Srećna trudnica

13. nedelja trudnoće

Čestitamo! Sa 13. nedeljom trudnoće zašli ste u drugi trimestar. Ovaj trimestar označava i najbezbrižniji period - sve te nelagode koje ste možda ranije osećali sada nestaju, a tu je i važno saznanje da je opasnost od odbacivanja ploda u najvećoj meri iza vas.

Vaša beba i dalje intenzivno raste. Njena glava sada postaje proporcionalnija u odnosu na telo (do nedavno je glava činila polovinu bebine dužine), a u pankreasu počinje da se luči važan hormon - insulin koji će biti zadužen za regulisanje nivoa šećera u krvi kod vaše bebe.

 

Vaša beba u 13. nedelji - vaša limeta je postala limun

Ako je u 12. nedelji vaša beba bila približna veličini limete, sada je ona narasla kao limun. Beba sada teži oko 25 grama i počevši od sledeće nedelje ili dve, bebe počinju da rastu različitim tempom, neke brže od drugih, neke sporije, iako sve prate isti razvojni put. U ovoj nedelji počinju da joj se formiraju genitalije.

U crevima vaše bebe takođe se očekuju velike promene. Do nedavno su se creva ploda razvijala u šupljini unutar pupčane vrpce, ali su se sada smestile tamo gde će i ostati - u bebinom abdomenu. A kako bi zadovoljila potrebe vašeg rastućeg fetusa, placenta takođe raste - do rođenja će ona težiti između jedan i dva kilograma.

Takođe, pankreas od 13. nedelje započinje proizvodnju veoma važnog hormona - insulina. Insulin reguliše mnoge metaboličke procese koji ćelijama pružaju potrebnu energiju i zadužen je za regulisanje nivoa šećera u krvi. U ovoj nedelji kod bebe se formiraju i glasne žice - one koje će omogućiti da čujete njen smeh, prve reči, ali i plač nakon što se rodi.

 

Vaše telo u 13. nedelji - ulazite u najbezbrižniji period trudnoće

Ukoliko ste trudni 13. nedelja, nalazite se na početku drugog trimestra trudnoće. Ovo je velika stvar i za vas i za vašu bebu. Rizik od spontanog pobačaja sada je sveden na minimum što znači da možete da odahnete i da saopštite vest prijateljima i porodici ukoliko to već niste učinili. Sa druge strane, jutarnje mučnine i pad energije trebalo bi da nestanu. Ipak, drugi trimestar ima neke nove simptome. Dobra vest je da i nisu svi toliko loši.

Simptomi u 2. trimestru

Iako se večina nelagodnih simptoma iz prvog tromesečja povlači sa ulaskom u drugi, ipak postoje određeni simptomi koje možete da osećate u drugom tromesečju. Ti simptomi mogu da budu:

Pojačani seksualni nagon: razlog ovome mogu da budu hormoni trudnoće, ali i pojačana prokrvljenost u predelu karlice. Rezultat je intenzivniji doživljaj tokom odnosa, kao i intenzivniji orgazmi.

Glavobolja - u drugom tromesečju mogu se javiti i problemi sa glavoboljom. Glavobolja se češče javlja kao simptom u prvom tromesečju, ali usled hormonalnih promena, možete ih imati i u drugom.

Umor - ovo je jedan od simptoma koje većina trudnica oseća u prvom tromesečju, ali, iako se mnogima nivo energije vraća sa početkom drugog tromesečja, vaše telo i dalje intenzivno radi kako bi podržalo bebu, tako da je moguće da će vam i u drugom tromesečju biti potrebne češće dremke i pauze.

Bol u leđima - tokom trudnoće ligamenti u telu majke prirodno postaju mekši. Ovo je deo pripreme za budući porođaj. Međutim, iz istog razloga vaš donji deo leđa i karlice može biti opterećen i možete osetiti bolove u leđima.

Loša probava i gorušica - i ovi simptomi su vrlo česti u trudnoći zbog hormonalnih promena i položaja bebe u stomaku. Vodite računa o ishrani i izbegavajte namirnice koje vam mogu dodatno pogoršati ove simptome.

Otečene ruke, noge, stopala, šake i lice - verovatno ćete prvo promeniti promene na licu i pridavaćete to dobitku na kilaži. Ipak, vrlo brzo ćete uvideti da je u pitanju oticanje, a naročito kada se pridruži osećaj otečenosti u nogama, rukama, šakama i stopalima. Razlog ovome je  zadržavanja vode u organizmu koje je karakteristično u trudnoći.

Pojačan sekret - nešto novo što ste nedavno mogli da primetite jeste pojačanje vaginalnog sekreta. Poznat kao leukoreja (u narodu belo pranje) ovaj sasvim normalan vaginalni iscedak trebalo bi da bude tanan i prozoran, sa blagim ili  čak i bez mirisa. Dodatno, količina belog pranja mogla bi da se povećava kako vaša trudnoća bude napredovala. Za nastanak ovog simptoma zaslužna je povećano lučenje estrogena, ali i pomenuta bolja prokrvljenost u karličnom delu. Iako spada u dosadne simptome, znajte da je u pitanju zašitni odgovor tela kako bi se porođajni kanal zaštitio od različitih infekcija i kako bi se održala optimalna ravnoteža bakterija u vašoj vagini.

 

Šta buduće tate mogu da učine po pitanju novih simptoma?

Jedan od najvećih problema koje vaša partnerka može imati jesu glavobolje. Do sada ste naučili kako brojni lekovi nisu pogodni za korišćenje u trudnoći. Ovo proverite sa lekarom, ali paracetamol je u većini normalnih trudnoća dozvoljen kao lek za većinu bolova.

Podelite kućne poslove i dajte budućoj majki vašega deteta vremena da se odmori ako to želi. Podsetite je da sedenje sa podignutim nogama može da pomogne pri zadržavanju vode koja je glavni uzrok otečenosti. Takođe, postarajte se da otklonite svaki stres u životu vaše partnerke koliko je to u vašem slučaju moguće.

I možda i najvažnije - ne dajte vašoj partnerki da nosi ništa što je teško. Njena leđa su tokom trudnoće u znatno većem riziku od oštećenja nego što je to ranije bio slučaj. Takođe, određeni položaji sa dizanjem teškog tereta iz čučnja može negativno da deluje na grlić koji može da popusti ili da dođe do skraćenja istog što predstavlja faktor za rizičnu trudnoću.

 

Mitovi o trudnoći - otkucaji srca fetusa mogu pomoći u predviđanju pola

Pažljivo slušajte puls vaše bebe i moći ćete da predvidite pol vaše buduće bebe, da li vam je to neko već rekao? Ovo naravno nije istina i predstavlja još jedan mit vezan za trudnoću. Normalni fetalni puls za sve bebe u materici kreće se od 120 do 160 otkucaja u minuti. Moraćete da sačekate ultrazvuk ili porođaj kako biste saznali pol.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.nct.org.uk/pregnancy/dads-be/second-trimester-10-big-things-think-about-for-dads

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Baby Spa štapići za uši sa graničnikom 60 komada dizajnirani su tako da sprečavaju dubo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
69,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara