Srećna trudnica

Sluzni čep - Sve što trebate da znate

Kako se bude bližio termin porođaja, sve češće će se pominjati sluzni čep i njegovo ispadanje. Prirodno je da ne znate o čemu je reč, pogotovu ako čekate prvo dete. Dakle, sluzni čep je deo svake trudnoće. U nastavku otkrijete sve što vas zanima u vezi sa sluzni čepom. Kako ga prepoznati i šta da uradite pošto ispadne.

Šta je sluzni čep i čemu služi?

Sluzni čep predstavlja nakupljenu količinu sluzi u cervikalnom kanalu. Ima važnu ulogu da spreči prodor bakterija i brojnih infekcija u matericu. Sluzni čep štiti matericu tokom trudnoće.

Pored toga, sprečava da se otvori grlić materice, a ujedno je i brana između materice i vagine. Ispadanje sluznog čepa može biti znak za porođaj. Što je čvršći, to će bolje štititi matericu. Nastaje odmah posle začeća i štiti bebe narednih meseci, sve do porođaja. 

Kako izgleda sluzni čep?

Odmah treba napomenuti da nije uvek isti i njegov izgled zavisi od osobe do osobe. Postoji više opcija kako sluzni čep može da izgleda. 

  • Providan
  • Roze
  • Tragovi krvi
  • Braonkast

Uglavno ga žene primete na donjem vešu ili toalet papiru.

Ispadanje sluznog čepa u trudnoći

Što duže čep vrši svoju funkciju, to je bolje po bebu. Time se sprečava prevremeni porođaj, idealno je da bude do prisutan do 9. meseca trudnoće.

Pomenuli smo da to može biti naznaka za porođaj, ali ne mora nužno da znači. Nekada je grlić materice mekši ili je došlo do otvaranja grlića materice. 

Ako se i dogodi ispadanje sluznog čepa, ne znači da će porođaj odmah krenuti. Međutim, svakako se obratite lekaru, jer će se tada obratiti pažnja na trudnoću, pošto može doći do prevremenog porođaja. 

Sluzni čep bez krvi

Najčešće sluzni čep nije bez krvi. To nije opasno, jer tada pucaju kapirali u cerviksu. Ako nema krvi, izgleda kao vaginalni sekret.

Kako da prepoznate sluzni čep?

U drugom stanju, sekret kod žena je pojačan i promenjen, a to najviše utiče na prepoznavanje sluznog čepa. Sluzni čep je lepljiv i gust, poput želatina.

Šta uraditi nakon ispadanja sluznog čepa?

Nakon ispadanja sluznog čepa, najpre se obratite doktoru. Čep uglavnom ispada u devetom mesecu trudnoće, ali bez obzira na to, saopštite lekaru. Posebno ako se to dogodi pre 36. nedelje trudnoće.

Da li ispadanje sluznog čepa znači da je porođaj blizu?

Porođaj zavisi od osobe do osobe. Kod nekih žena, ispadanje sluznog čepa znači da je porođaj počeo, ako je propraćen kontrakcijama. S druge strane, ima slučajeva kada se čeka i nekoliko dana do porođaja. 

Svakako, kada primetite da je ispao sluzni čep, posebno obratite pažnju i povedite računa. Nemojte mešati pucanje vodenjaka i ispadanje sluznog čepa. Pri pucanju, voda izlazi kroz vaginu i videćete bezbojnu tečnost.

Izvor: 

https://rastimozdravo.com/sluzni-cep/
https://dvebabice.com/sluzni-cep-ispadanje-sluznog-cepa-u-trudnoci/
 

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći