Srećna trudnica

Oporavak posle porođaja i carskog reza

Nakon devet meseci iščekivanja, sigurno ste uzbuđeni što konačno idete kući sa svojom bebom. I dok će većina vašeg fokusa biti na bebi, briga o mami je takođe važna, bez obzira na činjenicu koliko vam je težak bio porođaj.

Da li ste se porodili vaginalno ili carskim rezom? Da li je porođaj trajao par sati ili možda i duže od jednog dana?

Bez obzira na način na koji ste se porodili, sam porođaj predstavlja traumu za telo što znači da će mu biti potrebno vreme da se oporavi. I dok većina lekara tvrdi kako je za oporavak od porođaja potrebno da prođe između 6 i 8 nedelja, potpuni oporavak može potrajati i mesecima.

U tom periodu, neki simptomi mogu da budu frustrirajući. Pored fizičkih simptoma koje možete osetiti, usled fluktuacije hormona mame se mogu osećati emotivnije nego inače, a mnoge porodilje imaju i teškoće sa fokusom.

Pre nego što počnemo sa konkretnim savetima, izdvojićemo najbitniji: mamama je tokom ovog perioda neophodan odmor, dobra ishrana i strpljenje da sačekaju da svi nezgodni simptomi prođu.

 

Oporavak posle vaginalnog porođaja

Evo što možete da očekujete od simptoma tokom oporavka nakon porođaja:

Bol i grčevi u stomaku

Ovo je jedan od simptoma koji su obavezni nakon porođaja, a koji nastaje jer se materica smanjuje i vraća na pređašnju veličinu. Grčevi u predelu stomaka su najjači nakon porođaja, a mogu da potraju do 10 dana. Takođe, tokom dojenja se grčevi mogu pojačati.

Za ublažavanje ovih simptoma vam najbolje može poslužiti utopljavanje stomaka, a ukoliko to ne pomogne, doktor vam može preporučiti nešto od antiinflamatornih lekova poput ibuprofena ili acetaminofena.

Postporođajno vaginalno krvarenje (lohije)

Postporođajno krvarenje predstavlja uobičajen simptom koji je zapravo deo procesa porođaja. Na ovaj način telo se oslobađa viška krvi, tkiva i sluzi koji su oblagali matericu tokom trudnoće.

Isprva je iscedak jarko crveni i jak (u prvih 10tak dana), a zatim boja postaje bleđa dok ne postane bela i žućkasta. Blago krvarenje i mrlje mogu potrajati i do šest nedelja.

Tokom ovog perioda neophodno je nositi odgovarajuće uloške. Lekari savetuju da to budu stopostotno pamučni ulošci, poput mrežastih uložaka.

Količina krvi će se vremenom smanjivati, a ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste veća količina krvi. Na primer, ukoliko se desi da morate promeniti uložak 2x u sat vremena jer je natopljen, trebalo bi da se javite lekaru.

Bol u perineumu

Perineum je područje između vagine i anusa koje može da postane bolno usled guranja i istiskivanja bebe nakon porođaja. Ukoliko dođe i do epiziotomije, bol u ovom predelu je još izraženiji i može potrajati minimum nedelju dana. Rana od epiziotomije može da počne da zateže i pecka.

Ovde je važno da se perinealno područje održava čistim i suvim. Mogu pomoći hladne obloge i topla kupka. Takođe, preporuka je da se nosi komotna odeća i da se rade kegelove vežbe kako bi se pokrenula cirkulacija i ubrzao proces zarastanja.

Ukoliko primetite otok ili neprijatne mirise, ovo može biti znak koji ukazuje na infekciju i u tom slučaju se obavezno javite lekaru.

 

Oporavak nakon carskog reza

Najveća promena kada je u pitanju postporođajni period nakon carskog reza (osim, naravno, bebe) jeste promena fizičke aktivnosti dok se u potpunosti ne oporavi. Evo šta su preporuke kako bi oporavak nakon carskog reza prošao što je brže moguće.

Svakodnevna šetnja i kretanje

Nakon carskog reza kretanje porodilje je otežano i sam rez može da bude bolan.

Međutim, iako je, naročito u prvim danima porodiljama jako teško da ustaju iz kreveta, veoma je važno da se omogući makar minimum kretanja kako ne bi došlo do stvaranja krvnih uložaka. Osim toga, kretanje će vam pomoći i sa ublažavanjem još jednog neugodnog simptoma - konstipacije.

Dovoljno odmora i vreme za povezivanje sa bebom

Kretanje je važno, ali je isto tako važno tokom oporavka nakon carskog reza da porodilja dovoljno odmora. Zbog toga je važno da ne insistirate da sve radite sami i da prihvatite svaku pomoć koja se nudi. Neka drugi presvuku bebu i naprave ručak, a vi odmorite i iskoristite slobodno vreme da se bolje povežete sa bebom.

Nemojte podizati teške predmete

Ako ste imali carski rez, imaćete više ograničenja o tome šta možete da uradite u danima i nedeljama nakon porođaja. Ono o čemu se naročito mora voditi računa jeste da mama ne sme da se napreže niti da podiže ništa što je teže od same bebe.

Izbegavajte spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku nije dobro u periodu oporavka nakon carskog reza, a možda ćete i sami uvideti da vam je ovakav načina spavanja bolan. Možete spavati na leđima ili najbolje - na boku.

 

Nega rane posle carskog reza

Kada je u pitanju nega rane nakon porođaja preporuke su sledeće:

 • Područje rane potrebno je da bude suvo i čisto. Rana se čisti toplom vodom i sapunicom i dobro obriše. Koristite toplu vodu sa sapunom da operete rez svakodnevno (obično kada se tuširate). Osušite područje nakon čišćenja.
 • Sada je standard da se za ušivanje koriste razgradivi konci. Nemojte ih dirati niti sami skidati već pustite da otpadnu sami. Ako je vaš lekar koristio trake na vašem rezu, pustite ih da otpadnu same. Ovo obično traje oko nedelju dana.

 

Šta izbegavati nakon carskog reza?

Osim podizanja teških stvari i naprezanja, postoji još par stvari koje bi trebalo izbegavati. U njih spada sledeće:

 • seksualni odnosi (važno je da se sačeka sa odnosima dok se ne dobije zeleno svetlo od lekara za to)
 • vežbanje (osim osnovnog kretanja i šetnje, ne bi trebalo da počinjete ni sa kakvim vidom treninga dok vam lekar ne kaže drugačije)

Takođe, trebalo bi izbegavati često penjanje uz stepenice, kao i kupanje u javnim bazenima i hidromasažnim kadama.

 

Pojas posle carskog reza

Ne bi li se pružila spoljna podrška trbušnim mišićima i samom rezu, porodiljama koje su se porodile carskim rezom se preporučuje nošenje pojasa.

Dodatno, pojas pomaže da se ublaže postporođajni bolovi i omogućava lakšu pokretljivost.

Ovaj pojas možete početi da nosite u prvim danima ili nedeljama nakon porođaja.

Dilema mnogih porodilja koje se odluče za steznik ogleda se u tome koliko čvrsto bi trebalo da podese pojas.

Ovde se traba voditi time da pojas nije zamena za steznik, već da je potrebno da da dodatnu podršku leđima i abdomenu uz nežnu podršku. Dakle, pojas bi trebalo podesiti tako da stoji čvrsto, ali da ne zateže previše. Takođe, neophodno je praviti pauze od nošenja pojasa tokom dana, kako bi se omogućilo da mišići i sami rade.

 

Znak za uzbunu u periodu oporavka nakon porođaja

Ukoliko se kod porodilje jave neki od sledećih simptoma, važno je da se hitno obrati lekaru:

 • Usled depresije, osećaja beznađa ili negativnih misli
 • Ukoliko se primete znaci infekcije: jak bol, gnoj, otok, crvenilo
 • U slučaju visoke temperature
 • Ukoliko porodilja ima teškoća sa disanjem
 • Ako vaginalni iscedak promeni miris.
 • Ukoliko dođe do pogoršanja vaginalnog krvarenja
 • Ukoliko dođe do otvaranje rane.
 • Ukoliko porodilja ima dugotrajne probleme sa mokrenjem i pražnjenjem creva.
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara