Srećna trudnica

Ishrana u trudnoći - jedite ali ne za dvoje

Ishrana u trudnoći

Sad moraš da jedeš za dvoje! Ovu rečenicu će buduća mama tokom trudnoće čuti veoma često, čak i ako se stomak još ne nazire. To je samo jedna od predrasuda koje će čuti do porođaja, a većina njih odnosi se na ishranu. Da razgraničimo šta su stvarne smernice za ishranu, a šta zablude ukorenjene u tradiciji, pomogla nam je Jasmina Stojanović Ristivojević, strukovni nutricionista dijetetičar.

 

Da li je potrebno unositi više kalorija tokom ishrane u trudnoći?

 - Za pravilan rast i razvoj deteta neophodna je pravilna iskhrana u trudnoći, kako u toku trudnoće tako i posle porođaja, za vreme dojenja - pojašnjava naša sagovornica. - Prvih nekoliko meseci ishrana u trudnoći ne mora značajno da se menja, niti je potrebno više kalorija. U drugoj polovini trudnoće, kako se bebina težina uvećava i ona  brže napreduje, potrebno je unositi više kalorija, ali i hranljivih materija. Bebin orgabizam se formira crpeći rezervne hranljive materije majke, a ako bi se one istrošile, plod bi ih uzimao iz majčinog tkiva, kostiju i zuba.

Koliko je ,,normalno” dobiti kilograma u trudnoći?

Bitno je naznačiti da, činjenica da vam treba više hranljivih materija ne znači da vam treba mnogo hrane! Kako navodi naša sagovornica povećanje telesne težine jedan je od najvažnijih kriterijuma za zdravu trudnoću. Optimalno povećanje je od 11 do 16 kg  u zavisnosti od visine, konstitucije i uhranjenosti.

- U prvom tromesečju trudnica treba da doda najviše tri kilograma, a u drugom oko šest. Ali ako se nedovoljno hranite tokom trudnoće, može da dođe do oštećenja ploda, spontanih pobačaja, rađanja deteta sa malom telesnom težinom. Povećanje težine više od 20 odsto u odnosu na težinu pre trudnoće povećava rizik od komplikacija - pojašnjava Jasmina Stojanović Ristivojević. Upravo iz navedenih činjenica važno je da ishrana u trudnoći bude ravnomerna i prilagićena potrebama i opštem stanju same trudnice.

Kako pravilna ishrana u trudnići može pomoći prilikom ublažavanja tegoba?

Sa druge strane, gotovo polovina trudnica u prvom trimestru ima problem sa mučninom i povraćanjem.  Pretpostavlja se da su uzroci ove neprijatne pojave hormonalne promene, psihički činioci, deficit vitamina, promene u metabolizmu ugljenih hidrata, terapija preparatima gvožđa. Ali i pored brojnih pokušaja da se nađe “lek” za trudničke mučnine, najčešće morate da čekate da one same prođu!

  • Ishrana u trudnoći trebalo bi da se sastoji od češćih, manjih, “suvih” obroka bez jakih mirisa i začina, voćni sokovi, pahuljice, krekeri, suvi keks, krompir pečen u ljusci, sušeno voće - savetuje Jasmina Stojanović Ristivojević. - Takođe, više od trećine budućih mama ima opstipaciju. Za njih je glavna preporuka da unose dovoljno dijetalnih vlakana (25 – 30 g na dan), tečnosti (šest do osam šolja dnevno). Namirnice sa visokim sadržajem dijetalnih vlakana treba uvoditi u ishranu postepeno, kako bi se omogućila adaptacija digestivnog trakta.

Koje namirnice i pića bi trebalo izbegavati u trudnoći?

Dok s jedne strane trudnice bombarduju savetima - ne smeš kafu, ne smeš alkohol, s druge ih “nutkaju” uz neizbežno “i ja sam to pila, pa šta?”. Naša sagovornica ipak savetuje da je najbolje lišiti se alkohola tokom cele trudnoće, zbog rizika od eventualnih problema, naročito u periodu pre začeća i u prvom tromesečju.

- Prekomeren unos alkohola može da dovede do trajnog oštećenja ploda i karakterističnih anomalija (fetalni alkoholni sindrom) - kaže naša sagovornica i dodaje:  - I kofein je stimulantno sredstvo a nalazi se u kafi, čaju i kola napicima. Rezultati nekih studija ukazuju da uzimanje velikih količina kofeina može da dovede do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja i mrtvorođenosti. Preporuke za dnevni unos u toku trudnoće su 300 mg.

Nije ni svaka hrana bezbedna za trudnice - o ovome se mora naročito voditi računa. Kako bi ishrana u trudnoći bila kompaktna trebalo bi izbegavati hranu koja može da dovede do zaraze bakterijom salmonelom -  koristiti namirnice životinjskog porekla koje  su veterinarski kontrolisane, izbegavati nekuvana jaja i namirnice kao što su majonez, sladoled i nekuvani kremovi. Pošto je salmonela osetljiva na temperature iznad 60ºC, treba dobro prokuvati ili ispeći živinsko meso, a jaja dobro skuvati ili ispržiti. Neke ribe, poput tune, takođe se ne preporučuju, jer mogu da talože živu u sebi.

Ishrana u trudnoći - Koliko kalorija je potrebno unositi?

Normalno uhranjenoj trudnici u drugoj polovini trudnoće dovoljno je oko 2.550 kcal dnevno. U slučaju da trudnica mora da miruje, energetske potrebe su manje, od 2.000 do 2.350 kcal. Prema SZO, preporučeni porast telesne mase u trudnoći kod  pothranjenosti  je (BMI<19.8) od 12.5 do 18 kg, kod normalne ishranjenosti (BMI=20-25) od 11.5 do 16 kg, a ako je trudnica imala prekomernu težinu (26-30) od sedam do 11.5 kg.

Zašto bi ishrana u trudnoći trebalo da bude bogata proteinima?

Proteini su važan činilac zdravlja bebe i mame zato što organe i tkiva čine zdravim, a bebi omogućavaju da raste zdravo smanjujući rizik da se beba rodi sa malom težinom.

Naime, aminokiseline od kojih su proteini sastavljeni predstavljaju osnovu gradiva kostiju i tkiva. Kako u trećem trimestru bebini organi rastu najbrže, a kod trudnice dolazi do uvećavanja grudi i organa, u ovom periodu je važno iskhranu obogatiti proteinima. Pa tako, ishranu u trudnoći možete obogatiti mesom, jajaima, sirom, morskim plodovima i koštunjavim voćem.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći