Srećna trudnica

8. Osma nedelja trudnoće

Vaša beba sada postaje fetus (zametak), formirani su svi važni organi, uključujući i polne. Vreme je za prvi odlazak kod ginekologa - ultrazvuk kojim će se i zvanično potvrditi trudnoća i tokom koga ćete po prvi put moći da čujete otkucaje srca vaše bebe - ili više beba. Na ovom ultrazvuku možete saznati ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća.

Vaša beba u 8. nedelji je sada veličine maline

Beba je sada narasla oko 2,5 cm i teška je oko 15 grama i ako je prošle nedelje bila veličine borovnice, sada njena veličina odgovara veličine maline.

Povijena glava i sklupčano telo počinju da se ispravljaju. Formirani su svi važni organi koje će beba imati i kada poraste. Srce je već podeljeno na 4 komore, a šake, stopala i prsti su se u potpunosti formirali i već se pomalo pomeraju. U 8. nedelji se kod fetusa naziru svi zglobovi, a obrisi lica postaju sve jasniji - usta, nos, oči. U ovoj nedelji formiraju se i genitalni organi, mada to još neko vreme neće biti vidljivo na ultrazvuku.

U 8. nedelji trudnoće, embrionalni rep nestaje i time je embrionalna faza razvoja završena.  Beba sada postaje fetus (zametak) i ostaće fetus sve do trenutka dok se ne rodi.

 

Vaše telo u 8. nedelji trudnoće

Do sada je moguće da ste primetili da vam garderoba postaje malo tesna u predelu stomaka. Ovo se dešava jer se do 8. nedelje trudnoće materica već malo proširila bez obzira da li ste dobili na kilaži ili ne. Ukoliko spadate u 75% trudnica koje imaju izražene jutarnje mučnine - do sada već znate da jutarnje mučnine nisu samo jutarnje, već mogu da se jave u bilo koje doba dana. Tačan uzrok mučnina još uvek nije potvrđen, ali se on pripisuje povećanom nivou estrogena i hCG-a, ali i zbog istezanja mišića materice i jer se mišići digestivnog trakta opuštaju - čime se usporava varenje.

 

Vreme je za prvi pregled

U slučaju da ste zdravi i da niste ranije imali visokorizične trudnoće, prvi pregled kod ginekologa najčešće se zakazuje u 8. nedelji trudnoće. Prvi pregled u trudnoći radi se, pre svega, za zvaničnu potvrdu trudnoće. Iako ste možda već uradili test na bazi urina ili iz krvi, tek će vam na prvom pregledu vaš izabrani ginekolog potvrditi se plod razvija kako treba i da li je sve u redu što se tiče same trudnoće.

 • Uzimanje anamneze

Na prvom pregledu, vaš izabrani ginekolog, ukoliko niste ranije bili kod njega uzeće vašu detaljnu zdravstvenu istoriju. Budite spremni da pružite sve bitne informacije o bolestima koje imate ili ste imali, istoriju bolesti u vašoj porodici i vašega partnera, kao i o eventualnoj terapiji koju koristite. Vaš ginekolog će vas takođe pitati za datum poslednje menstruacije, kao i o trajanju ciklusa, eventualnim ginekološkim problemima i prethodnim trudnoćama ili abortusima ukoliko ih je bilo. Budite spremni da pružite što više informacija jer su one važne za vaš slučaj, a ukoliko ne možete da se setite tačnog datuma poslednje menstruacije, neka vas to ne brine, jer će lekar na osnovu veličine ploda moći da odredi u kojoj se nedelji nalazite i očekivani termin porođaja. Takođe, nemojte se ustručavati da obavestite ginekologa ukoliko postoje neke druge informacije koje mogu da budu relevantne za vašu trudnoću. Na primer, ukoliko već imate bebu i dojite, značajna informacija je da li ste dojili u vreme začeća; zatim, da li ste nedavno prestali da koristite pilule za kontracepciju; kao i ako je došlo do eventualnog krvarenja.

 • Prvi ultrazvuk

Na prvom pregledu možete da očekujete vaginalni ili abdomenalni ultrazvuk u zavisnosti od procene ginekologa. Uz pomoć ultrazvuka se utvrđuje:

 • veličina fetusa
 • tačni termin porođaja
 • otkucaji srca kod bebe
 • da li je u pitanju materična ili vanmaterična trudnoća
 • da li nosite jednu ili više beba

Nakon potvrde da je beba tu, vaš ginekolog će osluškivati otkucaje srca vaše bebe. To je trenutak koji predstavlja najveću radost za buduće roditelje. Vaša beba, ta mala tačka na ekranu, ima pravo živo srce koje kuca punom parom. Tačnije, 100-180 otkucaja u minuti. Za mnoge roditelje, ti prvi zvuci predstavljaju prvi trenutak kada shvataju da će postati roditelji.

Na prvom pregledu vaš ginekolog će moći da odredi tačniji termin porođaja; eventualnu blizanačku trudnoću; i eventualnu vanmateričnu (ektopičnu) trudnoću kada fetus ne raste u materici već u jajovodu - ektopična trudnoća ne bi trebalo da vas brine jer se javlja jednom u 100 slučajeva.

 • Analize

U zavisnosti od lične procene, vaš izabrani ginekolog će vam verovatno dati upute za sledeće analize:

 • rh faktor i krvna grupa deteta

U slučaju da vi i vaš partner imate različite rh faktore, postoji mogućnost da ćete vi i beba takođe imati različite faktore. U tom slučaju, važno je da se isprate antitela i da se eventualno da preventivna terapija

 • kompletna analiza krvne slike
 • analiza urina

Eventualno, ginekolog vam moće dati uput i za nivo hCG-a, za nivo šećera u krvi, nivo d dimera, toksoplazmozu, sifilis i HIV.

Pored obaveznih i dodatnih analiza nakon uzimanja anamneze i ultrazvuka, ginekolog će vam na prvom pregledu dati preporuke za suplemente koje bi mogli da koristite, kao i za preventivu i ponašanje i odgovoriće vam na sva vaša pitanja i nedoumice u vezi prvog stadijuma trudnoće. Zbog toga se pripremite na vreme i razmislite o svim pitanjima za koje biste voleli da dobijete odgovor.

 

Vežbanje u osmoj nedelji trudnoće

Vežbanje tokom trudnoće može da bude veoma korisno i za mamu i za bebu. Nakon prvog pregleda i potvrde da je u pitanju zdrava i nerizična trudnoća slobodno možete da nastavite sa redovnim, ali umerenim vežbanjem. Ukoliko do sada niste mnogo vežbali, preporučljivo je da krenete sa laganim i umerenim aktivnostima tokom trudnoće.

Samo 30tak minuta umerenog vežbanja 2-3 puta na nedeljnom nivou može da vam pomogne da se mnogo bolje osećate dok ste u drugom stanju. Osim toga, vežbanje u trudnoći može doprineti boljem i lakšem porođaju. Generalno, ono što je izvesno da ćete se uz umerenu aktivnost osećati energičnije, bolje raspoloženo, imaćete manje problema sa bolom u leđima, a smanjićete i rizik od trudničkog dijabetesa, preeklampsije i prekomernog povećanja težine u trudnoći.

 

Šta tate mogu da učine u osmoj nedelji trudnoće? Vežbajte zajedno

Zajedničke aktivnosti sa vašom partnerkom doprineće da se zbližite, ali i da pomognete budućoj majki vašeg deteta da se bolje oseća, da trudnoća bude bezbednija i po majku i po vašu bebu, kao i da se trudnica psihofizički bolje pripremi za porođaj. Ipak, zbog mučnina, umora i drugih simptoma koji prate trudnoću, vaša partnerka neće uvek biti raspoložena da se kreće. I zato je vaš zadatak da je motivišete da bude aktivnija (osim u slučaju da je gineokolog naložio mirovanje). Najbolji način da motivišete svoju partnerku da bude aktivnija i da vežba jeste da i vi vežbate zajedno sa njom.

Za početak, možete početi sa laganim šetnjama od po tridesetak minuta. Napravite krug po kraju tri puta nedeljno, a onda se potrudite da postepeno pređete na šetnje po pet puta na nedeljnom nivou.

Ipak, nemojte previše forsirati trudnicu. Ukoliko se oseća previše loše, bolje je da šetnju skratite ili da je odložite za neki drugi dan.

 

Zanimljivosti u vezi blizanačke trudnoće

Da li ste znali da je svaka 42. rođena beba blizanac? U Africi je procenat blizanaca najveći, a samo u Beninu ima više rođenih blizanaca nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu sa 27,9 rođenih blizanaca na 1.000 rođenih. Blizanci suprotnog pola (jedan dečak i jedna devojčica) čine približno jednu trećinu rođenih blizanaca.

 

Izvori:

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Baby Spa štapići za uši sa graničnikom 100 komada dizajnirani su tako da sprečavaju dub...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
99,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Termometri A006323
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
NUK
Nuk je nemački brend koji na osnovu dugogodišnjeg iskustva i stručnosti dizajnira proiz...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
699,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara