Srećna trudnica

17. nedelja trudnoće

Do sada bi trebalo da ste po prvi put osetili bebine pokrete. Trudnički stomak je postao prepoznatljiv, a pored stomaka, povećao se i volumen krvi, krvni sudovi, ali i sam srčani mišić. Kod bebe u 17. nedelji trudnoće više nema nasumičnih otkucaja srca jer je mozak uspostavio kontrolu nad radom kardiovaskularnog sistema. Veći deo vremena beba provodi uvežbavajući reflekse koji će joj biti od presudnog značaja nakon rođenja. Razvoj ušiju je pri kraju, a započinje i formiranje bebinih jagodica, kao i potkožnog masnog tkiva.

Vaša beba u 17. nedelji trudnoće je sada veličine vašeg dlana

Beba bi do sada trebalo da je duga oko 13cm i teška oko 150g. Njena veličina u 17. nedelji trudnoće trebalo bi da odgovara veličini vašega dlana. U ovom periodu počinje da se formira potkožna masnoća koja će biti glavna u regulaciji toplote bebe. Pored toga, potkožna masnoća štiti i unutrašnje organe. Kako trudnoća bude napredovala, tako će i potkožno masno tkivo nastaviti da se akumulira.

Počinje razvoj jedinstvenih otisaka

Jagodice u ovom periodu počinju da se formiraju, a u narednih par nedelja one će dobiti potpuno unikatne papilarne linije (šare). Drugim rečima, u narednih par nedelja, kod vaše bebe će se razviti jedinstveni otisci prstiju.

Uvežbavanje refleksa

Beba uvelilko uvežbava reflekse sisanja i gutanja koji će joj biti neophodni odmah po rođenju u cilju uspešnog dojenja. Zapravo, većina refleksa koji su vašoj bebi neophodni do dolaska na svet sada se uvežbavaju kako bi se do porođaja oni doveli do savršenstva.

Rad srca

Mozak sada upravlja radom srca koje kuca 140-150 puta u minuti, što je dvostruko brže nego što je to slučaj kod prosečne odrasle osobe. Takođe, otkucaji su sada već dovoljno jasni da se mogu čuti uz pomoć stetoskopa.

Vaše telo u 17. nedelji trudnoće

Nalazite se u 17. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru, na kraju četvrtog meseca trudnoće. Ostalo vam je još 23 nedelje do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

Vaš stomak raste, a materica vam u ovom periodu dolazi skoro do pupka. Od simptoma u ovom periodu možete osetiti povremene vrtoglavice (a naročito pri naglom ustajanju), pojačan apetit, kao i kratak dah.

Pojačan apetit

Nakon prolaska simptoma mučnine i drugih stomačnih problema zbog kojih vam je dosta namirnica smetalo u prethodnim mesecima, krajem četvrtog meseca ćete osetiti ne samo da ste ponovo u stanju da normalno jedete (a da ne zažalite), već ćete primetiti da ste u stanju da pojedete i znatno jače obroke nego ranije. Ovo je sasvim normalna pojava jer, kako beba postaje sve veća, vaše telo prima signale da joj je potrebno više kalorija i hranljivih sastojaka. Što se tiče same ishrane, pravilo je isto kao i do sada - možete jesti više, ali neka obroci budu zdravi i hranljivi.

I vaše srce raste

Tako je, tokom trudnoće nećete samo porasti u predelu stomaka. I vaše srce će se malo uvećati i to ne figurativno. Usled različitih promena u hormonima, potrebe za jačom cirkulacijom tokom trudnoće i samih promena u sastavu krvi, vaše srce može da naraste do neverovatnih 12 procenata. U vašem krvotoku sada ime više krvi, a do sada je broj otkucaja srca u minuti pojačan sa prosečnih 70 na do 90 otkucaja u minuti. Do 30. nedelje trudnoće vaše srce će usporiti sa radom, sve do porođaja kada se ubrzava za 30 procenata. Pored promene veličine, srce će blago promeniti i svoju poziciju. Do ovoga dolazi usled proširenja materice i pritiska dijafragme koja se pomera naviše zbog čega takođe možete osetiti povremeno i simptom kratkog daha. Ono što još možete da osetite jesu varijacije u pritisku.

Vodite računa o preeklampsiji

Vaš lekar će vas u ovom periodu naročito pratiti ne bi li otklonio sumnju na preeklampsiju koja može da se pojavi u ovom periodu trudnoće. Simptomi preeklampsije su povišen pritisak koji je najčešće udružen sa prekomernim oticanjem. Do sada znate da su oticanje i varijacije u pritisku normalni simptomi u trudnoći, ali, ukoliko primetite da je u vašem slučaju oticanje izraženije i da vam je pritisak često visok, obavezno se  što pre javite svom izabranom lekaru kako biste otklonili sumnju na preeklampsiju.

 

Saveti za buduće tate - da li ste razmišljali o imenu za vašu bebu?

Bez obzira da li već znate, očekujete da ćete saznati uskoro ili ste rešili da ćete pol vaše bebe otkriti tek po rođenju, do sada ste sigurno sa budućom majkom vašeg deteta razmišljali o imenima za bebu. Ukoliko niste, ovo je jedan od lepih načina za zbližavanje sa partnerkom i vašom bebom tokom trudnoće.

Kada birate imena za vašu bebu, uz ime sigurno i projektujete i određenu viziju o budućem životu i karakteru vaše bebe. Sa druge strane, subjektivno vama ili vašem partneru neka imena mogu da budu odbojna, što znači da ćete možda morati da se odreknete nekih favorita.

Sve u svemu, nije loše da već sada napravite spisak sa imenima koja vam se dopadaju i da vremenom sužavate taj spisak kako se porođaj približava. Nekim roditeljima je potrebno da prvo vide bebu da bi joj odredili ime, tako da se nemojte uzbudjivati ako ste dugo neodlučni. Ali, nemojte da propustite da razmišljate o tome dok je vaša beba još uvek na putu.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - visoke žene imaju veće šanse da rode blizance

Sigurno se pitate da li je ova tvrdnja mit ili zanimljivost. Istina je da je u pitanju činjenica koja je potvrđena istraživanjem. U studiji koja je vršena upoređivala se visina 129 žena koje su rodile blizance ili trojke sa prosečnom visinom žena u Sjedinjenim Državama. Majke koje su imale blizance ili trojke bile su u proseku nekoliko santimetara više od proseka.

Ali, šta je to što izdvaja visoke žene i što doprinosi većoj šansi da se začne za blizancima? Stručnjaci tvrde da je za ovo zaslužan faktor rasta koje više žene imaju u većoj meri i koji utiče na povećanu senzitivnost jajnika čime se povećava šansa za višeplodnu trudnoću.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20045977

https://www.thetot.com/mama/10-expert-tips-for-choosing-a-baby-name/

https://www.livescience.com/1019-tall-women-twins.html

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Humana čaj za dojilje (namenjen majkama koje doje svoje bebe) predstavlja izbalansiranu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
835,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Baby spa pelene su tanke i mekane, sa elastičnim trakama i pažljivo razvijene za nežnu ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći