Srećna trudnica

15. nedelja trudnoće

U 15. nedelji trudnoće ne bi trebalo da osećate nezgodne simptome poput mučnina i nedostatka energije, a stomak još uvek nije toliko veliki da bi mogao da vas ometa u različitim aktivnostima. Kod beba u 15. nedelji započinje period okoštavanja skeleta, a njene uši i nos konačno dolaze na svoje mesto. Beba je sve aktivnija u nastojanju da ojača telo i organe koji se razvijaju, ali i kako bi uvežbala buduće pokrete poput disanja i sisanja koji će joj omogućiti da normalno funkcioniše nakon rođenja.

Vaša beba u 15. nedelji trudnoće je sada veličine kruške

Otprilike oko 15. nedelje trudnoće bebin razvoj se značajno ubrzava. Beba će u narednim nedeljama rasti intenzivnije nego do sada. U poređenju sa prethodnom nedeljom kada je beba bila velika otprilike kao jedna narandža, njena veličina u 15. nedelji odgovara veličini jedne  kruške.

Koža u ovoj nedelji postaje tanka, a kada biste mogli da vidite svoju bebu, ona bi vam delovala prozirno sa jasno definisanim krvnim sudovima.

U ovoj nedelji započinje i okoštavanje budućeg bebinog skeleta. Uši i oči bebe konačno dolaze na svoje mesto (do nedavno su uši bile smeštene na vratu, a oči su bile na bočnim delovima glave).

 

Bebine aktivnosti

U 15. nedelji trudnoće beba je vrlo aktivna. Veći deo dana beba provodi u uvežbavanju pokreta koji će joj kasnije omogućiti da diše, da sisa, da se kreće i da plače. A kada smo kod plača, u rubrici o zanimljivostima o trudnoći pisali smo vam više o tome da li beba može da plače dok je u materici.

 

Vaše telo u 15. nedelji trudnoće

Ako ste u 15. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, četvrtom mesecu trudnoće i da vam je ostalo 25 nedelja do termina. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

 

Simptomi trudnoće u 15. nedelji

Čestitamo. Sa 15. nedeljom ulazite u period trudnoće koji mnoge trudnice smatraju najblaženijim. Većina dosadnih simptoma poput mučnine i zamaranja trebalo bi da se više ne javljaju, a stomak, iako se vidi, još uvek nije toliko veliki da bi vam predstavljao otežavajući faktor za kretanje i svakodnevno funkcionisanje.

Ipak, od simptoma koji nisu toliko mučni, ali mogu da budu problem ako se ne reaguje na vreme, mogu da se jave problemi sa desnima. Vaši hormoni trudnoće mogu da doprinesu pojavi gingivitisa, infekcija i upala u predelu desni. Isti ti hormoni mogu da dovedu do hronične zapušenosti nosa, a u ređim slučajevima mogu da odvedu da dođe i do krvarenja iz nosa, ali ovi simptomi ne bi trebalo da vas zabrinjavaju previše.

 

Nega zuba i desni

Ipak, ono što zahtreva vašu pažnju jeste briga o desnima, jer, u slučaju gingivitisa koji se ne leči blagovremeno, moguće je da dođe i do parodontitisa. Parodontitis predstavlja infekciju kostiju i tkiva koji podupire zube, a postoje istraživanja koja su potvrdila da postoji veza između parodontitisa, preeklampsije i rizika od prevremenog porođaja.

I zato, ne zaboravite na redovnu negu zuba koja podrazumeva pranje zuba od minimum dva puta na dan, kao i redovno čišćenje zubnim koncem. Takođe, ne zaboravite na redovne posete zubaru.

 

Koliko možete dobiti na težini tokom trudnoće?

Sa intenzivnim rastom vaše bebe, bez obzira na vašu pređašnju kilažu, počećete da rastete i vi. Dok je dobijanje na težini od 300 grama do pola kilograma na nedeljnom nivou od 4. meseca  pa sve do 36. nedelje nešto što je normalno, važno je da vodite računa da se vaša težina ne poveća drastično tokom trudnoće. Ovo ćete postići redovnim praćenjem težine, ali i vođenjem računa da se dovoljno krećete i pravilno hranite. Gledano u globalu, do 36. nedelje trudnoće kada bi dobijanje na težini trebalo da počne da stagnira je sasvim u redu da dobijete do maksimalnih 12 kg u odnosu na vašu početnu kilažu. Sve preko toga već može da bude problematično i takođe predstavlja faktor rizika za preeklampsiju i prevremeni porođaj.

 

Saveti za buduće tate - briga za budućnost

Period trudnoće i iščekivanje dolaska prinove u porodicu za mnoge roditelje prolazi u znaku planiranja i ponovnog razmatranja sopstvene budućnosti. Buduće tate tokom perioda mogu da shvate da im stvari kao što su finansijske brige, veza sa partnerom, kao i radni zahtevi uzrokuju veliki stres.

Dolazak prinove uključuje puno promena koje često dolaze odjednom. Možda će vas mučiti to kako ćete finansijski pokriti tu budućnost koja dolazi, možda ćete se brinuti jer mislite da niste spremni da brinete o novorođenčetu. Takođe bi uzrok stresa mogao da bude i strah da ćete izgubiti vreme samo za sebe i za svog partnera ili da će se vaša veza sa partnerkom trajno promeniti.

Tate u ovom periodu može da obuzme nagon da što pre doprinesu budućoj porodici. Možda ćete poželiti da pronađete komforniji dom ili da potpuno promenite karijeru. Ili ćete se osećati sputano jer smatrate da ne postoji bilo šta što bi mogli da učinite a što bi moglo da doprinese.

Pre nego što se odlučite za velike promene koje bi možda mogle dodatno da opterete vaš život, dobro promislite i uradite analizu finansijske situacije, ali ne zaboravite da se o svemu konsultujete i sa vašom partnerkom. Ukoliko uslovi to dozvoljavaju, velike promene mogu biti u redu. Međutim, možda vam velike promene i nisu neophodne. Možda je bolje da se odlučite da neke troškove smanjite i da na taj način uštedite dok okolnosti ne budu povoljnije. Ili, možda već imate sve što vam je neophodno, a vašoj bebi i njenoj mami su samo potrebne sitnice i vaša nepodeljena pažnja.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - da li bebe plaču u materici?

Dok čitate o svemu što prati razvoj i aktivnosti bebe u vašoj materici tokom trudnoće, možda ćete se zapitati i da li beba može da pokaže znakove nezadovoljstva, odnosno - da li beba može da plače u materici? Iako postoje naučne studije koje su se temeljno bavile ovim pitanjem, odgovor nije nimalo jednostavan. Naime, studije koje su rađene mogu samo da ispituju bebinu gestikulaciju, a sam zvuk plača koji bi označavao zasiguran potvrdan odgovor na ovo pitanje je nemoguće čuti.

Dakle, naučnici jesu uočili različite obrasce kod beba u materici koji bi mogli da navedu na odgovor da beba plače ili vežba plakanje dok je u materici, ali, nijedna studija nije uspela da izdvoji zvuk koji bi ukazao da isti postoji u materici jer je za zvuk neophodno da postoji i vazduh koji bi ga prenosio.

Ipak, to da li beba proizvodi ili ne proizvodi zvuk plakanja i nije stvar koja bi trebalo posebno da vas brine. Vaša beba je dobro, samo uvežbava buduće obrasce disanja, facijalne pokrete i pokrete usta koji će joj omogućiti da nakon što se rodi može da vam ukaže kada joj nešto nije potaman.   

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://raisingchildren.net.au/pregnancy/dads-guide-to-pregnancy/middle-pregnancy/stress-pregnancy-for-men

https://www.healthline.com/health/pregnancy/do-babies-cry-in-the-womb

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Happy mama ulje za masažu grudi 50ml Stimuliše pravilan rad mlečnih žlezda i smanjuje v...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
769,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Lillo & Pippo peškir sa kapuljačom za bebe i decu
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.290,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara