Srećna trudnica

10. Deseta nedelja trudnoće

U 10. nedelji trudnoće vi ste zapravo u 2. nedelji 3. meseca trudnoće. Preostalo vam je još 6 meseci do porođaja.

U ovoj nedelji stomak vaše bebe počinje da proizvodi digestivne sokove, a bubrezi produkuju sve veće količine urina. Takođe, u 10. nedelji trudnoće kod bebe počinju da se formiraju kosti i hrskavica. Kolena i zglobovi sve više poprimaju budući oblik, dok laktovi i ruke već funkcionišu. Iako je za većinu standardnih genetskih testova previše rano, ukoliko se odlučite za tu opciju, od 10. nedelje moguće je uraditi prenatalni test iz krvi kako biste se uverili kako je sa vašom bebom sve u redu.

 

Vaša beba u 10. nedelji trudnoće - početak fetalnog perioda

U 10. nedelji trudnoće vaša beba izlazi iz embrionalnog perioda i ulazi u fetalni. Dužina bebe sada je između 2,5 i 3 cm i teška je oko 4 grama. Njena glava sada obuhvata polovinu dužine tela, a izbočina na čelu omogućava razvoj mozga koji na svakih 60 sekundi proizvede neverovatnih 250 000 moždanih ćelija!

U ovoj nedelji organi vaše bebe nastavljaju da rastu. Većina vitalnih organa poput srca, mozga, pluća, bubrega i jetre već funkcioniše, ali će nastaviti da sazreva tokom ostatka vaše trudnoće.

Nokti na rukama, nogama i kosi počeće da postaju vidljivi ove nedelje. Prsti više nisu mrežasti. Ispod zubnih desni sada se razvijaju pupoljci budućih 20 zuba.

 

Započinje period intenzivnog rasta

Prelazak iz embronalne u fetalnu fazu sa sobom nosi niz promena u razvoju bebe. U narednih par nedelja beba će intezivno dobijati na rastu.

Beba sve više poprima ljudski oblik. Njeno lice u narednih par nedelja dobiće konture po kojoj će beba biti prepoznatljiva ubuduće, a samo telo će se sve više oblikovati zajedno sa nastankom kostiju i hrskavice. Udubljanja na nogama se razvijaju u kolena i zglobove. Beba već može da savija ruke i pomera noge koje postepeno postaju sve oblikovanije i jače.

I drugi sistemi su u pokretu. Želudac vaše bebe sada već proizvodi probavne sokove, bubrezi sve veće količine urina, a ako je vaša beba dečak, u ovoj fazi se već proizvodi testosteron.

Beba aktivno guta amnionsku tečnost i maše rukama i nogama iako to i dalje ne možete da osetite.

 

Vaše telo u 10. nedelji trudnoće - vaša materica je sada veličine grejpa

U ovoj nedelji vaš stomak će već početi da se primećuje. Ukoliko ste pre trudnoće imali ravan stomak i niste još preterano dobili na težini, sada će se sigurno primetiti trudnički stomačić, a ukoliko ste i ranije imali stomačić, vidljivost će biti manja.

Iako je beba i dalje sićušna, vaša materica raste i ona je sada približna veličini jednog grejpa. Ukoliko je u pitanju prva trudnoća, stomak raste sporije, ali ako vam se čini da vam stomak brže raste nego drugim trudnicama, znajte da je i to normalno jer sve zavisi od jačine stomačnih mišića, kao i da li je u pitanju prva ili neka od narednih trudnoća.

Druga stvar koja je primetna u ovoj fazi trudnoće jesu izražene vene koje se pojavljuju na koži, a koje mogu biti na dojkama ili stomaku. Za ovu pojavu zaslužna je veća prokrvljenost, odnosno proširena mreža vena koja je zadužena za povećano snabdevanje krvlju koja je potrebna za ishranu vaše bebe.

Verujemo da ćete u ovom periodu već početi da razmišljate o velikim pitanjima i odlukama koje su pred vama. Od toga gde ćete i kako živeti nakon što se beba rodi, gde ćete se poroditi, da li želite da suprug prisustvuje porođaju, a verovatno se i pitate koji je pol bebe i možda već sastavljate spisak imena za obe opcije. U narednih nekoliko nedelja čeka vas pregled uz uzimanje parametara za Dabl test koji može da ukaže ukoliko postoje određene abnormalnosti kod ploda, a ono što bi trebalo da znate jeste da već sada imate opciju neinvazivnog prenatalnog testa koji se vrši na osnovu uzorka majčine krvi.

 

Prenatalni test iz krvi

Iako vam se možda čini da je još uvek previše rano u 10. nedelji trudnoće moguće je uraditi ekspertski prenatalni test jer u krvi majke već ima dovoljno fragmenata DNK bebe. Na osnovu ovih fragmenata može da se razlikuje majčinska DNK od bebine, kao i da se detektuju anomalije i hromozomske aberacije. Na osnovu ovog i ostalih prenatalnih testova se ustanovljava postojanje ili nepostojanje nekih genetičkih bolesti. Ukratko, roditelji mogu da se uvere da li je plod, odnosno beba generalno genetički u redu.  Pouzdanost ekspertskih prenatalnih testova iz krvi je prilično visoka, čak preko 98%. Mana ovih testova je što u ovom trenutku Republički fond za zdravstveno osiguranje u našoj zemlji ne pokriva troškove testiranja, ali se budući roditelji sve češće odlučuju za njih jer su potpuno neinvazivni i nemaju faktor rizika kao što je to slučaj kod, na primer - amniocenteze.

 

Šta tate mogu da učine?

Drage tate, uvek je toliko stvari koje možete da učinite. Za početak, obzirom da je ovo period velikih odluka i pitanja na koje je potrebno dobiti odgovore, postarajte se da dobijete što više informacija o svim potrebnim pregledima, testovima i opcijama koje su pred vama. Nastojte da se što bolje informišete i da sa svojom partnerkom zajedno donesete najbolje odluke za vas i vašu bebu. Takođe, osluškujte buduću majku vašega deteta. Imajte razumevanja za nelagodnosti koje može da oseća zbog velikih promena koje se dešavaju u njenom telu i nastojte da ponudite konkretna rešenja koja bi mogla da joj pomognu ili jednostavno budite tu za nju - nekada je to i više nego dovoljno.

 

Mitovi u vezi trudnoće - oblik vašeg stomaka ili lica mogu da ukažu na pol bebe

Da li bebu nosite nisko? Legenda kaže da imate dečaka. Ako je vaš stomak viši, to je devojčica. Drugi mit sa kojim se buduće mame često susreću jeste da ako trudnica poprimi punije lice ili akne, ona nosi devojčicu. Ove tvrdnje su potpuno neutemeljene i spadaju u prazne priče popularne kod starijih žena. Na vaš oblik lica i stanje kože tokom trudnoće utiču brojni drugi faktori, poput prehrane i genetike. A što se tiče stomaka, stomačni mišići se istežu sa svakom narednom trudnoćom. Dakle, ako je ženski stomak viši, to samo znači da ima jake trbušne mišiće ili je u pitanju njena prva trudnoća.

Izvor:

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Po uzoru na majčino mleko, izuzetno zasitno. Dijetalna vlakna (GOS – galaktooligosahari...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.579,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Baby spa vlažne maramice neguju osetljivu kožu vaše bebe od samog početka i gara...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
149,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Kosili baby kupka all natural 200ml u svojoj formuli sadrži 97% prirodnih sastojaka. St...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
199,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara