Srećna trudnica

Treća nedelja trudnoće

U trećoj nedelji trudnoće dešava se čudo. Beba je na putu! Postajete mama. Nakon ovulacije i uspešnog začeća razvija se embrion. Embrion je za sada niz ćelija koje nastavljaju da rastu i da se umožavaju. Potrebno je oko 4 dana da oplođena ćelija - koja je sada u fazi blastociste dospe do materice i još nekoliko dana dok se ne usadi u nju. 
Pol vaše bebe već je određen, iako ćete moći da saznate da li je u pitanju dečak ili devojčica  tek u drugom tromesečju. 

Treća nedelja trudnoće

Vaše telo u trećoj nedelji trudnoće - spremni ste za bebu


Početkom treće nedelje u vašem telu se odvija ovulacija. Jajna ćelija se oslobađa i sada je telo spremno za začeće! Trenutak koji ste toliko čekali je konačno stigao. Ukoliko ste uradili svoj domaći zadatak, spermatozoidi vašeg partnera krčiće svoj put do jajne ćelije. Kada se izdvoji taj jedan spermatozoid koji će probiti embranu, oplođena jajna ćelija će momentalno zatvoriti put za ostale spermatozoide. Čestitamo, ovo je trenutak kada se u vašem telu formira oplođena ćelija koja će ubrzo početi da se razvija i raste i koju ćete za nekih 8 meseci moći da privijete na svoje grudi i da je nazovete svojim detetom. 

 

Jajna ćelija je sada oplođena!


Spermatozoid prolazi kroz omotač jajne ćelije (zona pellucida) i prodire u njenu citoplazmu nakon čega dolazi do spajanja genetičkog materijala jajne ćelije i spermatozoida (oocite). Formira se dvostruka garnitura hromozoma i dolazi do fertilizacije jajne ćelije čime nastaje zigot. Konačno je ostvaren cilj - jajna ćelija je sada oplođena. 
Istog trenutka ta ćelija već ima osobine koje će obeležiti život vašega deteta: a to su pol, građa, boja kože itd. 
U narednim danima ćelija se deli i formira prvi rani embrion koji sukcesivnim deobama dobija sve više ćelija i tako nastavlja do 4. razvojnog dana. Tokom tih dana, embrion je na putu ka materici. Ovaj put dug 10 cm trajaće oko 6 dana i završiće se u 4. nedelji trudnoće. 


U stadijumu razvoja na dan 4, sve blastomere (ćelije koje čine embrion) stapaju se u jedinstvenu strukturu koja se naziva morula. Sledećeg dana morula se otvara i formira blastocistu. U unutrašnjosti blastociste je blastocel (prazan prostor) i unutrašnja ćelijska masa od koje će se razviti beba. Spoljni sloj ćelija blastociste koje naležu na omotač jajne ćelije formiraju trofoektodem i taj deo je odgovoran za usadnju embriona u matericu. 


Od tog trenutka blastocista počinje da raste i usled naizmeničnih “pulsacija” (skuplja se i širi) ona probija spoljašnji omotač i izlazi iz njega. Ovaj proces podseća na izlazak pileta iz ljuske jajeta. Nakon izlaska, blastocista traži svoje mesto u zidu materice gde će se usaditi. Na ovaj način, beba se smešta u svoju prvu kolevku - vašu matericu. 

 

Simptomi u trećoj nedelji


Simptomi u trećoj nedelji mogu da variraju od žene do žene. U prvim danima, mogu se osetiti simptomi ovulacije. Može se javiti umeren bol u stomaku, jači vaginalni miris i gušći cervikalni sekret. Možete se osetiti poletnije, bolje raspoloženo, vaš libido može da se pojača. 


A kada dođe do trudnoće, rani simptomi mogu da uključuju vrtoglavicu, oticanje, bol u grudima, rast bazalne temperature, glavobolju, osećaj nadutosti, grčeve, promene raspoloženja i izražen osećaj mirisa. Ovde je važno da napomenemo da ovi simptomi mogu i da potpuno izostanu i da je u ovoj fazi verovatno još suviše rano za njihovu pojavu. 

 

Dečak ili devojčica? 


Sigurno se već pitate da li će vaša beba biti dečak ili devojčica? Iako je to nešto što je predodređeno tokom same oplodnje, trebalo bi da prođu meseci dok ne budete mogli sa sigurnošću da znate kojeg će pola biti vaše dete. 


U međuvremenu, podsetimo se šta je to što određuje budući pol: 


Oplođena jajna ćelija (ili ćelije) sastoji se od 46 hromozoma. Od toga 23 hromozoma dobija od majke, a 23 od oca. Majka uvek nosi X hromozom, a otac je taj koji može da obezbedi X ili Y hromozom. Ukoliko spermatozoid koji se izdvoji i oplodi jajnu ćeliju sadrži X hromozom, vaša beba (trenutno XX zigot) će biti devojčica. Ukoliko taj spermatozoid nosi Y hromozom dobićete dečaka (XY zigot).

 

Jedna beba ili blizanačka trudnoća?  


Postoje dva načina koja za rezultat mogu dati blizanačku trudnoću: Jednojajčani blizanci nastaju kada se jedno oplođeno jaje podeli u dva odvojena embriona. Budući da jednojajčani blizanci potiču iz iste sperme i iste jajne ćelije, oni imaju isti genetski materijal (DNK) i izgledaju potpuno slično.


Dvojajčani blizanci nastaju kada dva spermatozoida uspeju da oplode dve jajne ćelije od kojih obe uspeju da se ugrade u matericu. Do ovoga može doći ukoliko jajnici oslobode više od jedne jajne ćelije ili ukoliko je žena pod određenim tretmanima za plodnost. Ovako nastali blizanci imaju potpuno različit genetski materijal i obično ne izgledaju slično. Ovo je ujedno i najčešći tip blizanačke trudnoće. 


Pored blizanaca, moguće su i višeplodne trudnoće sa 3, 4 ili više beba, ali to su jako retki slučajevi i najčešće se vezuju za trudnoće nastale veštačkom oplodnjom kada se postupkom vraća po više embriona. 

 

Da li već sada mogu da uradim test? 


Jedan od najboljih pokazatelja prvih znakova trudnoće je izostanak menstruacije, ali, za to je još uvek rano. Tu su i razni testovi: od testova koje možete sami kupiti u apoteci, do testova krvi, ali, za njih je još uvek rano jer se većinom oslanjaju na porast beta hCG vrednosti koje počinju da se menjaju tek nakon što se embrion usadi u matericu, tj. od 4. nedelje trudnoće. Ipak, najbolje je da se sačeka bar još 3 nedelje sa testom jer će tada pokazatelji bete biti dosta relevantniji. 

 

Šta tate mogu da učine


Iako spolja neće izgledati kao da se još uvek išta dešava, naredni period je od presudne važnosti za razvoj vaše bebe. I zato, pomozite svojoj partnerki sa uvođenjem zdravih navika, budite i sami primer; potrudite se da imate dovoljno sati sna tokom svakoga dana i izbegavajte situacije i prilike koje mogu da dovedu do dodatnog stresa. Iako ste veliki deo posla već obavili, sada je vreme da se postarate da vaša partnerka i vaša buduća beba prođu što lakše kroz period koji sledi znajući da imaju vašu potpunu i bezrezervnu podršku, kao i strpljenje. Računajte da će vam biti potrebno i mnogo mnogo strpljenja :)

 

Zanimljive činjenice o embrionima


Ćelije embriona deluju kao matične ćelije do starosti od 6 dana i imaju sposobnost da formiraju bilo koji deo tela. Još jedna interesantna činjenica u vezi embriona vezana za ovaj period je da, ukoliko ste začeli putem veštačke oplodnje, embrioni koji su vraćeni na taj dan oplodnje već su stari nekoliko dana. 

 

Izvori:

  • Human Gametes and Preimplantation Embryos - Gardner, D.K., Sakkas, D., Seli, E., Wells, D. (Eds.), Springer 2013. 
  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020 
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnancy-symptoms-week-1#week-1-symptoms
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/pregnancy-symptoms-week-1#when-to-test

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tetra pelene A024644-BELA
Široko povijanje. Stavljaju se ispod bebine glave kad spava. Tetra pelenama bri&...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
185,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Becutan baby kupka 200ml temeljno čisti i hrani kožu, ne iritira i ne izazva suze.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
179,00 RSD
Ušteda 60,00 RSD
239,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći