Srećna trudnica

18. nedelja trudnoće

Oko 18. nedelje trudnoće veličina bebe i posteljice su gotovo pa izjednačene. U ovom periodu vas očekuje novi ultrazvuk. Na njemu ćete moći da vidite kako se beba pokreće, ali i kako trepće sa trepavicima čiji rast je tek otpočeo. Ono što ćete takođe moći da vidite ukoliko odete na ultrazvuk u ovom periodu jeste jasno definisan pol bebe.

Vaša beba u 18. nedelji trudnoće je velika kao krastavac

Beba je od prethodne nedelje dobila na težini oko 50 g i oko 1 cm visine. To znači da bi ona u 18. nedelji trudnoće trebalo da teži oko 200g i da je duga oko 14cm - otprilike kao krastavac.

Nervni sistem sazreva

Oko 18. nedelje započinje proces mijelinizacije - mijelinski omotač počinje da se formira oko nerava buduće bebe. Ovaj proces je veoma važan za zaštitu i pravilan rad neurona. Mijelinski omotač će nastaviti da raste sve do bebinog prvog rođendana.

Dečak ili devojčica?

Do sada su polni organi kod bebe već jasno definisani.  Kod beba devojčica, u ovom periodu se formira materica, a gentalije su kod dečaka u pravilnom položaju što znači da bi trebalo da lekar može da ih prepozna na ultrazvuku. Da li ste spremni da saznate pol vaše bebe? Ukoliko želite da to ostavite za trenutak kada se beba rodi, onda obavezno nagovestite to lekaru.

 

Vaše telo u 18. nedelji trudnoće - 5. mesec

Čestitamo! Ušli ste u 5. mesec trudnoće. Ostalo vam je još samo 4 meseca do termina.

Iako bi u ovom periodu mogli da vas muče problemi sa konstipacijom, dobra vest je da se usled podizanja materice smanjuje pritisak na bešiku što znači da nećete više morati da trčkarate u toalet toliko često. Trebalo bi da ste do sada primetno dobili na kilaži, ali ne bi valjalo ukoliko ste dobili više od 6 kilograma. Stvar koju verovatno željno iščekujete jesu bebini prvi pokreti, ali, ukoliko se to još nije desilo - nema razloga za brigu, jer kod nekih trudnica može da se desi da se prvi pokreti osete nešto kasnije.

Od novih simptoma, možete primetiti sledeće:

Proširene vene

U tekstu o 17. nedelji trudnoće pisali smo više o tome kako se vaš krvni sistem menja: cirkulacija se povećava, kao i zapremina krvi, krvni sudovi i srce rastu i povećava se broj otkucaja u minuti. Usled povećanja materice i pritiska dijafragme srce menja svoju poziciju, a ista ta materica utiče na sporiju cirkulaciju krvi koja se vraća od nogu ka srcu. Sa rastom materice, taj protok je sve manji, a kada se tome pridoda povećanje težine i pritiska na noge dok stojite, a naročito ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća i ukoliko ste i pre imali slične simptome - sve to zajedno je razlog zašto se tokom trudnoće može javiti problem sa proširenim venama.

Problem sa proširenim venama pogađa svaku četvrtu trudnicu i može se pojačavati kako trudnoća odmiče. U početku se uglavnom javlja na nogama, ali u kasnijoj fazi se proširene vene mogu javiti i na rukama i stopalima. Kod nekih žena, javljaju se i proširene vene u predelu genitalija (takozvane stidne vene). U ovom slučaju, stidne vene mogu da budu bolne na dodir i tokom seksualnih odnosa, a nekada mogu da utiču i na pojavu hemoroida u trudnoći.

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi predstavljaju proširene vene u predelu rektuma. Tokom trudnoće, oni mogu nastati iz više razloga: zbog pritiska na karlicu i pojačane cirkulacije, ali i u kombinaciji sa konstipacijom. Konstipacija je takođe čest simptom u trudnoći i nastaje usled delovanja progesterona. Progesteron usporava digestivni sistem, a dodatno mogu da utiču na konstipaciju i preparati gvožđa koji se uzimaju u trudnoći i neadekvatna ishrana. Kako biste sprečili pojavu konstipacije i hemoroida u trudnoći vodite računa da se dovoljno krećete, uzimate puno tečnosti, kao i da vam je ishrana bogata vlaknima. Ukoliko vas ovi simptomi muče u većoj meri, možda će vam biti potrebna i sredstva za razmekšavanje stolice. Međutim, pre nego što počnete da konzumirate bilo koja od tih sredstva, obavezno se prethodno posavetujte sa svojim lekarom.

 

Šta je to visokorizična trudnoća?

Do sada ste sigurno čuli za termin visokorizična trudnoća. Ono što je važno da znate ukoliko ste za ovaj termin čuli od svog lekara jeste da visokorizična trudnoća nije isto što i rizična trudnoća, iako je u oba slučaja potrebno da mama i beba budu pod specijalnim nadgledanjem.

Vaš ginekolog može vašu trudnoću svrstati u visokorizičnu ukoliko je u pitanju:

  • višeplodna trudnoća
  • ukoliko ste stariji od 40 godina
  • u slučaju prisustva drugih obolenja poput epilepsije, dijabetesa i visokog pritiska
  • ukoliko ste imali prevremeni porođaj ranije

Ovi faktori ne moraju uopšte da znače da trenutna trudnoća neće proći u najboljem redu, ali predstavljaju faktor rizika za prelazak u rizičnu trudnoću i prevremeni porođaj i zato je važno da se trudnoća posebno nadzire ukoliko spadate u ovu kategoriju.

 

Saveti za buduće tate - ne zanemarujte taj emotivni rolerkoster

Da li ste primetili da vaše raspoloženje često naglo varira? Da li često osećate suprotstavljene emocije - od ushićenja i uzbuđenja jer jedva čekate da vaša prinova stigne do sumnje u sebe jer smatrate da niste pripremljeni za ono što sledi? Ovakve promene raspoloženja nisu rezervisane samo za mame pod uticajem hormona, već i mnogi budući očevi prolaze kroz raznorazne emotivne rolerkostere.

Nemojte zanemarivati ove rolerkostere. Razgovarajte o njima, pokušajte da dobijete i date odgovore na sva pitanja koja mogu da vas muče. Među vašim prijateljima ili kolegama sigurno imate tate koji su i sami prošle kroz sve to i koje vam mogu pomoći da saznate kako očinstvo zaista izgleda.

Ne zaboravite da svoje brige i strahove (ali i ushićenje) podelite i sa svojom partnerkom, a ukoliko u okruženju nemate nikoga ko je postao roditelj ili očekuje bebu, od pomoći mogu biti i razne grupe na društvenim mrežama koje upravo služe povezivanju roditeljima i deljenju svega što se tiče roditeljstva i dece.

 

Mitovi u vezi trudnoće - trudnice ne smeju da jedu kikiriki

Ovo je još jedan mit i apsolutno nije utemeljen. Potpuno je bezbedno da se jede kikiriki tokom trudnoće, osim u slučaju da i same niste alergične na njega.

Postoji i sličan mit da ukoliko trudnica izbegava mlečne proizvode može da spreči alergiju na mleko kod bebe. Za ovu tvrdnju takođe ne postoji nikakav dokaz niti zvanična pretpostavka koja bi mogla da sugeriše na tako nešto, a potpuno izbacivanje mlečnih proizvoda može da bude štetno.

Ipak, ono što se preporučuje da se izbegava tokom trudnoće jesu sirovo meso i riba, kao i bajata i druga jela koja bi potencijalno mogla da izazovu trovanje i dijareju.

Izvori:

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-pregnancy

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dr Browns je brend koji u svom asortimanu ima proizvode sa patentiranim sistemom koji s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Laže i dodaci A008228
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
879,00 RSD
Ušteda 220,00 RSD
1.099,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći