Srećna trudnica

6. Šesta nedelja trudnoće

Dok se još uvek privikavate na činjenicu da ste trudni, u 6. nedelji trudnoće kod vaše bebe se formiraju važni organi, srce počinje da funkcioniše, formiraju se mozak i kičmena moždina, a takođe se pojavljuju i prvi obrisi lica, kao i začeci udova. Sa druge strane, hormoni kod mame rade punom parom i ukoliko se do sada nisu pojavljivali simptomi trudnoće, u 6. nedelji će se oni zasigurno ispoljiti.

 

Vaša beba u 6. nedelji je sada veličine pirinčanog zrna

U 6. nedelji trudnoće, vaš embrion još uvek ne liči na bebu, ali se u tom malenom biću odvija toliko važnih procesa. U 6. nedelji srce definitivno funkcioniše ukoliko se to nije desilo do sada, a još jedan važan proces koji se odvija jeste zatvaranje neuralne cevi koja sada postaje mozak i kičmena moždina vaše bebe. Embrion je sada velik oko 5mm, što je otprilike veličina koja odgovara jednom zrnu pirinča. Iako još uvek nema obrise bebe, pojavljuju se prvi znaci koji će kasnije značajno uticati na spoljašnji izgled vaše bebe, a to su nos, uši i vilica koji počinju da se oblikuju. Embrion sada ima optičku komoru, koja će kasnije formirati oči. Takođe, nastaju pupoljci udova koji će se kasnije razviti u ruke i noge. Probavni, reproduktivni i urinarni sistem su trenutno u vrlo ranoj fazi razvoja.

 

Embrion je već zauzeo fetalni položaj

U ovom periodu embrion podseća na majušnog punoglavca koji u kompletu sa malim „repom“, sklupčan u fetalni položaj - sa pupoljcima nogu koje su uvučene trup embriona. Beba se smestila i ne planira nigde da ide uskoro!

 

Vaše telo u 6. nedelji trudnoće

Ukoliko do sada niste osetili različite simptome trudnoće, sada je trenutak kada ćete definitivno početi da osećate dejstvo hormona trudnoće koji mogu da daju prilično nepredvidive simptome. Simptome možete osećati tokom celog dana, a mogu i samo da iznenada dođu i prođu. Mnogi od simptoma mogu da budu uzrok brige i ukoliko vam se čini da su određeni simptomi prejaki, u redu je da se konsultujete sa svojim ginekologom koji može da vam razreši nedoumicu da li su oni normalni, kao i da vam da najbolju preporuku kako da se izborite sa određenim simptomima. Iako su mnogi simptomi u ranoj fazi trudnoće neugodni (mučnine, nadimanje, osetljive grudi, umor, zaboravnost itd.) važno je da znate da su svi oni pokrenuti hormonskim procesima kojima je zapravo zadatak da zaštite vašu bebu i da joj omoguće da neometano raste.

 

Kako hormoni trudnoće deluju na vaše telo i bebu?

I zato, kad god se iznervirate jer ste postale zaboravne i jer vam se odjednom čini da vas umor mnogo lakše savlada, a konstantni odlasci u toalet postanu naporni, imajte na umu da isti ti hormoni koji vam daju te simptome istovremeno štite embrion od neželjenih kontrakcija, štite ćelije koje brzo rastu od slobodnih radikala; kada osećate bol u grudima i slične neprijatnosti, znajte da je to zato što se u njima razvijaju mlečne žlezde koje će kasnije produkovati mleko za bebu; kada osetite žudnju za određenom hranom, setite se da isti ti hormoni podstiču vaš metabolizam da radi brže i da ima energiju i za vas i za vaš plod.

Ugodite sebi, ali se potrudite i da unosite što više hranljivih namirnica i namirnica bogatih vitamina jer isti ti hormoni podstiču razvoj krvnih sudova u materici i placenti; podstiču protok krvi kroz organe koji se tek razvijaju; razvoj tkiva mozga i povezivanje neurona kod bebe; regiulišu nivo insulina; deluju na mišiće i ligamente, opuštaju ih i pripremaju za kasniji porođaj.

 

Da li je rano da se velike vesti saopšte prijateljima i porodici?

Mnogi budući roditelji osećaju toliko ushićenje u trenutku kada posumnjaju na trudnoću da odmah požele da tu radost podele i sa drugima. Do sada ste već sigurno uradili test na trudnoću i čekate samo još da lekar potvrdi da je sve u redu tako da se sigurno pitate kada je najbolji trenutak da saopštite velike vesti porodici i prijateljima. Možda ćete vi ili vaš partner želeti da sačekate i da završite sa prvom potvrdom trudnoće na ultrazvučnom pregledu, možda ćete to želeti nakon što prođete kroz prvo tromesečje, a možda ćete hteti da prvo završite sa svim skrining testovima koji mogu da ukažu na potencijalne anomalije ploda. Kako god da odlučite, važno je da znate da je ovo zajednička odluka i da je potrebno da o svemu prvo prodiskutujete sa partnerom pre nego što velike vesti saopštite porodici i prijateljima.

 

Šta tate mogu da učine u 6. nedelji trudnoće

Sigurno je da ste do sada primetili određene promene kod vaše partnerke. U prvom tromesečju, buduće mame prolaze kroz niz simptoma i važno je da možete da ih razumete kako biste joj pomogli da ih prebrodi i kako biste se i sami najbolje nosili sa celom situacijom. Simptomi kroz koje trudnice u ovom periodu mogu da prolaze su:

  • Umor. Vaša partnerka više ne može tek tako da “pregrmi” kada joj se prispava u toku dana. Njeno telo radi punom parom i potreban joj je adekvatan odmor.
  • Mučnine i povraćanje. Ovo je jedan od najomraženijih simptoma kod svih trudnica. Mučnine su česte, lako mogu da dovedu do čestih povraćanja, ali se smatraju normalnom pojavu usled velikih hormonskih promena. Ipak, ukoliko su ovi simptomi prejaki, ukoliko vaša partnerka počne da gubi na težini, da dehidrira i da ove simptome doživljava previše intenzivno, možda ćete morati da se konsultujete sa lekarom.
  • Česti odlasci u toalet. Usled povećanja materice, delovanja različitih hormona i pritiska na bešiku, mnoge trudnice imaju problem sa čestim mokrenjem. Pored toga, hormoni, ali i suplementi gvožđa mogu da doprinesu konstipaciji i čvrstoj stolici.
  • Bolne i osetljive grudi takođe su rezultat hormonalnih promena vezanih za početak trudnoće i pripreme grudi za buduće dojenje. Dobra vest je da isti ti hormoni utiču i na intenzivnije doživljaje tokom odnosa.
  • Promene raspoloženja. Pored svega navedenog, ono što ćete sigurno primetiti jeste da će vaša partnerka postati razdražljiva i da će imati češče promene raspoloženja - ovo je takođe zasluga hormonalnih promena.

I zato, buduće tate, u ovom periodu potrebno je pre svega puno strpljenja i razumevanja. U telu buduće majke vašega deteta se odvija puno toga iako spolja trenutno i ne izgleda tako. Takođe, moraćete da budete fleksibilniji i da svoje planove uskladite sa trenutnom situacijom - događaji od po nekoliko sati i bez mogućnosti da se skokne do toaleta nisu opcija, kao ni nemogućnost da se buduća mama vašega deteta naspava kad god oseti da joj je to potrebno.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće

Da li ste znali da u Kini mnoge trudnice izbegavaju hladnu hranu poput sladoleda i rashlađene lubenice? One preferiraju da konzumiraju tople napitke poput čaja i supe jer veruju da je trudnoća „hladne“ prirode i da vruće tečnosti doprinose ravnoteži jina i janga. Nema dokaza koji mogu da potkrepe ovu tvrdnju, ali ovo je i dalje uobičajena kulturna praksa u Kini.

Izvori:

  • Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020
  • Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020
  • Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Humana čaj od komorača i kima je napravljen od veoma kvalitetnih i pažljivo odabranih p...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
829,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Portikle A001398
Portikla je namenjena bebama od 06 do 2 godine. izradjena je od pamučnog frotira. Zakop...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
270,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Pelene za bebe A006303-BELA
Pamučna švedska pelena za široki povoj Vaše bebe
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
149,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći