Srećna trudnica

Priprema za porođaj

Ne samo da se telo žene u trećem trimestru uveliko priprema za porođaj, već se istovremeno odvija i mentalna priprema. Ona može biti svesna - vođena kontrolisanim akcijama poput pametnih priprema za ono što sledi, ali i nesvesna - u vidu maničnog sređivanja i želje da se dom izvrne naopačke (sindrom gnežđenja), kao i anksioznosti i straha od onoga što sledi.

U ovom tekstu akcenat je na pametnim potezima koji se mogu preduzeti kako bi se na porođaj otišlo potpuno spremno i bez straha.

 

Idite na pripreme

Psihofizičke pripreme za porođaj obično su namenjene za trudnice od 28. do 32. nedelje trudnoće do samog porođaja. Većina domova zdravlja u našoj zemlji organizuje pripreme u okviru svojih prostorija, a ukoliko to nije slučaj, raspitajte se za pripreme sličnog tipa koje se odvijaju na lokacijama koje su vama dostupne. Ove pripreme najčešće vode medicinske sestre i fizioterapeti i odličan su način da se trudnica pripremi kako fizički, tako i psihički za sam porođaj. Sastoje se od praktičnog i teorijskog dela. Na praktičnom delu pri svakom dolasku se prolazi kroz vežbe koje pomažu trudnicama da ostanu u kondiciji, da se generalno osećaju bolje, ali i da nauče tehnike koje će im pomoći da izbegnu potencijalne komplikacije na porođaju, kao i da ublaži bol. Vežbaju se i tehnike disanja, kako se spušta beba i kako se ponaša tokom napona i sve u cilju da porođaj bude prirodan i što lakši. Pored toga, na teorijskom delu trudnice se upoznaju sa svim aspektima porođaja, ali informišu se i stiču konkretna znanja u vezi trudnoće i nege bebe nakon što se rodi.

Još jedan benefit psihofizičke pripreme ogleda se u činjenici da se trudnice upoznaju međusobno i mogu da podele svoje nedoumice i brige i kada se tome pridoda činjenica da znaju šta sve mogu da očekuju jednom kada porođaj krene, one odlaze u porodilište bez straha.

 

Opustite se

Naučno je dokazano da, što je žena relaksiranija, to je sposobnija da se nosi sa izazovima koje nosi porođaj. Veština da se ostane smiren i da se ne prepusti panici kada porođaj krene znači da će porodilja moći bolje da razmišlja i da se koncentriše da obezbedi sebi i bebi što bolje uslove za porođaj - odnosno da primeni sve ono što je naučila u okviru psihofizičkih priprema za porođaj.

Disanje je jedna od tehnika koja se uči na pripremama, a koja doprinosi da se savlada bol i da porodilja ostane smirena, ali i da se postigne maksimalna oksigenacija i na kraju - da bi pri poslednjem činu napinjanja porodilja sačuvala snagu koja je neophodna za to.

Druge metode koje mogu pomoći za opuštanje jesu samohipnoza (sposobnost da se postigne duboka relaksacija, najčešće u kombinaciji sa disanjem) i vizuelizacija. Vizuelizacija je najlakša za praktikovanje i mogu je koristiti i trudnice koje nisu pohađale pripreme. Ona podrazumeva zamišljanje lepih prizora i stvari koje će doprineti opuštanju, kao i vizuelizaciji same bebe koja će se uskoro držati u naručju.

 

Iskoristite što više vremena za spavanje…

Ovaj savet direktno je povezan sa prethodnim. Dovoljno sna će doprineti da budete relaksiraniji za porođaj i iako ne može da se napravi zaliha sna za unapred (za dane sa bebom koje vam predstoje nakon porođaja), važno je da ste svesni da je u periodu trudnoće zaista potrebno više sna nego inače. Zbog toga, lezite ranije i slobodno ostanite duže u krevetu ujutru ili, ako ne možete da odspavate duže u jednom cugu, nadoknadite to sa više dremki u toku dana.

 

…ali nemojte samo ni da odmarate

Tako je, dovoljno sna i relaksirana mama su odličan preduslov za dobar porođaj, ali je pored toga potrebno da se trudnica i dovoljno kreće (osim ako nije dobila drugačiju preporuku od lekara). Naravno, potrebno je da se blaga fizička aktivnost sprovodi tokom cele trudnoće, a u 9. mesecu bi jedino trebalo da se dodatno vodi računa o ravnoteži koja je usled veličine stomaka narušena. I dok je zbog opasnosti od potencijalne infekcije plivanje nešto što bi trebalo da se izbegava pred porođaj, lagana šetnja i vežbe koje su prilagođene za trudnice odličan su način da se fizički pripremite. Takođe, dokazano je da se žene koje su aktivne tokom cele trudnoće porađaju kraće i lakše u odnosu na one koje se nisu dovoljno kretale. Tome doprinosi i činjenica da se vežbama i laganom šetnjom omogućava bebi da zauzme položaj za porođaj.

 

Predupredite epiziotomiju perinealnom masažom

Sigurno ste čuli da je visok procenat žena (a naročito kada je u pitanju prvorotka) pocepa na samom porođaju. U dve trećine slučajeva nakon vaginalnog porođaja biće neophodno presecanje međice, odnosno epiziotomija kako bi se proširio porođajni kanal i olakšao izlazak bebine glave.

Kako bi se smanjila šansa da do ovoga dođe, jedna od metoda koja se preporučuje jeste perinealna masaža, odnosmo masaža perneuma (prostora između vaginalnog otvora i anusa). Masažom se perineum omekšava i čini elastičnijim čime se direktno smanjuje rizik od cepanja i epiziotomije. Sa masažom perineuma se može početi od 34. nedelje i preporuka je da se masira između 5 i 10 min na svaka 2 do 3 dana.

 

Spakujte torbu za porodilište

Torba za porodilište trebalo bi da bude spremna već na početku 9. meseca. Iako do porođaja verovatno neće doći još nekoliko nedelja, poslednje što treba porodilji koja kreće u porodilište jeste da se preslišava da li je nešto zaboravila da spakuje. Zbog toga je dobro da pripremiti sve unapred. Pri pakovanju se vodite sledećim spiskom:

 

Zdravstvena dokumentacija

Dokumenta za porodilište trebalo bi da budu među prvim stavkama koje ćete pripremiti. Kako biste bili sigurni da se ništa neće zaturiti ili izgužvati u torbi, najbolje je da sve držite u jednoj fascikli.

Od dokumentacije će vam biti neophodno:

 • uput za prijem u porodilište
 • važeća lična karta
 • overena zdravstvena knjižica
 • krvna grupa i rh faktor

 

Ovo su najvažnije stavke, a pored toga potrebno je poneti i rezultate prethodno odrađenih analiza:

 • laboratorijske analize i izveštaji sa ginekoloških pregleda
 • koprokultura (ne starija od 15 dana)
 • rezultat testa na Hepatitis B

 

Za carski rez:

 • biohemijska analiza uz vreme koagulacije i krvarenja
 • laboratorija krvi i urina (ne starija od 21 dan)
 • analiza šećera u krvi

 

Za mamu:

 • peškiri
 • spavaćice
 • papuče
 • čarape
 • majice za presvlaku
 • mrežaste gaće
 • medicinsi ulošci
 • pribor za higijenu zuba i kupanje
 • toalet papir

 

Za bebu:

 • pelene (10tak)
 • vlažne maramice
 • krema protiv ojeda
 • tetra pelene

 

Možete poneti i presvlaku za bebu, ali je praksa da se u porodilištu koristi garderoba za bebe iz bolnice, a svoje stvari će beba obući na dan kada bude išla kući.

Pored navedenog dobro je da u torbi za porodilište imate punjač za telefon, flašicu vode, plastičnu čašu i nešto nekvarljivo što možete da pojedete (npr. keks) ukoliko ogladnite između obroka.

Imajte na umu da torbu za porodilište ne treba pretrpavati, postarajte se da imate sve osnovno, a lako će vam neko od vaših ukućana naknadno doneti sve što budete shvatili da vam je neophodno nakon što se porodite.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći