Poznati roditelji

Jelena Petković: Maša je kruna moje sreće

Da su joj pre nekoliko godina rekli da će se udati za davnašnju ljubav, prebroditi sve zdravstvene probleme i roditi bebu u 42. godini, ne bi im verovala.  Ali život nam nekad sprema divna iznenađenja.

Tako je mala Maša došla kao najveći blagoslov jer je njena mama, voditeljka Jelena Petković čvrsto verovala da će uprkos lošim prognozama lekara ipak postati majka.

 - U dubini duše znala sam da ću biti mama. I kada sam prvi put posetila Ostrog, poželela sam baš to, jer su mi se druge želje ispunile. Samo nekoliko dana kasnije saznala sam da sam trudna - harizmatična voditeljka TV Happy otkriva kako je  saznala za trudnoću.

Lekari nisu bili skeptični samo zbog njenih godina, već i zbog ozbiljne ginekološke intervencije koju je imala. Na rutinskoj kontroli otkrili su joj ranu na grliću materice, i iako su promene bile benigne, neizvesnost i strah za zdravlje ozbiljno su je uzdrmali. Posle  lekarske intervencije i biopsije mogla je da odahne, ali  ljudi iz okoline upozoravali su je  da će to dodatno umanjiti njene šanse da zatrudni i iznese trudnoću.

- Ipak, očigledno da nisu bili u pravu i zaista sam bila presrećna kada sam zatrudnela, jer mi se  ispunila dugogodišnja želja.  Moj sjajni doktor Zoran Vilendečić bio je optimista kao i ja, i uspela sam da zatrudnim prirodnim putem. Osećala sam se sjajno i rano, u 12. nedelji, uradila sam prenatalni test koji je potvrdio da nosim zdravu devojčicu. Tako sam ostatak trudnoće bila bezbrižna, nisam morala da se podvrgavam amniocentezi i drugim invazivnim prenatalnim metodama koje, iako korisne, ipak nose određeni rizik - priseća se Jelena trudničkog perioda.

Iako joj trudnoća nije bila komplikovana, ne znači da nije bilo problema - u trudnoći je počeo da joj raste umnjak! Sve se iskomplikovalo, popila je brdo antibiotika i  morala da operiše zub, a zatim je došlo do komplikacija zbog kojih je bila prinuđena da prestane da doji Mašu.

 - To ne mogu da prežalim, jako mi je žao jer sam svesna koliko je dojenje važno i za mamu i za bebu. Ipak, bitno je da sam rešila sve zdravstvene probleme - žali sagovornica Baby planete.  -  Trudnoća mi je bila divna i laka, radila sam bukvalno do poslednjeg dana. Ali još jedna stvar nije išla po planu - porođaj. Želela sam da se porodim prirodnim putem, a Mašu sam ipak morala da rodim carskim rezom. Ipak, sve ide iz glave i iako sam se porodila malo pred ponoć, sledećeg dana, iako još na intenzivnoj nezi, ustala sam i uspela da se prošetam.

Taj stav da sve dolazi od naših misli pomogao joj je i u teškim životnim trenucima, kakvih je, nažalost, imala puno: majčina teška bolest, sopstveni zdravstveni problemi i prekid 13 godina duge veze u momentu kada je već uveliko razmišljala o potomstvu. No, na sve to je Jelena gledala s urođenim optimizmomo i verom da zaslužuje dobre stvari. I dobre, divne stvari su došle - najpre je slučajno srela ljubav iz mladosti i obnovili su svoju vezu, a zatim je njihovu sreću upotpunila Maša. Posle svega ubeđena je da je Maša došla u pravom trenutku, kada je i ona bila sasvim zrela i spremna da prihvati sve izazove koje roditeljstvo nosi.

 - Maša je jako mirna beba, uopšte nije zahtevna i pravo nam je zadovoljstvo da provodimo vreme s njom. Trudila sam se od početka da što više budemo zajedno. Letos smo dva i po meseca bile na moru, uživale i divno se povezale, jer je tada počela da pokazuje svoje osobine. Nisam je poput drugih mama sklanjala preko dana, bile smo ceo dan napolju i uživale u debeloj hladovini. Fascinanto mi je da se tako mala beba uopšte nije plašila vode - oduševljena je Jelena Petković.

Priseća se da, ipak, nije sve išlo tako glatko od početka. Kao i svakoj novopečenoj mami prve nedelje su joj bile jako teške, sve u vezi s bebom izgledalo joj je komplikovano, plašila se da je ne povredi i, kako kaže, strahovala od običnih stvari, poput menjanja pelena.

 - Sada, posle sedam i po meseci, sve to mi deluje daleko i pomalo smešno. Srećom, imala sam veliku pomoć supruga i njegovo dvoje dece iz prvog braka, Lane (13) i Strahinje (7), koji su uvek spremni da se poigraju s Mašom.

Jelenina poslovna pauza nije dugo trajala, počela je ponovo da radi čim je Maša napunila mesec dana. Ne žali što je donela takvu odluku, jer joj posao omogućava da se dobro organizuje a da Maša i ne oseti da joj mama radi.

 - Na početku sam radila kada Maša spava, a kasnije, gde god mogu vodim i nju, a ako ne mogu, tu su njen tata, baka i deka da je pričuvaju. Za sada sve sjajno funkcioniše i nisam se nimalo pokajala što sam se tako rano vratila poslovnim obavezama - iskrena je Jelena. - Ipak, s rođenjem Maše potpuno su mi se promenili prioriteti. Iako volim svoj posao i činjenicu da radim, kada bih morala da biram, znam da mi je Maša prioritet u svakom smislu.

Iako joj je Maša glavna preokupacija, Jelena svoj posao i dalje radi potpuno posvećeno, pa osim emisija „Glamur“ i „Stem 011“ koje uređuje i vodi, ima nove poslovne planove, ovog puta u vezi s  - decom.

- U  glavi mi se kuva ideja da započnem emisiju edukatvnog karaktera, namenjenu i deci i roditeljima. Sada tek vidim koliko tako nešto nedostaje na našim televizijama - poručuje Jelena Petković.

Kupujem sve na jednom mestu

Kad je tokom trudnoće tražila stvari i opremu za Mašu, nije mogla da pronađe sve na jednom mestu dok nije otkrila - Aksu.

 - Sve što se tiče opremanja bebe našla sam Aksi, bukvalno smo išli po onom spisku za prvo opremanje, prošetali i videli sjajan izbor svega. Tako sam rešila mnoge dileme. I danas tamo rado kupujem kašice, adaptirano mleko, kozmetiku, jer su im cene zaista veoma povoljne a i imaju veliki izbor svega što je roditeljima potrebno.  Kod njih sam, recimo, otkrila Evy baby pelene, koje našoj Maši veoma odgovaraju. Koristimo ih od samog početka i nikada nije imala neku lošu reakciju na njih - savetuje nove mame Jelena Petković.

Sve polazi od kućnog vaspitanja

Na pitanje koje najbitnije vrednosti žele da usade Maši, s obzirom na to koliko je roditeljstvo ovde postalo zahtveno, Jelena odgovara:

 - Najbitnije mi je ono što se zove kućno vaspitanje, jer mi se čini da ga deca danas masovno nemaju. Trudićemo se da Mašu usmerimo na lepe stvari, da uči jezike, bavi se sportom i da se kloni loših stvari. Roditelji danas, nažalost, nemaju vremena ni da deci spreme kvalitetne obroke, a kamoli šta drugo. Sve to ostavlja traga na deci i jednog dana se vidi koliko smo se bavili njima.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći