Srećna trudnica

16. nedelja trudnoće

Nalazite se u 16. nedelji trudnoće. Od ove nedelje bebu očekuje rapidan rast jer će u narednih nekoliko nedelja beba duplirati svoju težinu. Razvoj bebe prati i rast placente koja je zaslužna za nutriciju bebe. Do 16. nedelje arterijski sistem je u potpunosti formiran i sada počinje sa punim radom. Do sada je vaša beba u potpunosti savladala refleks sisanja i ukoliko budete radili ultrazvuk mogli biste je i videti kako sisa palac.

Vaša beba u 16. nedelji trudnoće je veličine paprike

Do sada je vaša beba postala teška oko 100g i duga je između 10 i 13cm što bi moglo da se uporedi sa veličinom jedne paprike.

 

Bebino telo jača

Bebina leđa postaju snažnija zahvaljujući čemu beba uspeva da još više ispravi glavu i vrat. Facijalni mišići su takođe razvijeni tako da je beba već sada u stanju da napravi određene izraze lica, poput mrštenja i škiljenja. Iako su bebine oči i dalje zatvorene, beba može da ih blago pokreće. Takođe, bebine oči  u stanju su da opažaju svetlost. Do sada je beba u potpunosti savladala sisanje, a zahvaljujući razvoju nervnog sistema beba uvežbava različite pokrete, pa je tako već sada u stanju da stavi palac u usta, kao i da uhvati pupčanik ili jednu ruku uz pomoć druge.

 

Krvni sistem cirkuliše punom parom

U 16. nedelji trudnoće koža bebe je i dalje prozirna i njeni krvni sudovi mogli bi se jasno videti da je beba van stomaka. Ono što bi se takođe jasno videlo jeste da je taj krvni sistem sada je u potpunosti formiran i da krv cirkulše čitavim bebinim telom starajući se da dobija sve potrebne materije. Bebino sićušno srce radi punom parom i zapravo je u stanju da ispumpa oko 25 litara krvi za 24 sata.

 

Beba može da vas čuje

Do sada su i bebine uši na svom konačnom mestu i pretpostavlja se da je beba od 16. nedelja već u stanju da čuje različite zvukove, uključujući i vaš glas. I zato, nemojte propuštati priliku da joj pričate i pevate, ali i da je obradujete nekom finom muzikom.

 

Prvi pokreti bebe koje ćete moći da osetite

A možda će beba rešiti da obraduje i vas! Naime, kako beba postaje sve veća i jača i samim tim njeni pokreti postaju sve intenzivniji, postoji šansa da ćete već u ovoj nedelji moći da osetite kako se vaša beba pokreće. Ovo je za mnoge mame jedan od najradosnijih trenutaka u trudnoći jer vam beba konačno jasno daje do znanja da je tu. Meškoljenje bebe u početku ćete osetiti kao treperenje ili leptiriće u stomaku, a vremenom će taj osećaj postajati sve snažniji.

 

Vaše telo u 16. nedelji trudnoće

Ako ste u 16. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, pri kraju četvrtog meseca trudnoće i da vam je ostalo 24 nedelje do termina. Više o kalendaru trudnoće, kao i o načinu na koji se računaju nedelje trudnoće i termin porođaja možete pročitati na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

Sa rapidnim rastom bebe i placente u narednih par nedelja možete očekivati i da će vaš stomak pratiti taj rast. Možda će vam biti nelagodno da posmatrate svoje telo kako se menja u ovom periodu i kako dobijate na težini, ali, nastojte da vas to ne muči - jer je to znak da je vaša trudnoća zdrava i da se beba razvija kako treba.

Bolovi u stomaku

Usled istezanja ligamenata, hormonalnih promena, ali i samog povećanja stomaka i dobijanja na težini, možete početi da osećate povremene bolove u stomaku. Ovi bolovi su uglavnom bezopasni i trebalo bi da prestanu nakon odmora. Prilikom odmora i noćnog spavanja, trudnicama se preporučuje ležanje na boku jer se na taj način pospešuje cirkulacija. Sa druge strane, spavanje i ležanje na leđima može da izazove pad pritiska i vrtoglavicu zbog čega je spavanje na boku najpreporučljivije. Kako bi vam odmor bio što komotniji, možete između kolena da postavite i dodatni jastuk, a na tržištu se mogu naći i veliki jastuci za trudnice koji su jako zgodni tokom trudnoće, a neki od njih mogu se iskoristiti kasnije za bebu i dojenje.

Možda je vreme da potražite nove cipele

Verujemo da ste do sada već počeli da obnavljate svoju garderobu u nastojanju da pronađete odevne komade koji će vam služiti u narednim mesecima, ali i nakon porođaja dok vam se telo u potpunosti ne vrati u normalu. Međutim, da li ste razmišljali i o obući?

Da li ste znale da osim stomaka, u trudnoći vam mogu porasti i stopala?! Ovo zapravo nije redak slučaj, što znači da ćete možda morati da povećate veličinu cipele. Postoji nekoliko razloga za povećanje stopala tokom trudnoće, a među njima su: opuštanje ligamenata zbog čega stopala postaju šira, dobijanje na kilaži tokom trudnoće, ali i oticanje nogu i stopala zbog čega će vam biti neophodna komotnija obuća.

Strije u trudnoći

Dobijanje na težini tokom trudnoće, a naročito rastezanje kože u predelu stomaka može da doprinese pojavi strija. Strije su uobičajene kod većine trudnica, a naročito ukoliko ste za njih i genetski predisponirane, ali to ne znači da ne možete preventivno da delujete da se one makar pojave u manjoj meri.

Ono što bi trebalo da znate jeste da preparati za negu nisu čudotvorni. Oni možda neće učiniti da se strije ne pojave ili da u potpunosti nestanu, ali u većini slučajeva verovatno neće ni škoditi i mogu da doprinesu da strija bude manje. Ono što sa vaše strane možete da uradite u cilju prevencije jeste da se trudite da održite težinu pod kontrolom, da se dovoljno hidrirate i da se zdravo hranite. Ukoliko vam se čini da se strije pojavljuju u prevelikoj meri možete se konsultovati i sa svojim lekarom koji će moću da vam pomogne da otkrijete šta ih uzrokuje, ali i da predloži odgovarajući način nege.

 

Saveti za buduće tate - kako se izboriti sa hrkanjem

Da, trudnicama mnoge stvari mogu da smetaju, pa tako i hrkanje, ali u ovom slučaju, to hrkanje može doći od njih samih. Hormoni trudnoće u ovom periodu dovode do brojnih promena, a neke od njih mogu da budu i oticanje i hronična zapušenost nosa koja može da dovede do hrkanja. Ipak, ovo je potpuno normalno i što je najvažnije - privremeno, a kako biste pomogli svojoj partnerki (ali i sebi) da se bolje naspavate, možete tokom noći da u spavaćoj sobi koristite ovlaživač vazduha. Pored toga, od velike pomoći može biti i sasvim mala promena poput dodatnog jastuka jer viši položaj glave može da utiče da se ovaj simptom smiri. Korišćenje nazalnih sprejeva u ovom periodu nije preporučljivo, a ukoliko smatrate da je neophodno, obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - bebe mogu imati zube čim se rode

Ovo je činjenica za koju mnogi nikada nisu čuli, ali da, bebe se mogu roditi sa zubima. Ovi zubi se nazivaju natalni zubi i postoje studije koje su otkrile da se da svakih dve hiljade rođenih beba, rodi jedna sa natalnim zubima. Ovo su kratkotrajni zubi koji brzo mogu da ispadnu, a lekari se neretko odlučuju da ih uklone brzo nakon rođenja kako ne bi došlo do opasnosti od gušenja nakon što zubić sam otpadne.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-stretch-marks

https://www.emmasdiary.co.uk/blog/10-amazing-pregnancy-facts

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Baby spa vlažne maramice neguju osetljivu kožu vaše bebe od samog početka i garantuju n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
129,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Sebamed dečija pena za kupanje sa pumpicom 500ml omogućava čišćenje nežne kože beba i d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.649,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Babyono odlikuju proizvodi solidnog kvaliteta i pristupačne cene.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
669,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći