama

 

Malo je falilo da ova mama pravo sa predstave  u kojoj glumi ode u porodilište, gde je započela njena najvažnija životna uloga. Aktivna tokom trudnoće, Tamara Dragičević i posle rođenja kćerkice Staše nastavlja u istom ritmu. Mlada glumica, koju smo sa uživanjem gledali u domaćim filmskim hitovima „Montevideo, bog te video“ i „Vojna akademija“, sa suprugom Petrom Benčinom uživa u svakom trenutku nove, roditeljske uloge.

 

Pre četiri meseca postali ste Stašina mama. Kako izgleda roditeljstvo nekoliko meseci nakon porođaja?

- Prelepo je, zaista, i uzbudljivo. Svaki dan Staša nas iznenadi nečim novim. Roditeljstvo, naravno, nije lako, potrebno je mnogo strpljenja, energije i ljubavi. A ja očigledno toga imam napretek, pa je onda sve mnogo lakše.

Kako je protekla trudnoća, da li ste imali probleme tipične za trudnice, ili je sve prošlo lagano?

- Što se trudnoće tiče, zaista je od prvog dana sve bilo baš kako treba, bez mučnina i drugih poteškoća. Sve vreme sam se kretala, radila, izlazila, uživala! Tako je prošao i porođaj, na moju veliku sreću.      

Kakvo iskustvo nosite s porođaja i da li je tata Petar prisustvovao tom činu?

- Moje iskustvo je zaista predivno, ako tako nešto može da se kaže za porođaj. Ipak, mislim da može kada sve prođe sjajno kao kod mene. Moja divna doktorka Ljubica Simonović iz beogradske bolnice „Dr Dragiša Mišović“  pobrinula se da sve bude kako treba. Zaista su svi bili veoma  ljubazni, mazili nas, pazili, stvarno smo uživale obe. Kod njih u bolnici, po mom mišljenju, postoje dve sjajne stvari: baby fiendly program, koji omogućava da budete stalno sa bebom, i pravilo da očevi ne smeju da prisustvuju porođaju. Tako Petar nije bio na porođaju, a sigurno mu ne bih ni dozvolila da prisustvuje.          

 

U jednoj emisiji izjavili ste da niste mama paničar i da se trudite da budete mirni, jer to utiče na bebu. Kako ste u tome uspeli, s obzirom na to da roditelji s prvom bebom često budu usplahireni, nisu sigurni šta da rade, naročito prvih meseci dok se ne uhodaju?

- Da, tako je! Prva stvar oko koje sam se pobrinula kada smo došle kući bili su mir i harmonija u domu, bez panike, vike, histerije. Ne možete da verujete koliko to utiče na bebu, koliko je ona mirnija i nasmejanija. A kad god sam bila tužna ili nervozna, ona je plakala. Sve je mnogo lakše kada smo i mi opušteni, srećni i smireni. Ne može, naravno, uvek i svaki dan da bude tako, ali je veoma važno da takva energija preovlada u kući! Ne kažu džabe  - smirena majka, mirna beba! A da bih mogla da budem smirena i spremna, pre porođaja sam išla u školu roditeljstva Nade Lazić, i to bih od srca svima preporučila, jer vam kao budućoj majci ti časovi uliju preko potrebnu sigurnost.

 

Kakva je Staša beba, da li je zahtevna ili ste lako uspeli da s njom organizujete dan?

- Kao i kod svih beba, njeno ponašanje često zavisi od toga kakvi smo mi roditelji. Bilo je na početku, naravno, grčeva, plakanja noću, ali to sve brzo prođe i dođe nešto novo, nova faza u odrastanju. Zato se trudim da se svemu radujem na poseban način. Sada nas, recimo, oduševljava njeno smejanje i vriskanje.  

S obzirom na posao kojim se bavite i da su neke predstave čekale da Staša malo ojača, planirate li da se uskoro vratite na posao? 

- Zapravo, polako sam se već vratila nekim predstavama koje sam ranije radila, kao i novim poslovima. Naravno, Staša je još mala i ne idem preko trenutnih mogućnosti, jer sam njoj sada najpotrebnija. Iako nema novih uloga, radiću neke nove kampanje, igrati predstave i uživati sa Stašom.

 

Čini se da roditelje nikada nisu toliko zbunjivali različitim pristupima vaspitanju kao što je slučaj sada. Kakav je vaš stav, čime ćete se vi rukovoditi, koje principe ćete usvojite kada je vaspitanje vaše kćerke u pitanju?

 

- Vodiću se samo svojim osećajem, principima koje su imali naši roditelji kada su nas vaspitavali i za koje mislim da su dobri. Pokušaću da promenim ono što mislim da nije bilo dobro.  Opet, svako je dete priča za sebe, nova i jedinstvena ličnost, i to moramo da osluškujemo, pratimo i poštujemo.     

 

Fen je genijalno pomagalo za grčeve

U prvim nedeljama i mesecima šta vam je posebno pomoglo, neki savet, trik ili pomagalo koje biste želeli da preporučite novim roditeljima?

- Definitivno, nama je za grčeve kod Staše najviše pomogao fen, tj. zvuk fena. Ako ne želite da trošite struju, imate na Jutjubu nasnimljeno dva sata zvuka fena, neko pametan se dosetio. Pomoglo nam je i pevanje. Iz ovog ugla sada mislim da bebama treba što više pričati i ne potcenjivati ih. One jednostavno sve osećaju od samog rođenja, ma, znaju tajnu univerzuma i mi možemo dosta da naučimo od tih divnih čistih bića!      

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći