Srećna trudnica

5. Peta nedelja trudnoće

Vaša beba je vrlo mala, njena veličina je sada oko 2 milimetra, ali već počinju da se formiraju važni organi. U 5. nedelji trudnoće kod većine beba se javljaju prvi otkucaji srca, iako se otkucaji srca mogu čuti na ultrazvuku tek za nedelju ili dve.

Kod mame se odvijaju takođe velike promene, što na fizičkom, što na emocionalnom planu. U ovoj nedelji hormoni trudnoće produkuju se neverovatnom brzinom, a vaša materica počinje da raste.

Evo šta sve možete da očekujete u 5. nedelji trudnoće:   

Vaša beba u 5. nedelji - srce počinje da kuca

U 5. nedelji trudnoće kod bebe se formiraju telesni sistemi i važne strukture, kao što su srce, mozak i kičmena moždina. Započinje razvoj posteljice, a srce bebe sada otkucava stabilno, mada ga ultrazvuk možda neće otkriti još nedelju ili dve.

U ovoj fazi, vaša beba još uvek ne liči na bebu. Embrion brzo raste, ali je i dalje vrlo mali, otprilike veličine vrha olovke ili zrna susama. Otprilike u ovo vreme, beba je velika oko dva do tri milimetra.

 

U 5. nedelji se pokreću hormoni trudnoće

Tokom ove nedelje započinje stvaranje velike količine hormona trudnoće - hormona koji šalju vašem telu signale da ste trudni i da je vreme da se pokrenu različite fizičke promene. Jedan od tih hormona je estrogen, koji je zaslužan za održavanje optimalnog nivoa hCG-a i progesterona. Zatim, pomenuti progesteron sprečava kontrahovanje materice, zaslužan je za normalno funkcionisanje placente i za rast tkiva dojke, dok hCG utiče na povećanje propustljivisti krvnih sudova kako bi olakšao transport materija i vode do embriona, do 10. nedelje trudnoće kada placenta počne da radi svoj posao.

 

Kako se osećaju buduće mame?

Radosni ste, zbunjeni, uzbuđeni, možda i pomalo anksiozni… sigurno osećate bar dva od navedenog, a većina trudnica u ovom periodu na dnevnom nivou iskusi sve od navedenih emocija. Saznanje da u sebi nosite dar života koji ćete za nepunih 8 meseci moći da držite u svom naručju izaziva buru emocija kod svake trudnice i to je potpuno normalno. Od prvobitne radosti i uzbuđenja, osećaja ispunjenosti i takozvanog blagoslovenog stanja, do potpune zbunjenosti i anksioznosti zbog svega što vas čeka. Ovaj miks osećanja naročito je uobičajen kod neočekivanih trudnoća, ali i generalno, jer je pred vama jedan od najvećih prelaznih perioda u životu, drugo stanje nakon koga više nema povratka na život koji ste ranije poznavali.

 

Simptomi u 5. nedelji trudnoće

Iako još uvek ne postoje vidljivi znaci da ste trudni, ono što može da se pojavi u ovom periodu i što je karakteristično za prve nedelje trudnoće jesu osetljive grudi, mučnina i brzo zamaranje. Takođe, pored mučnine, možete početi da osećate i probleme sa konstipacijom, kao i blage vrtoglavice.

 

Jutarnje mučnine koje nisu samo jutarnje

Iako je termin jutarnje mučnine postao prilično uobičajen za trudnoću, istina je da se simptomi mučnine mogu javiti u bilo koje doba dana. Iako jutarnja mučnina obično počinje od 6. nedelje trudnoće, kod mnogih trudnica se javlja i ranije. Više manjih obroka i izbegavanje hrane koja izaziva mučninu može da vam pomogne da lakše podnesete ovaj simptom. U slučaju intenzivnijih povraćanja i situacija da gubite previše tečnosti iz organizma, obavezno se javite svom lekaru.

 

Vrtoglavica

Krvni pritisak tokom trudnoće obično bude niži od normalnog. Kao rezultat toga može se javiti vrtoglavica, pa čak i nesvestica.

U slučaju intenzivnijih vrtoglavica, najbolje je da izbegavate da vozite automobil i zahtevnije fizičke aktivnosti.

 

Učestalo mokrenje

Kako se materica širi, ona može da počne da pritiska bešiku. Kao posledica se može javiti simptom učestalog mokrenja. Savet u ovom slučaju je da ne zadržavate mokraću kako ne bi došlo do infekcije, i da pijete puno vode kako ne biste dehidrirali.

 

Grčevi u stomaku

U 5. nedelji trudnoće može doći do blagog grčenja ili nadimanja u stomaku. Ovo može biti uzrokovano implantacijom jajnih ćelija ili istezanjem materice.

Kašalj, kijanje ili promena položaja mogu da doprinesu da grčevi postanu izraženiji.

Iako blagi grčevi ne bi trebalo da budu znak za uzbunu, odmah se obratite lekaru ukoliko osetite jak bol koji se ne smiruje.

 

Implantaciono krvarenje

Lagano krvarenje ili crveni vaginalni iscedak u terminu kada bi trebalo da imate menstruaciju obično se smatra implantacijskim krvarenjem koje je normalno i potpuno bezopasno. Iako krvarenje može da bude uzrokovano mnogim faktorima, uvek obavestite svog lekara ako primetite bilo kakvo krvarenje u bilo kom trenutku tokom trudnoće.

 

Zamaranje

Kako se nivo progesterona povećava, možda ćete se sve više osećati pospano i bez energije. Umor tokom trudnoće je najčešći tokom prvog tromesečja, ali ne morate se brinuti, jer se u većini slučajeva nalet energije kasnije vraća.

 

Promene u dojkama

Možda ćete osetiti da su vam grudi osetljivije, bolne, otečene ili malo punije kako se nivo hormona menja. Ovo je jedan od najranijih simptoma trudnoće i može se pojaviti ubrzo nakon začeća. Takođe, areole postaju tamnije i može se pojaviti tamna linija, tzv. linea negra koja se prostire od vašeg pupka do stidne kosti.

 

Promena apetita

Promena hormona mogu da dovedu i do promene apetita. Možda ćete početi da izbegavate  hranu u kojoj ste nekada uživali ili pak da žudite za hranom koju obično ne jedete. Ovo su sve uobičajeni simptomi za koje ste, sigurni smo, već čuli.

 

Konstipacija

Zatvor je uobičajeni simptom u prvom trimestru trudnoće zbog mnogih hormonskih promena. Nivo progesterona utiče da creva rade sporije što dovodi do konstipacije, a ukoliko uzimate preparate gvožđa i oni mogu da doprinesu tvrdoj stolici i neredovnom pražnjenju. Kako biste olakšali ili eliminisali simptome zatvora, jedite više vlakana, krećite se i pijte puno tečnosti.

 

Povećani vaginalni iscedak

Vaginalni iscedak tokom trudnoće može biti normalna pojava. Vaginalna sluz bi trebalo da bude beličasta i blagog mirisa. Ukoliko slučaj nije takav i ako vam se pojavi iscedak zelene ili žućkaste boje koji ima jak miris ili je praćen crvenilom ili svrabom, obavezno se javite svom lekaru jer ovo može da bude znak vaginalne infekcije.

 

Promene raspoloženja

Trudnoća zasigurno izazova buru emocija. Sama ideja o novoj bebi može da izazove emocionalni stres, a naročito kada se tome pridruže burne hormonalne promene koje su karakteristične za ovaj period.

Normalno je da svakodnevno osećate razne emocije - od radosti i ushićenja, do tuge, anksioznosti, straha i iscrpljenosti. Ako su negativna osećanja ekstremna ili traju više od nekoliko dana, odmah se obratite lekaru.

 

Šta buduće tate mogu da učine u 5. nedelji trudnoće

Naravno, nisu samo mame u drugom stanju. Prelazni period koji smo opisali predstoji i budućim tatama koji takođe prolaze kroz jedan veliki miks emocija. I zato je važno da razgovarate sa svojim partnerkama i da budete emocionalno prisutni jedan za drugoga. Emocionalno prisutni, ali fizički verovatno na maloj distanci, jer je ženama u ovom periodu potrebno malo više vremena za sebe kako bi se navikle na novonastale simptome.

 

Zanimljive činjenice u vezi trudnoće

Vaš glas se može promeniti tokom trudnoće. Ukoliko dođe do ovoga, razlog tome su hormonalne promene koje mogu da izazovu oticanje vokalnih žica. Ne brinite, ne morate da se navikavate na tu promenu jer će se vaš glas najverovatnije vratiti u normalu čim i vaši hormoni - odnosno nakon porođaja i perioda dojenja.

Izvori:

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020
  • Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Početno mleko za odojčad.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.149,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Humana čaj za dojilje (namenjen majkama koje doje svoje bebe) predstavlja izbalansiranu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
799,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
NUK
NUK JOLIE ručna pumpica za mleko zamišljena je kao pomoć vama i vašoj bebi ako je priro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.399,00 RSD
Ušteda 600,00 RSD
3.999,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Chicco je jedan od vod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći