Srećna trudnica

20. nedelja trudnoće

Čestitamo. Na pola ste puta. 5. mesec trudnoće mnoge trudnice opisuju kao najzabavniji od svih. Stomak vam je sada prilično uočljiv, a beba se sve više kreće i uvežbava reflekse sisanja za koje sve češće upotrebljava i sopstveni palac. Do sada ste verovatno mogli da saznate pol bebe ukoliko ste to želeli. Uzbuđenje raste, zajedno sa vašom bebom...

 

Vaša beba u 20. nedelji trudnoće je velika kao banana

U 20. nedelji trudnoće, vaša beba teži oko 300 grama i dugačka je oko 26 cm što odgovara dužini i veličini jedne banane.

Beba je sve aktivnija

Iako vaša beba definitivno raste punom parom (oko 50g na nadeljnom nivou), u vašem stomaku još uvek ima dovoljno prostora za rast, što bebi omogućava da se okreće i uvija, a vama da osetite te akrobacije. A kada je u pitanju uvežbavanje refleksa, beba je sada već dovoljno zrela da može da stavi prst u usta i da na taj način uvežbava refleks sisanja.

Polni organi nastavljaju sa razvojom

Ukoliko nosite devojčicu, u 20. nedelji trudnoće će kod bebe početi da se formira vaginalni kanal, dok bi njena materica do sada trebalo da bude formirana u potpunosti. U malim jajnicima vaše devojčice do sada se nalazi oko 7 miliona primitivnih jajašca. To je više nego što će koristiti i što će joj biti dovoljno za ceo prosečni vek! Pri rođenju, taj broj će se svesti na 1 do 2 miliona jajašca.

Ukoliko je u pitanju dečak, njegovi testisi se i dalje nalaze u stomaku, ali će u ovoj nedelji početi da se spuštaju - što je proces koji će trajati narednih nekoliko nedelja i koji će pratiti rast skrotuma.

Vaše telo u 20. nedelji trudnoće - na pola ste puta

Nalazite se u 20. nedelji trudnoće, to znači da ste u 5. mesecu trudnoće. Ostalo vam je još 4 meseca do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

U 5. mesecu trudnoće sve nekako postaje stvarnije. Od stomaka koji je sada toliki da možete da nosite pravu trudnički garderobu, do pokreta bebe koji su sve češći i koji vas podsećaju na čudo života koje se odvija u vašem telu.

Apetit raste

Nakon meseci u kojima većina trudnica ima problema sa mučninom i gorušicom, u petom mesecu trudnoće dolazi do primetnog popuštanja ovih simptoma, a zajedno sa rastom bebe i stomaka, raste i mamin apetit. Iako vaša potreba za kalorijama raste postepeno tokom trudnoće, važno je da u ovom periodu povedete računa da ne preterate, tj. da rasporedite ishranu u više obroka i da se potrudite da oni budu što zdraviji i hranljiviji.

Od čega zavisi veličina stomaka u trudnoći?

Iako smo napomenuli da je teško da do 20. nedelje stomak ne postane uočljiv, postoje brojni faktori koji mogu da utiču na veličinu istog. To su najpre vaša težina i građa koju ste imali pre trudoće, zatim, pitanje da li je u pitanju prva ili neka od narednih trudnoća, kao i da li ste (u slučaju ranijih trudnoća) nosili bebu previše nisko i brojni drugi faktori. Ono što je sigurno jeste da kod većine žena, materica naraste od veličine breskve do veličine lubenice pred kraj trudnoće. To je ono što čeka sve trudnice, a vaša trenutna veličina stomaka ne bi trebalo da bude nešto što će vas zabrinjavati. Jednostavno, nemojte se upoređivati previše sa drugim trudnicama, a ukoliko ste pak previše zabrinuti da vam je stomak premali ili preveliki - najbolje je da tu brigu podelite sa svojim lekarom koji će vam najbolje objasniti sve navedene faktore, kao i vaš pojedinačan slučaj.

Kosa i nokti u 20. nedelji trudnoće

Ono što bi do sada trebalo da već bude primetno jeste da vam kosa raste brže i da je jača i gušća, a da su nokti takođe jači. Za ovo možete da se zahvalite hormonima trudnoće, ali i pojačanoj cirkulaciji i ubrzanom metabolizmu usled koga vaša kosa i nokti dobijaju više hranljivih sastojaka nego obično. Ipak, postoji i druga strana medalje. Dlaka može početi da raste i na drugim delovima tela, a neke trudnice pak iskuse da im kosa postane suvlja, a nokti krti. Međutim, koliko god da jeste ili niste oduševljeni trenutnim stanjem svoje kose i noktiju, to su sve privremeni simptomi, jer će se vaše telo, uključujući i kosu i nokte u potpunosti vratiti u normalu nekih 6 meseci nakon porođaja.

Da li ste već zakazali sledeći ultrazvuk?

U narednih par nedelja, tj. u periodu između 20- i 24. nedelje trudnoće radi se još jedan ultrazvuk. Na ovom ultrazvuku procenjuje se detaljno pozicija placente, sam fetus, ali se vrše i određena rutinska merenja. Ono što ćete i sami moći vrlo dobro da uočite jeste da je vaša beba prilično porasla u odnosu na vaš prethodni pregled, a trebalo bi da ćete moći i da razaznate njen lik.

Saveti za buduće tate - spavajte

Ovaj savet definitivno važi i za sve mame i za sve buduče tate: spavajte koliko god možete i nemojte san uzimati zdravo za gotovo. Do sada ste zasigurno shvatili da vaš život više nikada neće biti isti. Ipak, pored svega lepog i uzbudljivog što vas očekuje, tu je i druga strana medalje - dani i meseci sa malom bebom mogu da budu i zamorni, stresni i izazovni. Priprema za ono što sledi predstavlja prvi deo procesa kada postajete roditelj. Bez obzira na to koliko planirate da se organizujete i pripremite, vaša rutina će zasigurno morati da se promeni, a naročito kada je u pitanju spavanje. Vaša buduća beba neće znati razliku između dana i noći i često će spavati neredovno. I zato - spavajte što više sada dok to još možete, a neće škoditi da se raspitate kod porodice i prijatelja kako su oni podelili sa svojim partnerima rutinu vezanu za uspavljivanje i buđenje bebe i pokušajte da već sada napravite dogovore i da upijete što više saveta u vezi te teme.

Zanimljivosti u vezi trudnoće - najduža zabeležena trudnoća

Da li ste znali da je najduža zabeležena trudnoća ikada trajala 375 dana? Ova trudnoća zabeležena je u magazinu Time 1945. godine, gde se tvrdi da se žena po imenu Beula Hanter porodila se u Los Angelesu skoro 100 dana nakon prosečne 280-dnevne trudnoće.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/?slide=slide_8e8d87db-c3cc-40c7-9d84-bf75aaf18a85#slide_8e8d87db-c3cc-40c7-9d84-bf75aaf18a85

https://mom.com/pregnancy/20685-30-weird-and-totally-normal-facts-about-pregnancy

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Nestlé NAN® A.R., hrana za posebne medicinske namene, limenka, 400g. Od rođenja nadalje...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.969,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Najbolji poklon nežnim dečjim nožicama jeste da ih obujete u obuću od čiste runske vune...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.890,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći