Srećna trudnica

33. nedelja trudnoće

Pripreme za porođaj su u punom jeku, što u vašem telu, što i oko vas. Mnoge mame, ali i buduće tate u ovom periodu prođu kroz takozvani sindrom gnežđenja koji podrazumeva veliku želju da svi detalji u domu budu spremni za dolazak bebe. Ovo je dobra stvar, ali je važno da pazite da se ne preforsirate.

Kada je reč o bebi, njen fetalni razvoj je pri kraju, nervni sistem je u potpunosti razvijen do sada, a još jedna bitna faza razvoja u ovoj nedelji je razvoj imunog sistema.

Vaša beba u 33. nedelji je dostigla dužinu koju će imati po rođenju

Do sada bi vaša beba trebalo da je dostigla dužinu koja će imati po rođenju, ali će i dalje nastaviti da dobija po 200-300grama na težini na nedeljnom nivou što znači da bi sada trebalo da teži oko 2 kg.

Fetalni razvoj je pri kraju

Mozak i nervni sistem vaše bebe sada su potpuno razvijeni. Kosti se učvršćuju, osim kostiju lobanje, koje će ostati meke i razdvojene. Zahvaljujući ovomo, glava je fleksibilnija i put niz porođajni kanal je olakšan. Ovakvo stanje obično potraje dok beba ne navrši 12 do 18 meseci.

Koža postaje rozikasta

Iako imate još 7 nedelja do termina za porođaj, vaša beba sve više liči na novorođenče: obzirom da se mast ubrzano akumulira pod kožom, bebina koža više nije providna kao ranije i dobija specifičnu rozikastu boju koju će imati nakon rođenja.

Razvija se bebin imunološki sistem

Još jedna važna prekretnica za razvoj bebe koja se odvija oko 33. nedelje trudnoće jeste razvoj imunološkog sistema kod fetusa. Zahvaljujući ovome beba će po izlasku iz materice moći da se odbrani od raznih vrsta klica.

 

Vaše telo u 33. nedelji - još 7 nedelja do kraja

Nalazite se u 33. nedelji trudnoće, to znači da ste u drugoj nedelji 8. meseca trudnoće. Ostalo vam je još 7 nedelja do termina. Više detalja o tome kako se računa kalendar trudnoće i termin porođaja možete pronaći na ovom linku - https://kalendar trudnoće po nedeljama

Verovatno se ovih dana osećate prilično umorno, što i ne čudi, jer nosite dodatnih nekoliko kilograma. Međutim, imajte na umu da se približavate kraju trudnoće. Za oko 7 nedelja rodićete prelepu bebu.

Brakston Hiksove kontrakcije

Vaša materica bi mogla početi da se priprema za porođaj s Brakton Hiksovim kontrakcijama. Ove kontrakcije mogu da se osete kao stezanje koje traje između 20 i 30 sekundi, pre nego što se mišići ponovo opuste. Brakston Hiksove kontrakcije ne bi trebalo da bola. Međutim, ukoliko kontrakcije postanu bolne ili počnu da se javljaju u redovnim intervalima, trebalo bi da se javite u porodilište. Više o tome sledi u narednom pasusu.

Proučite znakove porođaja

Osim ako niste imali ranije porođaje, verovatno se pitate pored svih simptoma koje trenutno osećate, kako ćete znati koji simptomi realno ukazuju da je beba krenula. Samo u slučajevima kada je to krajnje očigledno, poput vodenjaka koji iznenada pukne, znakovi koji ukazuju da se porođaj bliži su: kontrakcije koje se javljaju redovno i u sve bližim intervalima, grčevi poput onih koje imate prilikom menstruacije, vaginalno krvarenje ili mrlje, konstantan tup bol u leđima, dijareja i osećaj stezanja u materici.

Sve ove simptome, kao i detalje u vezi samog porođaja detaljno će vam objasniti u školi za trudnice ukoliko pohađate neku od psihofizičkih priprema za porođaj, ali, ukoliko to nije slučaj, pokušajte da se informišete što je bolje moguće, što putem relevantnih izvora, što i kod svog izabranog lekara. Jer, što bolje budete informisani u vezi događaja koji vam predstoje, to ćete imati bolji osećaj kontrole kada isti krene i manje razloga za paniku i strah koja ume da obuzme porodilje koje ne razumeju šta se dešava.

Da li se dovoljno odmarate?

Uz hormonalne promene, trčkanje u toalet, grčeve u nogama, gorušicu i stomak koji je sada veliki kao košarkaška lopta, sigurno imate poteškoća da zaspite. Vašem telu je sada potreban odmor više nego ikada, pa se postarajte da ga imate na pretek. Do sada ste sigurno uspeli da osmislite svoju najbolju taktiku za spavanje, a ukoliko niste, možete da probate sa toplom kupkom, šoljom toplog mleka pred spavanje, izbegavanje jela i pića u kasnim satima i izbegavanje ekrana pred odlazak u krevet. Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, možete probati sa čitanjem i slušanjem umirujuće muzike dok ne zaspite. Ukoliko ste previše uzbuđeni zbog porođaja da biste spavali, pomislite samo na one neprospavane noći koje vas čekaju - zar to nije dovoljan razlog da obezbedite sebi što više kvalitetnog sna?

 

Saveti za buduće tate - sindrom gnežđenja

Do sada ste sigrno čuli za ovaj termin, a ukoliko vi ili vaša partnerka sve svoje napore i slobodno vreme ulažete da preuredite stan, kompulsivno čistite i organizujete sve detalje, to znači da je i vas uhvatio sindrom gnežđenja. Da, ovaj sindrom može pogoditi i mame i buduće tate i predstavlja način da se mozak okupira pred veliki događaj koji je pred vama i da se smire sve anksioznosti koje su vezane za dolazak bebe. Ono što je važno jeste da vodite računa da buduća majka vašeg deteta ne pretera sa aktivnošću i da, ukoliko niste oboje okupirani sređivanjem, da se postarate da to ipak bude zajednička aktivnost.

 

Zanimljivosti u vezi trudnoće - žlezde u areoli proizvode lubrikant koji miriše na amnionsku tečnost

Male izbočine koje možete da primetite na svojim areolama nazivaju se Montgomerijeve žlezde. Svrha ovih žlezdi je da proizvedu prirodni lubrikant koji će štititi bradavice i areolu. Ono što je interesantno, a što mnogi ljudi ne znaju jeste da taj lubrikant koje Montgomerijeve žlezde priuzvode miriše upravo kao i amnionska tečnost koja je bebi najprepoznatljivija jer je mirisala i okušavala tokom cele trudnoće. Upravo će ovaj miris privući bebu na vaše grudi i zahvaljujući njemu, ona će se lakše navići na dojenje nakon porođaja.

 

Šta da očekujete dok čekate bebu - Sendi A. Hetavej, Arlin Ajzenberg i Hajdi A. Murkof; Kreativni centar 2020

Priručnik za zdravu trudnoću - Vilijam i Marta Sirs; Publik Praktikum 2020

Radost trudnoće - Tori Krop; izdavač Laguna 2010.

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/how-big-is-your-baby-this-week/

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći