Srećna trudnica

Gorušica u trudnoći - kada nastaje i kako da je se rešite?

Mnoge buduće mame imaju neprijatnosti kada primete gorušicu. To se posebno odnosi na period trudnoće, jer su zabrinute za svoju bebu i zdravlje. Nema razloga za brigu, u ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što se tiče gorušice.

Zašto se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica je stanje koje se pojavljuje kada se kiseli sadržaj u želudcu vraća nazad u jednjak. Javlja se neprijatan osećaj pečenja u grlu i grudima. Gorušica u trudnoći se često javlja, usled hormonskih promena i uvećanog pritiska na stomak, pošto materica raste.

Hormoni progesteron i relaksin se uvećavaju u trudnoći, te opuštaju mišiće koji imaju ulogu da zatvare prelaz između jednjaka i želuca. Time se želudačna kiselina lakše vraća u jednjak i dolazi do nastanka gorušice.

Kada se javlja gorušica u trudnoći?

Gorušica može da javi bila kada tokom trudnoće. Najčešće je prisutna tokom drugog i trećeg trimestra, jer je tada materica sve veća i pritiska želudac. Kako trudnoća odmiče, beba se razvija i vrši pritisak na stomak, a to takođe može da utiče na pojavu gorušice.

Da li gorušica smeta bebi?

Gorušica nije opasna i ne smeta bebi. Ako se javlja konstantno, dovodi do nelagodnosti, čak i bolova kod trudnice. To može da utiče na kvalitet samog života. Zato se preporučuje da ukoliko gorušica potraje i ne prolazi, što pre rešite problem, jer može da ošteti jednjak. Čim uočite simptome gorušice, krenite sa odgovarajućim lečenjem. 

Lek za gorušicu u trudnoći?

Lečenje tokom trudnoće nemojte raditi na svoju ruku, već isključivo uz savete lekara. Samo tako možete da izbegnete potencijalne komplikacije i rizike. Lekovi su uglavnom bezbedni i sadrže antacide (neutrališu želudačnu kiselinu), blokatori H2 receptora (umanjuju lučenje želudačne kiseline) i inhibitori protonske pumpe (smanjuju lučenje želudačne kiseline). 

Korišćenje lekova za gorušicu u trudnoći zavisi od osobe do osobe. Nekada su potrebne veće količine, ali kao što smo napomenuli, sve uz dogovor sa lekarom.

Prirodni lek za gorušicu u trudnoći

Postoje i prirodni načini putem kojih možete da ublažite gorušicu tokom trudnoće. 

Ishrana - nemojte da jedete masnu, kiselu i začinjenu hranu. Smanjite količinu hrane tokom obroka. Tako ćete smanjiti pritisak na želudac. 

Tečnost između obroka - kada jedete, gledajte da ne pijete mnogo tečnosti. Kao u prethodnom slučaju, smanjićete pritisak na želudac. 

Spavanje - spavajte s podignutim uzglavljem, jer na taj način smanjićete mogućnost da se želudačna kiselina dođe u jednjak. 

Čajevi -  poznati po svojim lekoviti dejstvima i veoma pomažu prilikom pojave gorušice. Najviše se preporučuju čaj od kamilice, đumbira, nane ili komorače. 

Hrana protiv gorušice u trudnoći

Hrana takođe može doprineti da sprečite pojavu gorušice.

  • Banane - prirodni antacid koji neutrališe želudačnu kiselinu i simptome gorušice.
  • Ovsena kaša 
  • Jogurt - utiče na održavanje crevne flore i time sprečava pojavu gorušice, ne samo u trudnoći.
  • Kuvani krompir 
  • Integralni hleb - bogat vlaknima i reguliše varenja 
  • Nemasno meso -  piletina ili riba su izvor proteina za trudnice, odlične namirnice ako imate problem s gorušicom, jer lako vare. 

Gorušica i bebina kosa

Narodno verovanje kaže da je gorušica u trudnoći znak koliku kosu će beba imati pošto se rodi. Ako se gorušica javlja tokom trudnoće, beba će imati više kose. Ipak, nema naučne potvrde za ovu tvrdnju. 

Dakle, gorušica u trudnoći je uobičajna pojava. Neprijatan, ali sastavni deo svake trudnoće. Nije opasna po bebu i uglavnom prolazi brzo. Pre bilo kakve upotrebe lekova, važno je da se konsultujete s lekarom oko svega. 


Foto: Shutterstock
Izvor: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9617-heartburn-overview
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći