Srećna trudnica

7. Sedma nedelja trudnoće

Nalazite se u 2. mesecu trudnoće, a vaša beba (i dalje embrion) raste punom parom. Beba je sada velika oko 1 cm, što odgovara veličini borovnice. U ovoj nedelji se formiraju usta i jezik kod bebe, a bubrezi započinju sa radom. Sa druge strane, u vašoj materici odvijaju se dve veoma važne stvari - formira se sluzni čep, a pupčana vrpca se povezuje sa digestivnim sistemom bebe - čime započinje direktna distribucija hranljivih materija i kiseonika za bebu, kao i uklanjanje otpadnih materija.

Vaša beba u 7. nedelji trudnoće

Iako vam se čini da je vaša mala beba i dalje veoma sićušna, imajte na umu da je ona više nego dvostruko izrasla u odnosu na početak prethodne nedelje, a čak 10 000 puta više u odnosu na začeće. U ovoj nedelji pupoljci ruku i nogu koji su nastali u prethodnoj nedelji nastavljaju da niču i da rastu - pojavljuju se prvi obrisi šaka, ruku, ramena, nogu, kolena i stopala. Takođe, formiraju se usta i jezik kod bebe. Očni kapci postaju vidljivi, a u bebinom mozgu svakoga minuta stvara se oko stotinu hiljada nervnih ćelija koje formiraju primitivne neuronske staze. U ovoj nedelji bubrezi će početi sa radom i pitanje je trenutka kada će početi da proizvode urin.

 

Vaše telo u 7. nedelji trudnoće

U ovoj nedelji definitivno osećate da ste u drugom stanju, ali i dalje spolja ne izgledate tako. Postoji šansa da ste blago dobili na težini, ali ako vas muče intezivne mučnine, može biti slučaj da ste i malo smršali. Što se tiče vaše kože, trenutna korelacija hormona može vam doneti blistav ten, a možda i muku sa bubuljicama i suvom kožom. Međutim, bez obzira na ono što se odigrava spolja, u vašem telu se u ovoj nedeli odvijaju dve vrlo važne promene:

1. Sada ste vezani sa bebom pupčanom vrpcom

Vaše telo i dalje intenzivno radi na tome da se embrion što bolje smesti u vašu matericu kako bi rastao i razvijao se bezbedno i neometano. Ulogu žumančane kese preko koje se embrion snadbevao hranljivim materijama sada preuzima pupčana vrpca koja je u ovoj nedelji u potpunosti formirana i spojena sa vašom placentom sa jedne strane i crevima bebe, sa druge. Pupčana vrsta sastoji se od dve glavne arterije od kojih je jedna zadužena za snadbevanje ploda hranljivim materijama i kiseonikom, dok se kroz drugu vraća deoksigenovana krv embriona.

2. Sluzni čep se spušta u grlić

Druga važna stvar koja se odvija u 7. nedelji trudnoće u vašem telu jeste ta da se sluzni čep spušta u grlić materice i na taj način štiti bebu od spoljašnjih uticaja i od infekcija. Sluzni čep  sadrži razne antimikrobe, uključujući imunoglobuline (antitiela), i antimikrobne peptide i smatra se glavnim mehanizmom odbrane ploda od infekcija koje mogu dopreti do ploda putem vagine, a pored njegove imunološke funkcije, sluzni čep predstavlja mehaničku barijeru koja zatvara cervikalni kanal tokom trudnoće.

Kako se izboriti sa različitim simptomima?

Ishrana i averzije prema namirnicama

Pored pomenutih mučnina, ali i usled istih, moguće je da ćete početi da osećate averzije prema određenoj hrani. Ove averzije uglavnom su povezane sa jakim mirisima, ali ne mora da bude tako. Ono što naročito može da zbuni trudnice u vezi sa averzijama prema hrani jeste averzija prema namirnicama koje inače jako vole i koje im prijaju. Važno je da znate da je u redu da izbegavate ove namirnice, čak je i preporučljivo i u redu je da povremeno vrtite slične obroke dok se ne naviknete i ne prilagodite. Ipak, pokušajte da se što pre vratite u kolosek i da vam ishrana bude što raznovrsnija.

Učestalo mokrenje i tečnost

Zahvaljujući hormonima trudnoće koji usporavaju rad creva, utiču na mučninu i bešiku,  verovatno i dalje imate problem sa čestim trčkaranjem u toalet. Utešna vest je da isti ti hormoni povećavaju protok krvi u karličnom delu i samim tim i na intenzivniji doživljaj tokom seksualnih odnosa. Ne brinite, odnosi tokom rane trudnoće su potpuno bezbedni i nema opasnosti da ćete naškoditi bebi. Što se tiče unosa tečnosti, mnoge trudnice veruju da će manje trčkarati u toalet ako smanje unos tečnosti, ali, to je zabluda ii vrlo je važno da se dobro i redovno hidrirate.

Priprema grudi za dojenje

Bez obzira da li ste u ovom periodu dobile ili izgubile na kilaži, ono što bi trebalo da postane primetno jeste uvećanje grudi. Hormoni trudnoće su se postarali za ovo i iako je možda trenutno slučaj da su vam grudi osetljive i bolne, možda će vas utešiti činjenica da će ove neprijatnosti prestati tokom trudnoće, a vaše grudi će nastaviti da rastu. S tim u vezi, sada je vreme da potražite grudnjake bez žice ukoliko ih već nemate, jer žice mogu da izazovu dodatnu neugodnost u predelu grudi tokom trudnoće. Protok krvi u grudima se povećava kada ste u drugom stanju i nakuplja se više masnoće. Možda ćete primetiti da su vam areole postale tamnije i veće i na njima se mogu pojaviti male kvrge koje su zapravo lojne žlezde.

Kako se izboriti sa umorom?

Umor koji može toliko da vas savlada da ne možete da izdržite da ostanete budni je karakterističan za ovaj period trudnoće. Pokušaj da se umor zanemari nikako se ne preporučuje, ali ono što možete da uradite kko biste predupredili da spavate češće nego što bi to želeli jeste da konzumirate više manjih obroja. Na taj način ćete održavati nivo šećera  i vaš nivo energije na optimalnom nivou.

Velika količina pljuvačke

Jedan od simptoma koji se može javiti u ovom periodu jeste prekomerna pljuvačka u ustima. Ovo je jedan od simptoma koji će sigurno nestati do kraja prvog trimestra, a ono što možete da učinite da biste olakšali sebi po ovom pitanju jeste da žvaćete žvake koje u sebi ne sadrže šećer. Ipak, nemojte preterivati i nemojte žvakati na prazan stomak.

 

Tate u 7. nedelji trudnoće

Drage tate, važno je da znate da se vaša partnerka trenutno ne oseća sasvim prijatno u svojoj koži. Neprijatni simptomi koji se javljaju, a koji podrazumevaju i veliki miks emocija i promene raspoloženja rezultat su promena koje pokreću hormoni trudnoće. Tate se u ovom periodu mogu osetiti zapostavljeno, jer se čini da se sav posao trenutno prepušta budućoj mami. Međutim, tate u ovom periodu mogu da budu i te kako od koristi i ravnopravni član tima, a nekada se to postaje tako što se previdi određeni ispad partnera ili malim znacima pažnje. Vaši čak i potpuno dobronamerni komentari mogu da dovedu do negativnog odziva, ali ne dajte da vas to pokoleba. Budite strpljivi i svesni da hormoni trenutno utiču na vašu partnerku više nego što je to u njenoj moći. Razgovarajte, slušajte je i budite izvor podrške jer, moguće je ako ste tako odlučili da ste trenutno vi i dalje jedina osoba koja zna za vaše malo čudo života.

 

 

Mitovi u vezi trudnoće - Začinjena hrana može da izazove slepilo kod bebe

Ovo je jedan od mitova u vezi trudnoće koji apsolutno nije istinit. Ipak, može se razumeti kako je ovaj mit nastao jer začinjena hrana zaista nije preporučljiva tokom trudnoće, ali ne jer može da naškodi plodu, već iz razloga što izaziva gorušicu i dodatne neprijatnosti sa mučninom kod žena koje su u drugom stanju.

Izvori:

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Maramice A035934
Baby spa vlažne maramice neguju osetljivu kožu vaše bebe od samog početka i garantuju n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
449,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Becutan baby vitaminska mast 100ml sa ekstraktom nevena smiruje crvenilo i iritacije prouz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
239,00 RSD
Ušteda 80,00 RSD
319,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći