Srećna trudnica

Znaci da je porođaj blizu - Koji su simptomi pred porođaj?

Svaki porođaj je priča za sebe. Svaki porođaj je jedinstven. Ovo se odnosi na većinu aspekta porođaja, uključujući i simptome koji mu prethode, kao i njegovo trajanje. U ovom tekstu saznajte koji su to znakovi koji ukazuju da je porođaj blizu, kako izgledaju porođajne kontrakcije, kao i koliko dugo porođaj može da traje.

Koliko traje porođaj?

Postoji nekoliko stvari koje mogu da utiču na dužinu porođaja.

Najpre, koliko će dugo trajati porođaj u velikoj meri zavisi od trajanja prolaska bebe kroz porođajni kanal, kao i od brzine širenja grlića materice. Pored toga, snaga kontrakcija je vrlo bitan faktor, a tu su i drugi poput epidurala, smirenost i aktivnost porodilje, kao i pozicija bebe (ukoliko je beba već zauzela položaj za porođaj, isti može trajati kraće).

Takođe, postoje i različite tehnike kojima se po nalogu lekara može ubrzati porođaj kao što je, na primer indukcija.

Ono što je važno jeste da znate da se porođaj sastoji od 3 faze:

  1. Širenje grlića, kontrakcije i spuštanje bebe niz porođajni kanal. Ova faza može da potraje između 10 i 14 sati
  2. Sam porođaj uzmeđu 5 min i sat vremena
  3. Rađanje posteljice

Ovo je samo okvirna procena trajanja koja se odnosi na prosek za prvi porođaj.

 

Neposredni znaci da je porođaj blizu

Počevši od ulaska u 9. mesec, trudnica se upućuje na redovne CTG preglede. Ovi pregledi su preventivni i služe kako bi se pravovremeno otkrile porođajne kontrakcije i kako bi se pratio broj otkucaja srca kod bebe. Ukoliko se promena u jačini kontrakcija primeti na redovnom CTG pregledu, tj. kada su one jačine veće od 60, onda je to jasan pokazatelj da se radi o porođajnim kontrakcijama i da je započelo otvaranje grlića. Otvaranje grlića može se primetiti i na ginekološkom pregledu koji će lekar takođe obaviti u 9. mesecu. Ipak, postoji realna mogućnost da će trudnica i sama primetiti znake koji ukazuju na činjenicu da je porođaj krenuo. Evo i koji su to znaci:

  • Jake i redovne kontrakcije
  • Ispadanje sluznog čepa
  • Otvaranje grlića
  • Pucanje vodenjaka

 

Bolovi pred porođaj - porođajne kontrakcije

Bolovi pred porođaj, odnosno porođajne kontrakcije se mogu javiti u vidu bola i predelu stomaka i leđa, a za razliku od onih “lažnih”, kontrakcije koje su jasan znak da je porođaj krenuo jesu: kontrakcije koje postaju sve duže, sve češće i čiji intenzitet raste bez obzira na spoljne akcije.

U pitanju su bolovi pred porođaj koji bude iz sna i koji onemogućavaju porodilji da normalno funkcioniše. Znak da je vreme da se krene u porodilište jesu kontrakcije koje traju i do 60 sekundi i koje se ponavljaju u intervalu između 5 i 10 minuta.

 

Ispadanje sluznog čepa

Sluzni čep nastaje u ranoj trudnoći i on služi kako bi se beba zaštitila od spoljnih uticaja. Neposredno pre početka porođaja sluzni čep ispada i može se primetiti na vešu u vidu ružičaste sluzi koja podseća na krv. Sluzni čep može ispasti odjednom ili postepeno i jasan je pokazatelj da je započelo otvaranje grlića, kao i da će porođaj početi u periodu od 2 do 48 sati. Međutim, iako je ispadanje sluznog čepa pokazatelj da je porođaj blizu, ako je u pitanju prvi porođaj, nema potrebe za momentalnim odlaskom u porodilište osim ukoliko ovaj simptom nije udružen sa drugim simptomima porođaja. Ukoliko se radi o drugom ili bilo kojem narednom vaginalnom porođaju, onda je ispadanje sluznog čepa znak da bi trebalo odmah da krenete u porodilište.

 

Pucanje vodenjaka

Vodenjak je amnionska vreća u kojoj je beba okružena dok se nalazi u materici. Mnogi pogrešno smatraju da pucanjem vodenjaka beba staje bez plodove vode, ali, beba zapravo ne ostaje na “suvom” već je i dalje prisutna određena količina amnionske tečnosti.

Pucanje vodenjaka može biti potpuno ili delimično. U oba slučaja, pucanje je potpuno bezbolno i predstavlja jasan znak da je potrebno da se zaputite u porodilište. Do porođaja može doći bilo kada, a ukoliko porođaj ne krene prirodno nakon 24h od pucanja vodenjaka, onda se isti indukuje.

Kada vodenjak pukne u potpunosti, do toga dolazi iznenada, dok je postepeno pucanje više nalik nekontrolisanom mokrenju. Najbolji način da se odredi da li je stvarno u pitanju pucanje vodenjaka u slučaju postepenog pucanja jeste da se u potpunosti isprazni bešika, da se stave ulošci i da se isprati da li se curenje nastavlja.

Tečnost bi trebalo da bude svetlo žute boje, a ukoliko se pokaže drugačije (ukoliko je tečnost zelenkasta ili crvena), važno je da se to ukaže lekaru jer drugačija boja vodenjaka može da bude pokazatelj da se beba na neki način muči.

 

Posredni znaci da se približava porođaj

Bolovi u leđima

Ovo je jedan od čestih simptoma koji mogu da ukažu da je porođaj vrlo blizu. Iako se bol u leđima može osećati tokom celog perioda trudnoće, pred porođaj su ovi bolovi nelagodniji nego inače i ne postoji mogućnost da se oni olakšaju. Ovakva vrsta bolova može da ukaže da će porođaj nastupiti u roku od jednog do dva dana.

Gubitak težine

Ovo je jedan od manje poznatih simptoma koji mogu da ukažu da se bliži porođaj, a koji pak kod određenog broja porodilja može i da izostane. U pitanju je gubitak na težini od pola do 1,5 kilograma koji zapravo predstavlja gubitak vode  - što plodove, što usled pojačanog mokrenja koje se intezivira kada se beba namestii u položaj za porođaj.

Mučnina pred porođaj

Za neke trudnice nažalost, mučnina može da se vrati i pred porođaj. Ovaj simptom, uz  udruženu češću stolicu ili dijareju se često javlja usled pritiska bebe i pritiska na gastrointestinalni trakt u 9. mesecu trudnoće, ali i kao posledica opuštanja mišića pred porođaj.

Položaj bebe pred porođaj

U idealnom slučaju, dok se sprema za konačan izlazak, beba bi trebalo da se okrene i da se spusti u položaj za porođaj - glavom nadole, okrenuta prema majčinim leđima sa bradom privučenom na grudi i potiljkom spremnim da uđe u karlicu. Na ovaj način beba će lakše proći kroz porođajni kanal. U slučajevima kada se beba u poslednjim nedeljama trudnoće držala jako visoko (ispod grudnog koša) ovaj simptom je jako uočljiv i predstavlja još jedan znak da će uskoro da nastupi porođaj.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći