Srećna trudnica

21. nedelja trudnoće

Ukoliko do sada niste bili sigurni kada se vaša beba kreće, od ove nedelje to više neće biti slučaj: vaša beba postaje sve veća i jača, a njeni pokreti artikulisaniji. U 21. nedelji beba može da čuje zvuke iz spoljašnje sredine, njena koža postaje osetljiva na dodir, a beba takođe počinje da guta amnionsku tečnost čime razvija gutanje i probavu. Čeka vas još 19 nedelja do termina, što znači da je pravo vreme da počnete sa pripremama za porođaj i planiranje prostora i opreme za bebu.

 

Vaša beba u 21. nedelji trudnoće je velika kao šargarepa

Vaša beba u 21. nedelji trudnoće je duga oko 26,7cm i teška oko 360 grama - otprilike kao jedna šargarepa. U 21. nedelji beba spava u proseku 12 do 14 sati dnevno, a vi ćete sve više moći da osetite bebinu aktivnost dok je budna.

Pokreti su sve koordisaniji i jači

Do ove nedelje bebine ruke i noge postale su proporcionalne usled čega vaša beba uspeva da pravi sve jače i koordinisanije pokrete. Lepršavi pokreti koji su nekad ličili na golicanje, sada postaju sve jači i slobodno možete da ih nazivate udarcima.

Bebina koža postaje osetljiva na dodir

Koža bebe postaje osetljiva na dodir. U slučaju da pritisnete malo stomak, beba će to osetiti i može reagovati tako što će se pomeriti ili uzvratiti guranjem.

Razvija se gutanje i probava

Interesantna činjenica za ovu nedelju je da svakoga dana vaša beba proguta malo plodove vode. Beba ne čini ovo isključivo zbog ishrane (placenta je i dalje primarna kada je u pitanju ishrana) i jer je žedna, već kako bi vežbala gutanje i probavu što su takođe ključne veštine koje će joj biti potrebne odmah po rođenju.

A ono što je još interesantnije jeste da plodova voda koju beba guta ima ukus u zavisnosti od onoga što ste vi pojeli tokom dana (a bebino čulo ukusa je već razvijeno). I zato, ukoliko želite da vaša beba zavoli spanać, bilo bi dobro da ga i vi konzumirate ovih dana.

Beba može da vas čuje u 21.nedelji trudnoće

Ukoliko niste do sada, vreme je da počnete da pričate sa vašom bebom jer je čulo sluha takođe formirano i nastaviće da se razvija sve do 24. nedelje. Prvi zvuci koji okružuju bebu jesu zvuci vašega tela - otkucaji vašega srca, krčanje creva, disanje. To je razlog zašto zvuci koji podsećaju na ove koje smo naveli, a koji se nazivaju bela buka deluju umirujuće na bebu nakon rođenja. Jednostavno, uz njih će se beba osećati kao kod kuće.

Koštana srž počinje da stvara krvna zrnca

Do sada su za stvaranje novih krvnih zrnaca bile zadužene jetra i slezina, a od 21. nedelje koštana srž počinje takođe aktivno da učestvuje u njihovom produkovanju.

 

Vaše telo u 21. nedelji trudnoće - još 19. nedelja do termina

Nalazite se u 21. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugom trimestru i pri kraju petog meseca trudnoće. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

Simptomi koji mogu da se jave u 21. nedelji trudnoće su: pojačan apetit, nadutost, bolovi u leđima, otečenost nogu i problemi sa desnima. Jedan od novih simptoma kojem se mnoge trudnice nimalo ne raduju, jeste pojava strija.

Strije u trudnoći

U proseku svaka druga trudnica tokom trudnoće dobije strije. Ovi tragovi na telu u vidu crvenkasto smeđih ili tamno smeđih pruga mogu se javiti u području stomaka, ali i na dojkama, zadnjici, kukovima i butinama. Strije uglavnom prate širenje tela tokom trudnoće jer sa istezanjem kože puca i potporno tkivo ispod nje.

Faktori za nastanak strija mogu biti genetika, ali i nagli rast kilaže tokom trudnoće - što predstavlja još jedan razlog da date prednost kvalitetnoj i zdravoj ishrani.

Iako se na tržištu mogu pronaći brojni preparati za preventivu i sprečavanje nastanka strija, oni svakako ne mogu da škode, ali nije dokazano da ćete njihovom upotrebom moći da u potpunosti sprečite pojavu strija, ali će ovi preparati sigurno dobro delovati na druge probleme vezane za rastegnutu kožu poput svraba i suvoće. Dobra vest i faktor utehe je da one neće uvek biti tako izražene već će vremenom da izblede.

Psihofizičke pripreme za porođaj

Ostalo vam je još 19 nedelja do termina što znači da je pravo vreme da počnete sa pripremama za porođaj. Ukoliko u vašem Domu zdravlja ne postoji organizovana školica za trudnice u kojoj se možete psihofizički pripremiti za porođaj, vreme je da potražite sličnu u vašem okruženju. Ove pripreme mogu vam pomoći da mnogo lakše prebrodite treći trimestar i sam porođaj kada dođe vreme za to.

 

Saveti za buduće tate - pripremite opremu za bebu

Vaša partnerka sada se nalazi u periodu trudnoće kada ima najviše energije. Neprijatni simptomi i tegobe iz prvog trimestra više nisu prisutni, a stomak još uvek nije toliko veliki da otežava kretanje i svakodnevno funkcionisanje. Sada je najbolji trenutak da se pozabavite svim krupnim stvarima koje je potrebno da obavite pre nego što beba stigne. Krenite u potragu za kolicima, odgovarajućim krevecem za bebu i pripremom kutka u vašem domu za buduću prinovu. Kako ne bi gubili previše vremena, ali i novca, obavezno se posavetujte sa osobama iz vaše okoline koja već imaju decu. Oni će vam najbolje reći koje stavke bebi opreme su njima bile najznačajnije za prve mesece sa bebom, a koje im nisu bile potrebne. Sigurno će imati i dobre savete kada su u pitanju određeni modeli kolica i kreveca koji su vam neophodni od samog starta. Kada jednom krenete u potragu, videćete da je pred vama pregršt opcija koje vam mogu delovati zbunjujuće. Verovatno ćete se susresti sa brojnim nedoumicama koje su vezane za npr. broj točkova na kolicima, dimenzije za krevetac, odvojeno auto sedište ili varijantu koja dolazi uz kolica i brojne druge. Ipak, nema razloga za brigu jer iskusni roditelji iz vaše okoline i prodavci u prodavnicama bebi opreme će vam izaći u susret i pomoći da pronađete idealan proizvod za vaše potrebe.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - mamnezija, mit ili istina?

Mnoge trudnice žale se na mentalnu maglu koja uključuje zaboravljanje i probleme sa koncentracijom tokom trudnoće. Ove kognitivne promene nazivaju se mamnezija ili  „trudnički mozak“ i iako se dugo mislilo da je u pitanju mit, istraživanja su potvrdila da je mamnezija stvarno stanje koje može da pogodi deo trudnica. Uzrok mamnezije uglavnom se pridaje povišenom nivou hormona, a može se pogoršati kada se udruži sa manjkom sna i stresom. Dokazano je da u trudnoći može doći do promena na mozgu koje mogu da utiču na određene kognitivne sposobnosti, ali, ukoliko sumnjate da i vi patite od iste, nemate razliku za brigu jer ćete se vratiti u normalno stanje čim se i nivo vaših hormona vrati u normalu nakon porođaja.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/?slide=slide_0d740d9d-77e1-4b74-8e0c-596994d67394#slide_0d740d9d-77e1-4b74-8e0c-596994d67394

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Chicco je italijanski brend sa tradicijom dugom preko 60 godina. Chicco je jedan od vod...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD
Ušteda 300,00 RSD
1.199,00 RSD
Kupi
Sačuvano u omiljne
Maramice A035934
Baby spa vlažne maramice neguju osetljivu kožu vaše bebe od samog početka i garantuju n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
449,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara