Srećna trudnica

Torba za porodilište

Torba za porodilište – sve što treba da imate kod sebe


Materinstvo je nešto što svakoj majci obeleži jedan važan period života. Trudnoća i porođaj, takođe. To su faze u životnom dobu svake majke, koje se rečima ne mogu opisati. Trudnoća je period blagostanja, period kada se ženi aktiviraju sva čula, kada postane setna, vesela, razdražljiva. To je period kada uživa u svakom danu, u mirisu cveća, cvrkutu ptica, dugim šetnjama i jutarnjoj kafi. Period uživanja bez stresa i faza smirenja i pripreme za ono što je očekuje. A očekuje je sledeća faza koja se zove porodiliše. Porodilište je najlepše mesto jedne bolnice. U njemu se rađa novi život, u njemu se plače od sreće, raduje i veseli. Majke tada postaju kraljice, a bebe mali heroji. Za mnoge je pomisao na porodilište traumatičan. Zašto? Možda je odgovr o mnogim pitanjima koja svaka žena postavlja šta se zapravo u porodilištu događa, kakav je tok porođaja, period oporavka, kako bi trebalo da izgleda torba za porodilište, šta poneti sebi, šta poneti svojoj bebi… Sam porođaj je individualna stvar, ali važno je znati da je u tim trenutcima žena u sigurnim rukama i da je bezbedna. Za taj čin će je pripremiti njen lekar. Dok se putem ovog teksta može svaka žena, mlada majka uputiti šta torba za porodilište trebalo da sadrži. 

Lična higijena u torbi za porodilište


Preporučljivo je da torba za porodilište sadrži sredstva za ličnu higijenu majke i to: 

 

 • peškire;
 • spavaćice (bar tri para);
 • papuče;
 • čarape;
 • pamučni veš i majice
 • sapun / klupka/ pasta za zube;
 • četkica za zube i četka za kosu;
 • medicinski i obični ulošci.
 • neseser sa stvarima za ličnu higijenu (sapun, kupka, četkica i pasta za zube, krema za lice, češalj za kosu, labelo…)
 • medicinske gaćice

 Napred navedeni artikli preporčljivo je da se nalaze u maminoj torbi za porodilište. A u nekoliko narednih rečenica će vam biti i jasno zašto. Obavezno je poneti nekoliko peškira, koji će vam u datom trenutku biti preko potrebni. Peškire slobodno ponesite različitih dimenzija, za tuširanje i za lice. Računajte na česte zamene i potrebe za čistim peškirima, pa tako i količinu peškira procenite. U torbi za porodilište preporučljiv broj spavaćica za majku je preko tri spavaćice. Zašto toliko spavaćica? Iz prostog razloga, majka zbog svog stanja i krvarenja biće prinuđena češće da promeni spavaćicu, samim tim budite pripremljeni da imate spremne bar tri presvlake kod sebe. Potrebno je poneti papuče, čarape, pamučne majice i veš. U torbi za poridilište poželjno je svakako da se nađe nesiser sa ličnom higijenom, sapunom, kupkom, četkicom za zube, pastom i češljem. Tuširanje je obavezno par sati nakon porođaja, ako je reč o porođaju prirodnim putem, pa tako da se kupka i sapun podrazumeva. U torbi za porodilište obavezno se moraju naći ulošci i to medicinski ulošci i gaćie i obični ulošci, kao i higijenski veš. Ovo su osnovni artikli za mamine potrebe i obavezni su u svakoj torbi za porodilište. 


Stvari za bebu koje torba za porodilište treba za sadrži


Iako je ustaljeno pravilo da beba ima u porodilištu sve što joj je potrebno, ipak je poželjno  u torbu za porodilište pripremiti nešto za bebu. Od lične higijene za bebu u ovom trenutku nije ništa potrebno, jer je praksa da bebe kupaju medicinske sestre, tako da one svakako ne bi dozvolile korišćenje raznih preparata za bebe. Ono što je obavezno da se spakuje u torbu za porodilište jesu:

 

 • pelene;
 • vlažne maramice;
 • pamučna kapa za bebu;
 • pamučne rukavice;
 • benkica za bebe;
 • pamučne pelene za bebe.


Po rođenju, bebi su najpotrebnije pelene i to veličine novorođenčeta, kao i vlažne maramice. Pelene i maramice neće ni jedno porodiliše obezbediti, za njih je potrebno da se roditelji postaraju. Pored pomenutih stavki za vašu bebu pripremite portiklu i kapice. Desiće se da tokom noći bude hladno u sobi, pa će biti potrebno bebinu glavu zaštititi kapicom, a to se u porodilištu ne može obezbediti. Nikakve flašice, igračke ili odeća vam nisu potrebna. 


Stvari koje su poželjne i koje će mami olakšati boravak u porodilištu


Nakon porođaja, bez obzira da li se odvijao carskim rezom ili prirodnim pute, žena prolazi kroz težak i neugodan period. Potrebna su razna pomagala koja će joj olakšati i samostalan boravak u porodilištu i pomoći joj da kvalitetno obavi svoje prve obaveze. Bitna stvar koja će olakšati majci boravak u porodilištu je pumpica za izmazanje mleka. Potrebno je i nekoliko dana od porođaja da mleko počne da nadolazi. Mada, odmah po porođaju počinje se sa lučenjem žilave žućkaste tečnosti – kolostruma. Najhranljivije stvari i preporučuje se da majke odmah po rađanju deteta, svom detetu daju da doji, da bi isisao kolosturm. Prilikom nadolaska mleka grudi postaju tvrđe, a sav višak mleka je potrebno ukloniti. Naime, često beba ne upse da isisa svo mleko, pa je potrebno višak mleka odstraniti fizičkim putem. Za to je potrebna pumpica za izmazanje. Pumpica može biti ručna ili električna, a svo mleko možete dati detetu da popije. Tako da u torbu za porodilište obavezno spakujte i pumpicu. Poželjno je da kod sebe imate i bočicu sa AD kapima (uljanim). Vaš uložak možete dobro navlažiti AD kapima i takav staviti na ranu. Uljane kapi će uticati da vam ovlaži ranu, pa tako konci neće zatezati.

 

Sitnice koje su poželjne da se nađu u torbi za porodilište 


U svakom slučaju torbu ranije spakujte, po mogućstvu čim uđete u deveti mesec. Kada osetite prve porođajne bolove i krenete u porodilište, sa sobom nosite i ranije spakovanu torbu za prodilište. Pored svih pomenutih stvari u torbu za porodilište obavezno spakujte punjač za telefon, čašu za vodu, flašu vode,  i neki suvi keksić koji će vam dobro doći posle porođaja. Sve ostale namirnice, sok ili voće kasnije će vam lako dostaviti vaši najbliži. Poželjno je imati bar vodu da odamah možete nadomestiti gubitak tečnosti. Ukoliko volite da čitate, nije loše da u pregradu torbe za porodilište spakujete i omiljenu knjigu ili časopis kako biste se u pauzama između podoja i presvlačenja, odmorile uz čitanje. 

Porođaj i odlazak u porodilište je čin koji se željno iščekuje i koji se priprema izuzetno dugo. Potrebno ga je organizovati, ali vodeći računa da se stigne na vreme do porodilišta. Tatama koji su u velikoj panici daje se jedan savet, da prilikom prvih porođajnih bolova sednu i malo odmore, popiju čašu vode. Nakon toga za ruku uzmite vašu partnerku i krenite ka porodilište. Naravno, nemojte zaboraviti torbu za porodilište koju ste ranije pripremili sa peškirima, spavaćicama, papučama, priborom za ličnu higijenu, ulošcima, pelenama za novorođenče, vlažnim maramicama, kapicom za bebu i pumpicom za izmazanje mleka. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
9 termina 150 sati početni nivo
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Chicco pumpica za izma...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""