Srećna trudnica

12. nedelja trudnoće

Čestitamo. Pri kraju ste prvog trimestra trudnoće. U narednim danima očekuje vas detaljan ultrazvučni pregled kod ginekologa, kao i dabl test. Kod bebe se i ove nedelje odvijaju veoma značajne stvari. Hipofiza vaše bebe u osnovi mozga počela je da proizvodi hormone, a koštana srž već stvara bele krvne ćelije. Creva ploda koja su do nedavno bila obmotana oko pupčane vrpce sada se pomeraju nazad ka stomaku, tj. na mesto gde će i ostati.

Vaša beba u 12. nedelji je veličine limete

Beba u 12. nedelji trudnoće teži oko 14 g i veličine je približno kao plod limete.

Beba ulazi u fazu održavanja i finog razvoja

Iako do kraja trudnoće svim sistemima kod ploda predstoji još puno sazrevanja, većina njih je već u potpunosti formirana. Predstoji faza održavanja i nastavka finog razvoja. Digestivni sistem već radi, creva kreću da zauzimaju svoj položaj u abdomenu, a sledi i uvežbavanje kontrakcionih pokreta za guranje hrane kroz digestivni trakt.

Složeni refleksi sisanja i disanja

Sećate li se kako smo u 11. nedelji pisali kako su se kod bebe definisali prsti i koliko vremena beba provodi mrdajući ruke i noge? Od 12. nedelje, beba ima novu zanimaciju, a to je sisanje istih tih prstiju koje sada može da savija ili stegne u pesnicu. Naredni period beba će iskoristiti za uvežbavanje novih složenih refleksa koje je usvojila, a to su sisanje i disanje.

Počinje proizvodnja leukocita i hormona

U koštanoj srži uveliko se prave bela krvna zrnca, leukociti koji će u budućnosti vašoj bebi služiti kao jedno od glavnih oružja u borbi protiv infekcija, a u hipofizi koja se nalazi u osnovi mozga  počela je proizvodnja hormona koji će vašoj bebi omogućiti da nekada i sama ima svoje bebe. Ne brinite, imate još nekoliko decenija ili nešto više do toga.

Otkucaji srca fetusa

U ovoj ili narednoj nedelji ćete verovatno imati priliku da vidite vašu bebu na ultrazvuku. Verujemo da ste pomislili da li postoji šansa da saznate pol vaše bebe, ali za to je još uvek rano. Međutim, ono što ćete moći da čujete jesu jasni otkucaji srca vaše bebe.

 

Vaše telo u 12. nedelji - još 6 meseci do porođaja

Ako ste trudni 12 nedelja, u 3. ste mesecu trudnoće. Pred vama je još 6 meseci trudnoće.

U ovom periodu vaša materica počinje da se premešta sa dna karlice u središnji položaj u vašem abdomenu. Za mnoge buduće mame, ova migracija označava i olakšanje neprijatnih simptoma koji su česti u prvom trimestru kao što su: učestalo mokrenje, mučnina i averzija prema hrani. Pored toga, osetljivost dojki i bradavica bi takođe trebalo da se smanji, a ono što će početi da se povećava (osim vašeg stomaka) jeste nivo energije.

Vreme je za nabavku trudničke garderobe

Ukoliko do sada već niste počeli da menjate svoju garderobu, sada je pravo vreme jer je samo pitanje vremena kada će vaš trudnički stomak početi intenzivnije da raste. Možete odmah investirati u par dobrih trudničkih pantalona koje će rasti i sa vašim stomakom, ali i takozvanu “prelaznu garderobu”, odnosno komotnije komade možda i broj veće u odnosu na uobičajene jer ćete iste verovatno nositi i u periodu nakon porođaja dok se vaše telo ne vrati u pređašnju normalu.

Ultrazvučni pregled i Dabl test

Negde u periodu između 12. i 13. nedelje radi se jedan od možda najbitnijih pregleda, a to je  detaljan ultrazvučni pregled u okviru koga će se između ostalog uzeti i parametri za Dable test. Ti parametri podrazumavaju merenje vratne brazde ploda (nauhalnog nabora) i druge uz koje se dodaje analiza krvi majke radi izvođenja Dabl testa. Ovaj test je veoma važan radi otklanjanje sumnja u postojanje ikakvih genetiskih anomalija ploda.

U slučaju da Dabl test pokaže sumnju na bilo kakvu anomaliju, vaš izabrani lekar će vam zakazati ekspertski ultrazvuk, odnosno tripl test i/ili amniocentezu. Tripl test se može raditi između 16. i 18. nedelje trudnoće, dok se amniocenteza najčešće izvodi u istom periodu, a najkasnije do 19. nedelje trudnoće.

Međutim, ukoliko se desi da vas nakon Dabl testa lekar zaista i uputi na detaljnije testiranje, nemojte se brinuti, jer u najvećem broju slučajeva drugi testovi otklone svaku sumnju da postoji ikakav rizik od hromozomskih anomalija kod ploda.

 

Fantomska trudnoća ili simpatetik sindrom kod tate

Tate, da li ste možda primetili da ste se i vi malo ugojili? Da li postoje delovi dana kada se ne osećate baš najbolje? Imate li problema sa nadimanjem ili neke druge simptome na koje se žali i vaša partnerka? Ako je vaš odgovor na neko od ovih pitanja “da”, moguće je da prolazite kroz iskustvo fantomske trudnoće, odnosno “Kuvad sindroma”. Iako mnogi negiraju postojanje ovoga sindroma i smatraju ga neutemeljenim, Kuvad sindrom je i te kako stvaran i potvrđen od strane profesionalne medicinske zajednice.

Generalno, simptomi Kuvad sindroma mogu se javiti na kraju prvog tromesečja i da se postepeno pojačavaju tokom trudnoće, a jedini lek za ovaj sindrom jeste rođenje deteta.

 

Saveti za tate sa Kuvad sindromom

Postoji više istraživanja koja su potvrdila da je veliki broj muškaraca koji su tokom trudnoće svojih partnera imali simptome slične trudnoći. Ovaj sindrom i simptomi koji ga prate pripisani su empatiji ili kompatiji koja predstavlja konkretan fizički odgovor tela na osećanje tuđih tegoba.  U ovom slučaju - tegoba buduće majke vašega deteta.

Ono što je važno da znate je da niste sami. Takođe, kada neko ima Kuvad sindrom, nikada se ne može zaista znati da li su simptomi koji se pojavljuju psihosomatski ili ne. Možete se obratiti lekaru ukoliko simptomi počnu da vam u većoj meri ometaju normalno funkcionisanje, ali, u međuvremenu nastojte da jedete više slanih krekera i hrane koja vam neće smetati, kao i da date sebi malo oduška.

Imali simpatetik sindrom ili ne, dodatni odmor je nešto što se savetuje svim budućim roditeljima kako bi uhvatili što više sna pre nego što se beba rodi jer svi znamo koliko u prvih par meseci sa bebom može da se poremeti ritam spavanja za sve ukućane.

 

Mitovi o trudnoći - gorušica tokom trudnoće znači da će se vaša beba roditi sa kosom.

Zapravo u ovom mitu možda ima neke istine. Mala studija otkrila je da su žene sa simptomima blage do jake gorušice rađale bebe sa kosom. Istraživači koji su vršili ovu studiju veruju da možda postoji veza između hormona trudnoće koji opuštaju oba dela donjeg dela jednjaka i koji su odgovorni za rast fetalne dlake. Međutim, ovo su samo nagađanja. Kako bi se došlo do pravih otkrića potrebno je više istraživanja.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.verywellfamily.com/sympathetic-pregnancy-symptoms-in-dad-2758792

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Hipp babysanft šampon i gel za kupanje foka 200ml za osetljivu kožu i kosu dece.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
399,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Kosili baby štapići za uši plava 60/1 su anatomski oblikovani, sprečavaju uvlačenje vat...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
100,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara