Srećna trudnica

4. Četvrta nedelja trudnoće

Sada je definitivno došao trenutak da možete da dobijete potvrdu da ste trudni. U četvrtoj nedelji dolazi do izostanka menstruacije, a u telu se razvija dovoljan nivo hCG-a koji može da se registruje na testovima za trudnoću. Vaša beba se definitivno smestila u matericu i time započinje formiranje placente,  a prvenstvena zajednica dve ćelije sada se umnožila u milione ćelija koje vrše pripreme da postanu organi.

Vaše telo u četvrtoj nedelji trudnoće  - implantacija ploda

U četvrtoj nedelji trudnoće vaše telo vrši ogromne pripreme za ono što sledi. Iako je velika verovatnoća da još uvek ne osećate nikakve simptome, unutar vašeg tela se odvija velika transformacija.

Oplođena jajna ćelija počinje da se implementira (pričvršćuje) za sluznicu vaše materice.

Tokom ovoga procesa može doći do implantacionog krvarenja. Obično je u pitanju oskudno krvarenje, sa svetlom nijansom crvene, roze ili braon krvi, a ukoliko do toga dođe, trudnice se obično uplaše da je došlo do menstruacije. Ipak, implantaciono krvarenje ne bi trebalo da vas brine jer je u pitanju normalna pojava koja se dešava kod jedne od 4 trudnica.

U ovom periodu možete osetiti neke prve znakove trudnoće, poput osetljivih dojki, ali i druge simptome nalik produženom PMS-u - nadutost, grčeve i promene raspoloženja. Često u ranoj trudnoći može doći i do izoštravanja čula mirisa koje direktno utiče na jutarnje mučnine.

 

Vreme je za prvi test trudnoće

Hormon hCG zaslužan je za stimulaciju i rast estrogena i progesterona koji utiču na održanje trudnoće u ovom periodu - sprečava se menstruacija i sprečava se da telo odbaci jajnu ćeliju, a istovremeno se stimuliše razvoj placente.

Osim toga, ovo je hormon za koji većina trudnica vrlo brzo sazna, jer se na osnovu hCG-a vrši test trudnoće. U 4. nedelji trudnoće nivo hCG-a uglavnom je dovoljno veliki da može da se pokaže na testu. Ipak, važno je da znate da se najbolji i rezultati u koje se najviše možete pouzdati dobijaju ukoliko sačekate još nedelju dana nakon dana kada ste očekivali menstruaciju.

 

Vaša beba u četvrtoj nedelji trudnoće je veličine zrna maka

Uprkos izuzetno maloj veličini (oko 1 milimetar, odnosno veličini koja najbliže odgovara veličini makovog zrna) vaša beba, sada već embrion, veoma je zauzeta smeštanjem u vaš uterus. Dok se oko embriona formira placenta koja će nastaviti da se razvija sve do kraja prvog trimestra trudnoće, razvijaju se i amnionska i žumančana kesa. Žumančana kesa obezbeđuje trenutnu ishranu ploda dok se placenta ne formira u potpunosti, a amnionska kesa počinje da se puni plodovom vodom koja štiti plod.

Ujedno, u samom embrionu započinju procesi koji prethode formiranju organa:

Embrion se u ovoj fazi sastoji od tri sloja ćelija iz kojih će nastati budući delovi tela: tu su endoderm iz koga će se formirati kompletan digestivni sistem, kao i jetra i pluća bebe; iz drugog sloja, mezoderma razviće se kardiovaskularni sistem bebe, mišići, kosti, bubrezi i polni organi bebe; dok će iz trećeg sloja, ektoderma nastati kompletan nervni sistem bebe, zatim spoljni sloj kože, kao i kosa i oči.

 

Šta buduće mame mogu da učine?

Otkrijte očekivani datum dolaska bebe.

Sada, kada ste sigurni da je trudnoća izvesna, vreme je da otkrijete kada možete da očekujete bebu. Iako mnogi veruju da trudnoća počinje u trenutku kada dođe do začeća, zbog tačne vođenje evidencije kao prvi dan odbrojavanja uzima se prvi dan vaše poslednje menstruacije. Očekivani termin porođaja dobija se kada se na taj dan doda 40 nedelja, odnosno 280 dana.

Rešite se griže savesti.

Ova nedelja za mnoge buduće mame je ona u kojoj su po prvi put shvatile za potencijalnu trudnoću. Ukoliko trudnoća nije unapred planirana, mnoge mame su se ponašale u skladu sa time i mnoge zbog nekih svojih postupaka mogu da osećaju grižu savesti jer smatraju da su svojim ponašanjem možda ugrozile bebu. Možda ste prethodne nedelje popili čašu vina više, popile određeni lek ili ste proveli previše vremena naporno vežbajući u teretani. Ono što je važno da znate jeste da je vrlo mala verovatnoća da ste mogli da naškodite bebi u tako ranom stadijumu, a ukoliko vam savest ne da mira, vaš lekar će vam najbolje objasniti. Za sada je najvažnije da od trenutka kada saznate da ste trudni počnete da se ponašate odgovorno i da čuvate sebe i svoju bebu najbolje što možete.

Zakažite prvi pregled.

Prvi pregled u trudnoći se najčešće obavlja između 6. i 8. nedelje, ali, ukoliko se vaš test pokazao pozitivnim, već sada možete da odete kod lekara koji će potvrditi trudnoću i pomoći vam sa konkretnim savetima u vezi daljih koraka, naročito ukoliko patite od određenih oboljenja ili iz nekog drugog razloga koristite medikamente. Postoje terapije koje se moraju korigovati kada žena sazna za trudnoću, a postoje one koje ne moraju da škode ili je veća opasnost od negativnog uticaja ukoliko prestanete sa njima. U svakom slučaju, vaš lekar će vam najbolje objasniti kako je najbolje da se ponašate i može vam preporučiti i određene preparate i vitamine koji su dobri za trudnoću.

 

Šta tate mogu da učine?

Razgovarajte sa svojom partnerkom i vidite koje obaveze joj padaju teže, a da možete vi da ih preuzmete.

Ukoliko već imate decu, pokušajte da preuzmete malo više odgovornosti oko njih i kuće nego što to inače činite. Ukoliko imate kućne ljubimce, proverite da li budućoj mami teško pada šetanje psa, a ukoliko imate macu, obavezno preuzmite promenu peska jer preko njega postoji opasnost da trudnica zakači infekciju toksoplozmozom koja se prenosi preko mačijeg izmeta. Ova infekcija može biti veoma podmukla jer trudnica može da ne ispolji simptome, ali može da se razvije u toj meri da ostavi trajne posledice na razvoj ploda.

Trudnice u ovom periodu mogu biti jako osetljive na mirise, pa se trudite da redovno iznosite smeće, idete u nabavku i da više vodite računa o higijeni u ovom periodu. Zbog posebno izraženog čula mirisa kod vaše partnerke, verovatno je najbolje da bar u narednih par nedelja kao deo svojih prvih očinskih obaveza - izbegavate ljute papričice i beli luk, a u porodična jela uvrstite ona koja će trudnici najviše prijati.

I ako još svemu tome pridružite i redovno maženje i masažu stopala, slobodno sebe možete da smatrate veoma uspešnim i uključenim budućim tatom!

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - značke za trudnice u Japanu

Da li ste znali da se u Japanu trudnicama može izdati značka koju one mogu da zakače na torbu ili ogrlicu. Ideja ovakvog označavanja je da putnici u vozovima i autobusima vide značku, prepoznaju trudnicu kako bi mogli da ponude svoja mesta čak i kada je žena u ranoj trudnoći i kada se stomak još uvek ne primećuje. Obzirom da stomak može biti jasan pokazatelj drugog stanja tek u kasnijem stadijumu trudnoće, bilo bi odlično da i u našoj zemlji zaživi neka slična ideja, zar ne?

 

Izvori:

  • Human Gametes and Preimplantation Embryos - Gardner, D.K., Sakkas, D., Seli, E., Wells, D. (Eds.), Springer 2013.
  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020
  • Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Podstiče laktaciju, bez veštačkih aroma, bez konzervansa, bez glutena.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
715,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Chicco je jedan od vod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
949,00 RSD
Ušteda 250,00 RSD
1.199,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Baby spa vlažne maramice neguju osetljivu kožu vaše bebe od samog početka i garantuju n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
129,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći